Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.12.2015. u 06:45

Ako negativno pretvorimo u pozitivno onda sam pobjednik, kazao je papa Franjo

Ako negativno pretvorim u pozitivno, onda sam pobjednik, kazao je papa Franjo tijekom afričkog pohoda i onda pitao: „Jeste li spremni negativno pretvoriti u pozitivno?". Upravo je to ključno pitanje ne samo za Afriku, jesmo li spremni mržnju pretvoriti u ljubav, rat u mir. Negativna iskustva mogu se preobraziti iz „zida" u „put koji je otvoren budućnosti". U svim trima državama, Keniji, Ugandi i Srednjoafričkoj Republici, papa Franjo je pozivao na „jedinstvo, dostojanstvo i posao" te na „mir temeljen na pravdi".

Dakako, to može zvučati kao općeniti, već izrečeni pozivi, ali drugačije ih se prima kada su izrečeni s prozora Apostolske palače u Rimu nego kada ih se izgovara među ljudima koji su propatili i pate, koji nemaju dovoljno vode i hrane. Jedinstvo je temeljna vrijednost za sklad među narodima, kazao je Franjo. Riječ je o životu i stvaranju, krećući od divne različitosti okolnog svijeta i izbjegavajući izazove straha od drugoga i drugačijeg.

Dostojanstvo je druga riječ papina poziva jer svaka osoba ima svoje dostojanstvo i potrebno je činiti sve za zaštitu dostojanstva ljudskog bića. Surađivati s drugima za opće dobro i graditi pravednije društvo, koje bi promicalo ljudsko dostojanstvo, ne isključujući nikoga, branilo život, dar Božji, i štitilo prirodne divote, sve stvoreno, našu zajedničku kuću. Štitimo dostojanstvo svakoga muškarca i svake žene jer svi smo braća i sestre u samo jednoj ljudskoj obitelji.

Posao je treća riječ poziva, jer to je ono što daje dostojanstvo i mir. Siromaštvo je izvor ratova. Odgovarajući na pitanje kako zaustaviti regrutiranje mladih i djece u vojnike i ubojice, Franjo je kazao da se trebamo zapitati: ako mlada osoba nema posla i ne može učiti, što onda može činiti? Može krasti ili postati ovisnik ili izvršiti samoubojstvo. Pretvaranje djece u vojnike i ubojice može se izbjeći tako da im se pruži prilika za obrazovanje i posao. Poruke izrečene u Africi vrijede za ljude na svim kontinentima

>>Franjo odao počast svecima, žrtvama kralja homoseksualca

>>'Odnos prema migrantima je test naše čovječnosti'

Ključne riječi

Komentara 1

UN
unbekant
07:46 01.12.2015.

Eto papa Frnacisko se vratijo iz Afrike i ni dlaka s njega ni je falila,a toliko je francuska bila u "strahu"da muse nesto desiti,pa papa je otiso medju kulturan i pametan narod,a ne medju neka divlja europska vremena.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije