Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stop trendu populizma

Poražen austrijski Trump

Alexander Van der Bellen
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
05.12.2016.
u 12:45

Hofer je pokazivao simpatije prema Republici Srpskoj, a predsjednik tog entiteta Dodik pozvao je Srbe koji imaju austrijsko državljanstvo da glasaju za FPÖ.

Austrijski krajnji desničari iz Slobodarske stranke (FPÖ) priznali su sinoć poraz nakon što su izlazne ankete i prve projekcije rezultata pokazivale da je njihov kandidat Norbert Hofer izgubio ponovljeni drugi krug predsjedničkih izbora i ipak nije uspio postati prvi predstavnik krajnje desnice na čelu jedne države članice EU. Alexander Van der Bellen, član Zelene stranke koji je vodio kampanju kao nezavisan kandidat, prema sinoćnjim je neslužbenim projekcijama pobjeđivao s 53,6 posto glasova.

Pobijedio establišment

– Beskrajno sam tužan što ovo nije uspjelo. Volio bih da sam vodio našu Austriju. Čestitam Alexandru Van der Bellenu na njegovu uspjehu – poručio je Hofer oko 17:30, pola sata nakon zatvaranja birališta.

– Nije išlo. U ovom slučaju establišment je pobijedio – rekao je za austrijski ORF Herbert Kickl, šef Hoferove kampanje.

Van der Bellen 72-godišnji je profesor ekonomije rođen u Beču. Otac mu je bio ruski aristokrat, a majka Estonka koja je pobjegla u Austriju od Staljinove diktature. Hofer je 45-godišnji inženjer aeronautike, a osnovna poruka kampanje mu je jačanje sigurnosti u Austriji, što je postalo važno pitanje nakon prošlogodišnjeg kaosa na granicama zbog migrantske krize.

Dužnost predsjednika Austrije uglavnom je protokolarna, bez prave političke težine, no jučerašnji ponovljeni drugi krug predsjedničkih izbora imao je golemu političku težinu ne samo u Austriji nego i u Europi. Strahovalo se da bi moguća Hoferova pobjeda bila još jedan signal jačanja političara koji su skeptični prema održivosti sadašnje Europske unije. Ali to se, prema izlaznim anketama i projekcijama ORF-a, nije dogodilo.

– Bio bi to loš znak za koheziju EU jer se FPÖ poigravao idejom održavanja referenduma o izlasku Austrije iz Unije – rekla je uoči izbora Ulrike Lunaček, austrijska zastupnica iz redova zelenih u Europskom parlamentu.

Ovo je drugi pokušaj drugog kruga jer je u prvom pokušaju bilo određenih tehničkih nepravilnosti prilikom brojanja glasova pa je Ustavni sud Austrije presudio da se drugi krug ponavlja. U prvom pokušaju, Norbert Hofer već je počeo slaviti kad su projekcije rezultata u izbornoj noći 22. svibnja naslutile njegovu pobjedu, no dan poslije glasovi poslani poštom donijeli su prevagu Van der Bellenu, koji je pobijedio s 31.000 glasova razlike.

FPÖ se žalio zbog tehničkih pogrešaka, poput prerano otvorenih omotnica s glasovima poslanim poštom, i sud je usvojio žalbu.

Predizborna kampanja, koja je trajala rekordnih 11 mjeseci, bila je kao nijedna dosad u Austriji jer su u sučeljavanjima dvojica kandidata razmjenjivala optužbe. Jedan drugog nazivali su lašcima, Hofer je svog suparnika nazvao “komunistom” i “fašističkim zelenim diktatorom”, a Van der Bellen Hofera “demagogom”.

Austrijski Öbama

Hofer je u svibnju ove godine izjavio da islamu “nije mjesto u Austriji”. Najavio je da bi želio da Austrijanci izađu na referendum u slučaju da Bruxelles preuzme veći dio ovlasti od zemalja članica ili u slučaju da Turska ulazi u EU. Kako bi pridobio glasove Srba koji žive u Austriji, Hofer je pokazivao simpatije prema Republici Srpskoj, a predsjednik tog entiteta Dodik pozvao je Srbe koji imaju austrijsko državljanstvo da glasaju za FPÖ. S druge strane, Alexander Van der Bellen u kampanji je pokazao sklonost Kosovu, rekavši da Srbija ne može ući u EU ako ne prizna Kosovo.

Pojednostavljeno, Hofer je bio nešto poput austrijske verzije novoizabranog američkog predsjednika Trumpa, a Van de Bellen se i sam predstavljao kao austrijski Obama, odnosno Öbama, kako su njegovi simpatizeri isticali na majicama, koristeći prvo slovo imena svoje zemlje na materinjem jeziku Österreich. 

Komentara 8

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
13:37 05.12.2016.

Österreich? Eto nama Vehabistana za koje desetljeće...

DU
Deleted user
14:49 05.12.2016.

Za nagradu im poslati prvih sto tisuća doktora i inženjera da proslave zajedno...

IM
imperatoriso
15:24 05.12.2016.

Pobijedio je zbog 250 tisuća Bošnjaka, Turaka i sjeverno Afrikanaca koji su mu dali glas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije