Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMANJIVANJE NAPETOSTI

Postignut dogovor oko zida na mostu u Kosovskoj Mitrovici

04.02.2017.
u 14:31

Međutim, nije jasno rečeno što će biti sa zidom koji se nalazi na kraju mosta, a koji je predmet spora Beograda i Prištine

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić i kosovski ministar za prostorno planiranje Ferat Šalja postigli su u noći na subotu dogovor o zidu koji simbolično razdvaja sjeverni dio Kosovske Mitrovice naseljen Srbima i južni dio u kojem žive Albanci.

Iz Rakićeva ureda priopćeno je "da se došlo do rješenja koje će smanjiti tenzije na sjeveru Kosova, olakšati slobodu kretanja i stvoriti ambijent koji će koristiti svim građanima sjevernog i južnog dijela Kosovske Mitrovice".

U priopćenju međutim nije jasno rečeno što će biti sa zidom koji se nalazi na kraju mosta, a koji je predmet spora Beograda i Prištine. Umjesto toga najavljeno je da će “u narednih nekoliko dana javnosti biti predstavljeno kako bi prostor oko mosta trebao izgledati".

Direktor ureda srbijanske vlade za Kosovo i Metohiju Marko Đurić potvrdio je za RTS da su predstavnici Srba zadovoljni postignutim dogovorom koji će pomoći smirivanju napetosti.

"Ako se provede, taj se dogovor može promatrati s umjerenim optimizmom", rekao je Đurić, naglasivši da je do njega došlo isključivo zahvaljujući “diplomatskoj aktivnosti i činjenici da je premijer Aleksandar Vučić stao iza Srba na Kosovu i rekao da nasilje neće biti tolerirano”.

Ðurić nije odgovorio na upit očekuje li veću spremnost Prištine za formiranje Zajednice srpskih općina, ali je rekao da je sporazum o tome postignut prije četiri godine a Priština nije napravila nijedan korak u njegovoj primjeni.

Đurić je kritizirao posrednike iz Europske unije “jer nisu obje strane tretirali jednako, odnosno što su bili popustljivi prema izaslanstvu Prištine”.

Između Beograda i Prištine, kao i na samom Kosovu, pojačale su se napetosti posebice nakon posljednje dvije runde pregovora u Bruxellesu koji su, prema ocjeni medija i promatrača” “potpuno propali”.

>> Pregovori propali, Srbi traže autonomiju za sjever Kosova

Komentara 27

MI
miksi
15:01 04.02.2017.

Ha ha ha, "samostalna država Kosovo", kukaju u Briselu jer nisu u stanju da reše problem nekog zidića koji bi pravim državama bio u nadležnosti komunalnih ustanova a ne premijera. Storili su surogat državu koja je apsolutno nesposobna da see brine o najosnovnijim stvarima.

ČA
čarapan
21:17 04.02.2017.

Pa zar kosovo nije nezavisno????? čemu pŕegovori sa Beogradom....a da pa glavi grad Srbije a pokrajna ne može preko republike

ČA
čarapan
17:25 04.02.2017.

Srusice zid od 1m i napraviti isti ali samo od 80cm i 2m unazad, a albanci kao ogradu koriste zidove izmedju 2 i 4m :).Ne razumem ako su samostalni sto idu po Briselu i pregovaraju sa Beogradom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije