Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
andrzej duda

Poljski poglavar je bivši vođa izviđača

Andrzej Duda
Foto: Reuters/PIXSELL
26.05.2015.
u 13:12

Tek kada svi Poljaci budu zarađivali koliko i oni na Zapadu, uvest ćemo euro, poručio je novi poljski predsjednik

Poljska nastavlja smjerom s kojeg je skrenula 2010. kada je pokraj Smolenska u Rusiji pao zrakoplov s tadašnjim poljskim, konzervativnim predsjednikom Kaczynskim. Odlučili su to birači na nedjeljnim izborima izabravši za novog poglavara Republike Poljske Andrzeja Dudu, 42-godišnjeg pravnika i zastupnika u Europarlamentu koji ne samo da je član stranke nekadašnjeg predsjednika već je bio i njegov savjetnik u pravnim pitanjima.

Duda je čovjek tradicije i vjere, tvrde svi oni koji ga poznaju. Ponosno ističe da je 1984. pristupio izviđačima te da je nekoliko godina potom postao i vođa izviđačke grupe. Iako ovaj detalj u službenoj biografiji jednog političara možda izaziva blago čuđenje, u Poljskoj ono ima sasvim drugu konotaciju. U konzervativnim krugovima biti izviđač znači biti iskren, domoljuban i pouzdan čovjek. Izviđači su ginuli tijekom Varšavskog ustanka, a taj mit heroizma održao se do danas.

Duda je upravo to nudio svojim biračima. Patriotizam u kojemu je Poljska ispred EU. Nema doduše Duda ništa protiv EU, no samo dok je Poljska u okviru zajednice snažna i samostalna, utjecajna država.

Političku karijeru novoizabrani je predsjednik počeo 2000-ih angažiravši se u liberalnoj stranci Unija slobode, a nekoliko godina poslije prešao je u Stranku zakona i pravednosti (PiS), gdje je vrlo brzo došao do pozicije zamjenika ministra pravosuđa, pa savjetnika predsjednika Kaczynskog. Nakon kobnog pada zrakoplova u kojemu Kaczynski poginuo, Duda se povukao u Krakov te otvorio odvjetnički ured. Izabran je za zastupnika u Europskom parlamentu, a potkraj prošle godine PiS je objavio da će ih predstavljati na predsjedničkim izborima na kojima je u nedjelju na kraju i osvojio mandat.

Potencirao je tezu da Poljska ne smije biti podijeljena na bogate i siromašne.

– Tek kada svi Poljaci budu zarađivali koliko i oni na Zapadu, uvest ćemo euro – poručio je Duda.

>>U strahu od Putina s puta rasta ekonomije skreću na neizvjesnu stazu nacionalizama

>>Poljska gradi šest tornjeva na granici sa ruskom enklavom Kalinjingradom

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije