Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni susret

Papa Franjo i patrijarh Kiril u zajedničkoj izjavi: Ni jedan zločin ne može biti počinjen u ime Boga

papa Franjo Patrijarh Kiril
Foto: Reuters/PIXSELL
1/16
13.02.2016.
u 00:19

"Pozivamo naše Crkve u Ukrajini da rade kako bi se došlo do društvenog sklada i da spriječe daljnji razvitak sukoba“, stoji, uz ostalo, u izjavi.

"Ni jedan zločin ne može biti počinjen u ime Boga", stoji u zajedničkoj izjavi koju su potpisali papa Franjo i moskovski patrijarh Kiril 12. veljače u 22,30 sati, u zračnoj luci Josè Martì u Havani. 

To je povijesni trenutak. Prvi susret jednog pape i jednog patrijarha Ruske pravoslavne crkve. Raskol između katolika i pravoslavaca nastao je 1054. godine obostranim izopćenjem, koje je povučeno 1965., a sada je učinjen još jedan korak prema prevladavanju šizme. Zajednička izjava ima 30 točaka u kojima se govori o ratnim žarištima, stanju u Ukrajini, zajedničkim djelovanjem za mir u svijetu, zaštitu ljudskog života, brigu o obitelji. 

Nakon što su Franjo i Kiril potpisali izjavu obratili su se javnosti. Kiril je pozdravio sve prisutne i zatim kazao kako je razgovor s Franjom bio bratski i trajao je dva sata, te da je bio pozitivan za budućnost cijelog svijeta. Bilo je moguće da se razumijemo, da poslušamo jedan drugoga i da dvije crkve dalje rade zajedno kako više ne bi bilo ratova, kako bi svugdje ljudski život bio zaštićen, kao i obitelj.

 Franjo je u kratkoj izjavi kazao kako su razgovarali kao braća, kako se jedinstvo postiže hodeći, te kako su obojica kršteni i biskupi.  - Razgovarali smo o našim Crkvama i utvrdili da se jedinstvo postiže zajedničkim hodom - rekao je Franjo i naglasio kako je razgovor bio jasni i bez "okolišanja", te je povjerio kako je "osjetio utjehu Duha za taj dijalog". Dogovorene zajedničke inicijative, a Franjo je zahvalio Kubi, kubanskom narodu i kubanskom predsjedniku Raulu Castru na svemu što su učinili za taj susret. Ako se tako nastavi "Kuba će biti glavni grad kršćanskog ujedinjenja", kazao je Franjo.

U izjavi se ističe saznanje su svjesni brojnih teškoća, ali priželjkuju da njihov susret pridonese jedinstvu crkve. Traže od međunarodne zajednice hitnu intervenciju za spriječavanje daljnjeg progona kršćana sa Bliskog istoka. U mnogim državama na Bliskom istoku i u Africi kršćani su žrtve proganjanja i mnoga njihova naselja i obitelji stradavaju. Pozivaju na prekid sukoba u Ukrajini, a strane u sukobu na društvenu solidarnost i djelovanje za dolazak do mira. 

"Pozivamo naše Crkve u Ukrajini da rade kako bi se došlo do društvenog sklada i da spriječe daljnji razvitak sukoba“, stoji, uz ostalo, u izjavi. Franjo je Kirilu poklonio relikviju Svetog Ćirila, dok je Kiril poklonio Papi kopiju slike Gospe iz Kazana. 

Povijesni susret je započeo Franjinim pozdravom Kirilu: "Konačno", na talijanskom jeziku i onda je na španjolskom jeziku kazao "brate" (hermano). Franjo i Kiril su se zagrlili i tri puta poljubili. Franjo je više puta Kirilu na španjolskom jeziku kazao "braća smo". Kiril je Franji kazao na ruskom kako su sada "stvari lakše". Na to je Franjo kazao: "Jasno je da je to Božja volja". Kiril je kazao kako je i njegova želja bila da se susretnu, te da je Kuba kao mjesto susreta najbolje.  

Franjo je odgovorio kako "nas je Bog poslao na Kubu kako bismo prevladali ono što nas razdvaja". Kiril je Franji kazao kako, bez obzira što nisu prevladane sve podjele između katoličke i pravoslavne crkve, ipak je stanje takvo, poboljšano, da je bilo moguće ostvariti današnji susret. Franju je pred zrakoplovom dočekao Raul Castro, te ga otpratio do zgrade međunarodne zračne luke. U zrakoplovu je Papa razgovarao s novinarima. Potvrđeno i da će 2017. pohoditi u Kolumbiju na mirovne potpise između vlade i pobunjenika FARC (Revolucionarne oružane snage Kolumbije). Franjo je, nakon Kube, produžio putovanje u Meksiko gdje će ostati do 18. veljače.

 >>Gledajte papu Franju i patrijarha Kirila!

>>Papa krenuo na povijesni susret s Kirilom

Komentara 231

IC
ice12
21:41 12.02.2016.

RAZUM I VJERA prevladat ce. Nazalost, trebalo je da voda dodje do grla.

LA
Lavica7
21:45 12.02.2016.

Napokon. Sto su ljudi jednom odvojili nek ova dva covjeka opet spoje. Mir s vama i s nama.

ZI
zimerman
21:21 12.02.2016.

Ovo je povijesni dogadjaj I svi se trebamo molit za ponovno spajanje istocne I zapadne crkve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije