Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice Brexita

Britanci žele u Novi Zeland, ali i u Rumunjsku

brex
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.08.2016.
u 23:45

Irci su zatražili od Britanaca da prestanu tražiti irsko državljanstvo jer zahtjeve ne stignu u tako malo vremena pregledati i obraditi

Nakon prvotnog šoka rezultatima referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, zagovornici ostanka u sve se većem broju okreću zahtjevima za putovnice i državljanstva drugih država.

Na udaru Irska i Novi Zeland

Prema pisanju britanskih medija, posljednjih mjeseci broj onih koji žele putovnicu neke druge države, po mogućnosti članice Europske unije, rapidno je narastao, a najveći je pritisak na susjednu Irsku, što ne treba čuditi ako se zna da svaki Britanac koji je rođen na teritoriju Sjeverne Irske ima pravo i na irsko državljanstvo, kao i oni čiji su roditelji porijeklom Irci, što trebaju i dokazati u procesu dobivanja državljanstva. Iz irskog useljeničkog ureda objavili su podatke kako je broj zahtjeva Britanaca za irsko državljanstvo u odnosu na prošlu godinu narastao čak 70 posto, pa je tako samo u srpnju ove godine podneseno gotovo osam tisuća zahtjeva. U jednom trenutku Dublin je pozvao Britance da prestanu tražiti državljanstvo jer njihovi administrativni uredi jednostavno ne mogu obraditi toliko zahtjeva istovremeno.

Druga zanimljiva destinacija čiju bi putovnicu protivnici Brexita rado imali jest Novi Zeland. Tamošnji ured za useljeništvo objavio je kako je od trenutka kada je izglasan Brexit do danas čak 10.600 britanskih državljana zatražilo putovnicu i preseljenje u Novi Zeland. Već prvi dan nakon referenduma to je učinilo 998 osoba.

Independent piše kako se u Novi Zeland dosad godišnje željelo preseliti oko tri tisuće Britanaca, a sada je u samo nekoliko mjeseci taj broj trostruko veći. Iz novozelandskog ureda za useljeništvo također su poručili da ih ovakav razvoj događaja ne iznenađuje te da su sličan slučaj imali kada je George Bush izabran za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Dodaju i kako su uvjereni da će u slučaju pobjede Donalda Trumpa u utrci za Bijelu kuću broj zahtjeva za novozelandsku putovnicu također biti u porastu. Ono što je zanimljivo jest da su građani Velike Britanije, osim “tradicionalnih” odredišta za preseljenje, odlučili zatražiti putovnice i nekih, za njih, dosad neatraktivnih destinacija poput, primjerice, Bugarske ili Rumunjske.

Premijerka na odmoru

Službeni London na čelu s premijerkom Theresom May zasad još nije reagirao na nezadovoljstvo dijela građana ovakvim razvojem događaja. May je ovih dana na godišnjem odmoru u švicarskim Alpama gdje vrijeme provodi planinareći i šetajući šumama, a nakon povratka očekuju je gorući problemi konsolidacije gospodarstva, zaustavljanje pada funte i pripreme za pregovore o izlasku iz Unije.

>> Brexit već pogurnuo Britaniju u recesiju

Komentara 3

DU
Deleted user
04:41 25.08.2016.

Ej bre, Capar: podrijetlom a ne porijeklom; ... na Novi Zeland a ne ... u N.Z. !!!

Avatar mason
mason
07:19 25.08.2016.

Isplatio im se odlazak iz EU.Kad se uvode iq test da bi dobio pravo glasa sve ce biti ok.

AA
aabbcc
17:47 27.08.2016.

Već prvi dan nakon referenduma to je učinilo 998 osoba.___ ako, milijun ih je odustalo vec prvi dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije