Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj hladnoga rata

Povijesna Obamina odluka: Gospodarstvo slavi, čekaju ih nove milijarde

Kuba
Foto: Reuters/PIXSELL
19.12.2014.
u 16:42

Posebno se želim zahvaliti papi Franji koji je mnogo učinio kako bi se popravili odnosi Kube i SAD-a, kazao je predsjednik Kube Raul Castro

Odluka američkog predsjednika Baracka Obame da prekine 54 godine dugo razdoblje rigidne i zastarjele politike čiji je isključivi cilj bio izolirati Kubu izazvala je krajnje oprečne reakcije. Dok su svjetski lideri pozdravljali ovu povijesnu odluku američkog predsjednika, republikanci su njegov potez proglasili kapitulacijom pred diktatorskim režimom Raula Castra.

Protiv ove odluke prosvjedovali su i kubanski disidenti u Miamiju na Floridi koji su razočarani ovim Obaminim potezom. Oni smatraju da će ojačati komunistički režim na Kubi protiv kojega se bore više od pola stoljeća.

Republikanci ogorčeni

Jučer je na svjetlo dana izašla i činjenica da je glavni posrednik u ovome povijesnom procesu bio papa Franjo. Pregovori su počeli prije 18 mjeseci, točnije u Kanadi u lipnju 2013. godine. Papa Franjo pomno je nadzirao sve etape pregovora, a on sam u jesen ove godine u Vatikanu je organizirao tajni summit na kojemu su dogovorene ključne pojedinosti. Posljednje pojedinosti dogovorene su u utorak u telefonskom razgovoru između Raula Castra i Baracka Obame koji je trajao više od 45 minuta. – Posebno se želim zahvaliti papi Franji koji je mnogo učinio kako bi se popravili odnosi Kube i SAD-a. Također, kanadska Vlada uložila je veliki napor da se steknu uvjeti za dijalog na najvišoj razini između Havane i Washingtona – zahvalio je Castro.

Iako su gotovo svi republikanski kongresnici i senatori loše reagirali na Obamin potez, najoštriji je bio Marco Rubio, senator iz Floride kubanskog podrijetla. “Cijela promjena politike prema Kubi zasnovana je na lažima i iluzijama i na vjerovanju da će ukidanje embarga Kubi rezultirati s više demokratskih sloboda. No Obama od Castra nije dobio baš nikakva obećanja, ni da će omogućiti slobodu govora, ni da će provesti slobodne, demokratske izbore, ni da će omogućiti potpunu slobodu u korištenju interneta”, kazao je Rubio naglasivši da ga uopće nije briga zbog toga što istraživanja javnog mnijenja pokazuju da 99 posto mladih Amerikanaca želi normalizaciju odnosa s Kubom.

Gospodarstvenici slave

Komentator Washington Posta smatra da je Obama donio ispravnu i krajnje korisnu političku odluku, a Obamu je pohvalio da je prvi put nakon dugo vremena pokazao da umije biti snažan politički lider. Demokratski senator Bob Mendez, Kubanac podrijetlom, smatra da je Obama ovim dogovorom nagradio ‘brutalnu kubansku vlast’.

Obami i Castru prvi je čestitao papa Franjo, a iz Bruxellesa je stigla poruka da EU, koja i sama radi na obnovi veza s Kubom, pozdravlja ovaj povijesni preokret. Na vijest o normalizaciji odnosa između dviju zemalja gromoglasnim pljeskom reagirali su i lideri zemalja Južne Amerike, koji su se okupili na svome godišnjem summitu u Argentini. Čileanski ministar vanjskih poslova Heraldo Munoz kazao je da je ovo “početak kraja hladnog rata na dvama američkim kontinentima”.

Američki gospodarstvenici pozdravljaju zatopljenje odnosa jer se nadaju milijardama dolara na novom tržištu. I američke burze pozdravile su jučer približavanje SAD-a i Kube.

>>Napomena Branki Slavici: I Castro je predsjednik, a ne samo Obama

>>Povijesni dogovor: SAD i Kuba ponovno uspostavljaju diplomaciju nakon 50 godina!

Komentara 17

BF
brkonja fra brkati
18:58 19.12.2014.

U 50-godišnjoj izolaciji Kube,izolirani su ostale SAD.A sad da će Castro pustiti u državu Šoroša i njegove petokolonaške udruge,USAID,pedere i ostale blagodati neoliberalnog fašizma,čisto sumnjam.

KO
kojesta
18:17 19.12.2014.

dok kubanci i trepnu okom, dobit ce svoju "demokraciju", zna se, sve vec vidjeno. neoliberali ne trpe niti jednu suverenu drzavu, samo vazale, zato svijet i jest na rubu kaosa i u najmanju ruku privrednog sloma, ako ne i 3.. svj. rata. kubancima je upravo oprosten dug od 23 mrd. dolara, i eto odjemput se stvori prijatelj na zapadu. zar stvarno budu i to popusili?

RA
ranko75
21:37 19.12.2014.

Ako je ovo pobjeda (a ja sam skeptican,jer se amera treba cuvati i kada darove donose), onda je to pobjeda ne samo Raula,nego jos vise Fidela Kastra, i cijelog herojskog Kubanskog naroda,koji nije tolike godine poklekao pred amerima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije