Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
maršal na sudu

Porota oslobodila Tita, sudac mu dao 30 dana društveno korisnoga rada

Josip Broz Tito
Foto: Wikimedia Commons
1/2
20.12.2014.
u 09:23

Talijanska udruga za izučavanje povijesti središnje i istočne Europe nakon de Gaullea i Margaret Thatcher simbolično sudila i maršalu Titu

"Maršal Tito bio je satrap, a ušao je u povijest kao svetac ili gotovo kao takav", započeo je svoju optužnicu Paolo Mieli, novinar i povjesničar, direktor izdavačke kuće RCS. Veliki proces maršalu Titu organizirala je Talijanska udruga za izučavanje povijesti središnje i istočne Europe u okviru Festivala diplomacije koji se već godinama održava u Rimu. Održan je, na primjer, proces Charlesu de Gaulleu, Margaret Thatcher...

Na duši 1,7 milijuna

U dvorani kazališta Dioscuri u Rimu sve je spremno. Tužitelj Paolo Mieli autor je i brojnih knjiga o politici i povijesnim zbivanjima, među kojima je posebno zanimljiva "Računica s poviješću". Titov branitelj je političar i opinionist Paolo Cirino Pomicino. Sudac je bivši republički tužitelj u Milanu, a sada je parlamentarac i kvestor zastupničkog doma Stefano Dambruoso. Tita glumi Federigo Argentieri, profesor mađarske povijesti na sveučilištu John Cabot u Rimu. Argentieri je izučavao povijest i komunističkih partija i cijelog Balkana. Porota je publika.

Josip Broz Tito, neprikosnoveni šef Jugoslavije od konca Drugog svjetskog rata do svoje smrti 1980., počinio je i brojna zlodjela. Tužitelj Mieli iznosi da je Tito dao ubiti milijun i 72 tisuće osoba u bivšoj Jugoslaviji neposredno poslije Drugog svjetskog rata. Ugušio je Hrvatsko proljeće...

Branitelj Pomicino iznosi kako je u mnogim državama poslije Drugog svjetskog rata bilo čistki, pa i u zemljama koje su poslije bile na zapadnoj strani željezne zavjese, kako je 1974., dakle poslije ugušenja Hrvatskog proljeća, donesen ustav koji je federalizirao državu.

Tito je, dakako, opravdavao svoje djelovanje, te kazao kako on nije naredio ubojstva, pa prema tome traži oslobađajuću presudu. Porota – glasovalo se tajno s crnim i bijelim kuglicama – oslobodila je Tita sa 54 prema 49 glasova.

Kazna u domu za starije

Ipak, sudac Dambruoso nije mogao izreći potpuno oslobađajuću presudu. Osudio je Tita na jednomjesečni društveno korisni rad, pomaganje u jednom domu za starije osobe. Rezultat 'procesa u Rimu' pokazao je kako je u javnosti podijeljeno mišljenje o Titu.

>>Gredelj traži ocjenu ustavnosti držanja biste 'druga' Tita u Uredu predsjednika

>>Dokumentarac DW-a 'Ubojstvo u Titovo ime' sada i na hrvatskom jeziku

Komentara 149

Avatar ankabutorac
ankabutorac
09:27 20.12.2014.

Kakva je to glupost???

Avatar zong
zong
10:06 20.12.2014.

Jel je kaznu dobio zato što je "okupirao Talijanske otoke i obalu do Splita"?! ;-))

JU
juma
10:21 20.12.2014.

Može li proći bar jedan vikend bez Tita na ovim stranicama? Najmanje pišete o gospodarstvu, a to je najveći problem ove države.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije