Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tragedija u nepalu

Tijekom večeri broj poginulih u strašnom potresu dosegao 1400 žrtava

potres Nepal
Foto: Reuters/Pixell
1/13
26.04.2015.
u 00:04

Nakon prvog, uslijedila su još dva potresa jačine 6.5 i 5.5 stupnjeva. Hipocentar najjačeg potresa bio je na dubini od 10 kilometara.

Broj poginulih u snažnom potresu jačine 7.9 stupnjeva Richtera koji je jutros pogodio nepalski glavni grad Katmandu, raste iz sata u sat - dosad je prebrojano gotovo 1400 poginulih osoba. Potres je pokrenuo i smrtonosnu lavinu na Mount Everestu, objavio je Associated Press. Urušile su se moderne kuće, ali i drevni hramovi. Cijeli Mount Everest se tresao. Unutar nekoliko sati, bolnice su bile pune ozlijeđenih. 

Nakon prvog potresa uslijedila su još dva jačine 6.5 i 5.5 stupnjeva te dvadesetak slabijih podrhtavanja. Hipocentar najjačeg potresa bio je na dubini od 15 kilometara. Epicentar najjačeg potresa bio je 81 kilometar sjeverozapadno od Katmandua. 

"Teško je i za opisati. Kuće su se tresle kao lude. Istrčali smo van i činilo se kao da se ulica ljulja gore-dolje, rekla je za AP Vaidya (46) koja je rekla da se ne sjeća ičega sličnog te da se ni njezini roditelji ne mogu prisjetiti ovako strašnog događaja.

Mediji navode da je ovo najrazorniji potres u posljednjih 81 godina koji je pogodio Nepal. 

Potres se osjetio i u Indiji

Indijski premijer Naredra Modi je napisao na Twitteru da se potres osjetio i u dijelovima Indije. Dodao i da prikupljaju informacije o potresu te pokušavaju doći do stanovnika pogođenih potresom, kako u Indiji tako i u Nepalu. Nepalski ministar informiranja Minendra Rijal kazao je indijskoj televiziji NDTV da imaju dojave o štetama u Katmandu i okolnim mjestima, ali još nemaju informacije o žrtvama i ozlijeđenima. Spasilačke ekipe su poslane na teren. Reuters piše da je u bolnicu došlo mnogo ozlijeđenih sa polomljenim kostima.

"Bilo je to snažno podrhtavanje. Nikada ranije nisam takvo osjetio", napisao je očevidac potresa iz Katmandua na stranici CSEM. "Svi su bježali, bilo je strašno", napisao je drugi očevidac iz Birgunja u Nepalu.

Pucale ceste

Fotografije iz Nepala pokazuje razrušene kuće i odlomljene dijelove cesta. Očevici pišu da se u Katmanduu srušio toranj Bhimsen sa devet katova izgrađen u 19. stoljeću, a strahuje se da su ljudi ostali zarobljeni u ruševinama. Policija je pronašla jedno tijelo do ruševine tornja.

"Tresla su se stakla u mojoj kući i sakrio sam se pod stolom. Osjetio sam kako se trese i pod, kao da sam na brodu", kazao je očevidac iz Jaipura u Indiji koji se nalazi 900 kilometara od epicentra. 

 

>>Snažan potres pogodio Novi Zeland

>>Potres magnitude 6,1 potresao Kretu, građani istrčali na ulice

Ključne riječi

Komentara 16

ST
strsljen2013
17:13 25.04.2015.

Zanimljivo. Opet na 10 km. Sve na 10km: Japan, Lorca (Španjolska), Nikaragva, Zagreb, Sumatra, Novi Zeland, Fidži, Turska........

GD
goran.durinic
12:24 25.04.2015.

To je jako strašni potres.

DU
Deleted user
03:43 26.04.2015.

I vidi čuda?! Na slici Nepalci ne cmizdre kao Palčići nakon ispljenih raketa?! ........ Ponosan narod a ne na tuđem nakot.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije