Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Dodik opasno griješi'

Power: Putinova Rusija ne može dugo igrati igru moći sa SAD-om

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.01.2017.
u 11:40

Po njenoj ocjeni, Dodik i njemu slični opasno griješe kada računaju na "Putinove mišiće" jer Rusija takvu utrku u pokazivanju moći jednostavno ne može ekonomski izdržati

Dosadašnja američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power izrazila je nadu kako će novi američki predsjednik Donald Trump uvidjeti kako nema puno osnove da se Rusiju i njezina čelnika Vladimira Putina povezuje s istinskim vrijednostima iza kojih desetljećima stoji SAD te je poručila kako griješe oni na Balkanu koji dugoročno računaju na Putinovu snagu i potporu, prenio je u četvrtak sarajevski "Dnevni avaz".

Power, koja je u UN-u zastupala interese SAD u predsjedničkom mandatu Baracka Obame, u intervjuu sarajevskom listu kazala je kako je očevidno da Putinova Rusija planira geostrateški prodor na Balkanu ocijenivši kako na duge staze taj plan neće uspjeti, o čemu bi trebali dobro razmisliti i političari poput Milorada Dodika koji se oslanjaju na Moskvu u svom djelovanju.

Po njenoj ocjeni, Dodik i njemu slični opasno griješe kada računaju na "Putinove mišiće" jer Rusija takvu utrku u pokazivanju moći jednostavno ne može ekonomski izdržati.

"Željela bih upozoriti sve te nacionaliste, sve one koji planiraju jednu vrstu ekskluzivnosti u vladanju, one koji visoko ističu svoju etničku pripadnost ili svoju religiju računajući uz to na Putina i misleći da se on uzdiže i da je on 'veliki vođa' kojeg trebaju podržati: oni trebaju pogledati unaprijed na ekonomske čimbenike i shvatiti gdje će se to kretanje završiti. To se neće završiti dobro", kazala je Power.

Power, koja ima neposredno novinarsko iskustvo s Balkana kada je, kao izvjestiteljica s terena pratila ratove na području bivše Jugoslavije, ocijenila je kako je nametanje američkih sankcija Dodiku zbog njegovih secesionističkih istupa i djelovanja bilo potpuno ispravno.

Power je izrazila nadu kako će prave procjene, temeljene na činjenicama, dovesti do toga da i predsjednik Trump prema Rusiji zauzme realistično stajalište unatoč ranijim "zbunjujućim ljubaznim izjavama" o Putinu.

"Činjenice su da je predsjednik Putin ubijao svoje političke oponente, proganjao novinare, prisvojio dio Ukrajine i podržao vladu u Siriji koja je plinom potrovala svoje ljude. Nema dakle puno toga u Putinovom životopisu što promiče američke interese ili američke vrijednosti", kazala je Power poručivši kako je stoga važno da Trump u odnosu prema Rusiji nastupa načelno, ne zaboravljajući, primjerice, što je Rusija napravila u Siriji.

Komentara 18

DU
Deleted user
12:17 26.01.2017.

A koje to americke vrijednosti poticu amerikanci prilikom njihovih ratova da mi je znati..

DD
DD
17:36 26.01.2017.

Naj zaduzenija drzava je USA pa da vidimo do kadce ko ali molim boga da nedode do toga....

Avatar littleMORGEN
littleMORGEN
11:57 26.01.2017.

na balkanu nista novo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije