Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI PUT POSLIJE 1555.!

Pomaknuli mramornu ploču koja pokriva originalnu 'klupu' na kojoj je bilo položeno tijelo Isusa Krista

jeruzalem
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
28.10.2016.
u 14:50

Radove na obnovi Isusova groba obavlja tim stručnjaka s atenskog sveučilišta National Technical, pod strogim nadzorom profesorice Antonije Moropoulou

Prije pet mjeseci kršćanske zajednice u Svetoj Zemlji počele su obnovu teško oštećenog Isusova groba u jeruzalemskoj Bazilici svetog Groba, a prije nekoliko dana prvi put u novijoj povijesti radnici koji rade na obnovi groba maknuli su mramornu ploču koja pokriva originalnu “klupu” na kojoj je bilo položeno tijelo Isusa Krista.

Cijelu priču oko pomicanja mramorne ploče i obnove Kristova groba objavio je u svom dokumentarcu National Geographic, a povjesničari ističu kako je mramorna ploča na mjesto gdje je u grob položen Krist postavljena 1555. godine, a možda i prije.

– Kada je ploča povučena, iznenadili smo se količinom i očuvanošću materijala koje smo zatekli ispod, a sada će stručnjaci imati dugotrajan posao analizirati i otkriti sastav stijene na kojoj je ležalo Kristovo tijelo – kazao je za National Geographic arheolog Fredrik Hiebert. Radove na obnovi Isusova groba obavlja tim stručnjaka s atenskog sveučilišta National Technical, pod strogim nadzorom profesorice  Antonije Moropoulou. Mramornu Edikulu, koja se nalazi pod kupolom crkve podignute na mjestu gdje je, prema kršćanskoj tradiciji bila špilja u koju je položeno Isusovo tijelo, tijekom obnove će rastaviti i ponovo sastaviti, a samo će iznimno krhki ili slomljeni dijelovi biti zamijenjeni. Mramorne ploče bit će očišćene i konzervirane, a struktura koja ih podupire učvršćena.

> > U Jeruzalemu se obnavlja Isusov grob

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Parousia
Parousia
17:28 28.10.2016.

Hvala ti Dragi Oce sto sam krscanin,kako je ljepo vidjet kad na bilo kojem portalu procitam nesto o Isusu,a ova klupa BOZE moj,dobro kazes sohnahoakasaa,da mi vidjet tu klupu a tek poljubit,nakon toga neka me Dragi Bog uzme samo da vidim bar neki Kristov djelic

SO
sohnahoakasaa
16:50 28.10.2016.

Ponosna sam što su čuvari Isusova groba Franjevci i to baš Hrvati. Ti naši dragi i najdraži fratri, čuvari naroda svakog a naročito Hrvatskog. Das mi je samo vidjeti tu 'klupu' a kamo'li dotači a Bože dragi zamislite poljubiti. Ali svatko tko bude u prilici neka to učini i ja ću biti zbog njih sretna. Isus je sa svakim i na svakom mjestu ali ipak po onoj našoj ljudskoj mi bu mu nekak uvek hteli biti bliži. Po ljudskom kažem....

BR
braveheart11
18:56 28.10.2016.

aleluja ..... neka mir zavlda zemljom i svim ljudima..... amen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije