Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dan za tišinu

Posljednji ispraćaj: Margaret Thatcher otišla je bez oluje

'The coffin of former British prime minister Margaret Thatcher is carried as it arrives for her funeral service at St Paul\'s Cathedral, in London April 17, 2013 Thatcher, who was Conservative prime m
Foto: 'STEFAN WERMUTH'
1/5
17.04.2013.
u 20:45

Lijes barunice Thatcher pratilo je jedanaestero veterana Falklandskog rata, u povorci 17 ministara vanjskih poslova i 11 aktualnih premijera

I pristaše i nekadašnji politički protivnici ujedinili su se jučer u odavanju posljednje počasti bivšoj premijerki Margaret Thatcher. Planovi o prosvjedovanju i masovnom okretanju leđa lijesu koji je prolazio londonskim ulicama ipak se nisu ostvarili iako su na jednom mjestu, kod Ludgate Circusa, protivnici tačerizma zviždali i skandirali \"Bacanje novca\". Jedan je čovjek uhićen kad je počeo psovati prema lijesu, a jedna je gospođa, u strahu od uhićenja, provjerila s policajcem kako stvari stoje.

- Mogu li pjevati \"The Witch is Dead\" (vještica je mrtva, pjesma iz filma Čarobnjak iz Oza, koju su nakon smrti Margaret Thatcher prigrlili mnogi protivnici njezine politike) – pitala je gospođa. – Ne – odgovorio je policajac.

– Mogu li okrenuti leđa prema procesiji?

– To možete...

Osborne plakao

Ali pogrebnu procesiju na ulicama dočekalo je puno više građana koji su željeli odati počast premijerki za koju smatraju da joj nijedan mirnodopski britanski premijer nije bio ravan. Lijes omotan u britansku zastavu stajao je čitavu noć u kapelici ispred zgrade britanskog parlamenta u Westminsteru, odakle su ga ujutro mrtvačka kola pod pratnjom prevezla do crkve svetog Clementa Danesa. Tu je lijes prenesen na topovska kola, koja je vuklo šest konja i koja je pratilo jedanaestero veterana Falklandskog rata, bitke koja je barunicu Thatcher učinila i ratnom premijerkom i pobjednicom. U dvadesetak minuta, koliko je procesiji trebalo od crkve svetog Clementa Danesa do katedrale svetog Pavla, mnogi građani pustili su suzu. U samoj katedrali kamera je snimila aktualnog ministra financija Georgea Osbornea kako plače tijekom dirljivih čitanja Biblije i govora. Ispred njega, u prvom redu, stajali su kraljica Elizabeta II., premijer David Cameron i drugi najugledniji ožalošćenici.

– Nakon životne oluje prepune političkih kontroverzi, ovo je trenutak velike tišine. Oluja proturječnih mišljenja nadvila se nad gospođu Thatcher, koja je bila simbolična figura, čak je bila i -izam. Postoji važno mjesto za raspravu o političkom naslijeđu. Parlament je imao iskrenu debatu prošli tjedan, ali ovdje i danas nije ni mjesto ni vrijeme za to. Ovo je sprovod – rekao je londonski biskup Richard Chartres u katedrali svetog Pavla.

V. Pusić i Kissinger

Ondje je bilo više od 2300 ljudi, među njima visoki predstavnici 170 različitih zemalja. Uime Hrvatske na sprovodu M. Thatcher bila je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja se kratko pozdravila s bivšim američkim ministrom vanjskih poslova Henryjem Kissingerom. Ukupno 17 aktualnih ministara vanjskih poslova i 11 aktualnih premijera bilo je na ispraćaju Margaret Thatcher. Britansku Laburističku stranku, političke protivnike konzervativaca i pokojne premijerke Thatcher, predstavljali su bivši premijer Tony Blair i predsjednik stranke Ed Miliband, a od bivših premijera bio je tu i konzervativac John Major, koji je naslijedio Thatcher kad su je njezini stranački kolege doslovno svrgnuli i izbacili iz Downing Streeta 10.

Posljednji britanski premijer koji je ispraćen uz ovakve počasti bio je Winston Churchill 1965. godine. Ali na posljednjem ispraćaju Margaret Thatcher u katedrali svetog Pavla svi su se trudili izbjeći političke ocjene.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije