Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD POČETKA PROTIV GMO-A

Poljoprivrednici u Hrvatskoj, ako propadne TTIP, mogu odahnuti

TTIP
Foto: Reuters/PIXSELL
30.08.2016.
u 08:30

Hrvatski poljoprivrednici koji sad nisu konkurentni ni proizvodima iz ostatka EU, i te kako su u strahu od dogovora EU sa SAD-om

Pregovori sa SAD-om praktički su propali. Ne smijemo pokleknuti pred američkim zahtjevima, izjava je njemačkog ministra gospodarstva, vicekancelara i predsjednika SPD-a Sigmara Gabriela za ZDF, koja je jučer potvrdila nagađanja da je nakon 14 krugova pregovora Transatlantsko partnerstvo za trgovinu i ulaganja (TTIP) između EU i SAD-a sve dalje od dogovora.

Iako su mišljenja o TTIP-u i dalje podijeljena – navodno je najspornija točka spoticanja bila uvođenje specijalnih arbitražnih sudova u slučaju sporova sa stranim ulagačima – propast pregovora najprije bi pozdravili hrvatski poljoprivrednici.

Oni sada “stenju” i pod europskim dampingom cijena mlijeka i mesa kojima ni najmanje nisu konkurentni, dok bi uvoz hrane iz SAD-a na koljena bacio ne samo hrvatske, nego i druge europske farmere. Mužnja po kravi, primjerice, u SAD-u iznosi 12 do 14 t, a u EU najviše 10 t mlijeka godišnje po kravi.

U SAD-u su i žitarice jeftinije, pogotovo soja koju EU mora uvoziti, pa su i cijene svinjetine, ali i govedine i peradi niže u SAD-u. Europljanima su trn u oku i stimulatori rasta stoke, klorirani pilići i GMO.

Iako se Hrvatska već izjasnila kao “GMO free”, uspostavom nadnacionalnih arbitražnih sudova, kakvi se predlažu, lako bi se, naime, moglo dogoditi da multinacionalka poput Monsanta tuži državu zbog zakona koje smatra štetnim za svoje prihode i očekivanu dobit, primjerice od GM proizvoda, na što se već upozoravalo brojnim prosvjedima diljem EU.

Iz AmChama u Hrvatskoj isticali su, međutim, da će SAD izvoziti u EU samo ono o čemu se postigne dogovor te da američki poljoprivrednici imaju i kvalitetne proizvode, a ne samo GM.

Kako bilo, poljoprivreda je, nastave li se pregovori, jedno od najvažnijih područja u pregovorima o TTIP-u za sve države članice. EU je već sada, unatoč američkim carinama većim od 20%, u suficitu s izvozom hrane u SAD, dok se europske carine na uvoz iz SAD-a kreću od 12, pa i više od 40 posto.

Prema studiji koju su za MVEP RH pripremili PwC i Centar za međunarodni razvoj, hrvatski izvoz roba i usluga iz RH u SAD u nekoliko bi scenarija rastao od 1,9 do čak 25,6%. No iz Gonga su već upozorili da se studija nije takla glavnih problema poput konkurentnosti hrvatskih poduzeća na tržištu EU, nakon što na njega uđu i američka, kao i što će se tada događati na našem tržištu. K tome studiju je radila tvrtka koja je najveći lobist s američke strane u Bruxellesu. 

>> Hrvatski poljoprivrednici koji sad nisu konkurentni ni proizvodima iz ostatka EU, i te kako su u strahu od dogovora EU sa SAD-om

Ključne riječi

Komentara 12

SD
sdpesticid
09:36 30.08.2016.

uopće se ne trebamo bojati monsanta i dr. kada imamo bayer koji osim lijekova proizvodi i pesticide a sada želi preuzeti i glavnu riječ na gmo tržištu u eu. - - slijedeći dio posta je s drugog portala korisnika 'ljeto64'' a govori o gmo-u koji se odnosi na ttip i ovaj članak - - više od 37 milijuna pčela na farmi u kanadi je umrlo nakon što je e gmo kukuruz zasađen u okolnom području, prema izvještajima lokalnih pčelara. dave schuit, pčelar koji proizvodi med u gradu elmwood u kanadi, tvrdi da je zbog gmo kukuruza koji je zasađen u okolnom području, njegova farma izgubila oko 37 milijuna pčela (oko 600 košnica). imidakloprid i klotianidin, dva najkorištenija pesticida kompanije bayer cropscience (koja je nedavno kupila kompaniju monsanto), i oba sadrže neonikotinoide, su povezani s mnogim pomorima pčela u europskim i američkim državama. 44 posto pčelinjih zajednica u sad-u je umrlo prošle godine, izvijestilo je prošlog mjeseca američko ministarstvo poljoprivrede. pčele su i u hrvatskoj počele nestajati! na području oko valpova nedaleko od mjesta nard prije nešto manje od četiri mjeseca otrovano je oko 150 pčelinjih zajednica i za njih je pčelarska sezona završila. ( kraj navoda 'ljeto64') - - kada dodam ovome saznanja o desetkovanoj pčelinjoj populaciji u mojoj blizini, gdje ne bi trebalo biti gmo proizvoda, mogu samo zaključiti kako ove dvije kombinacije vode čovječanstvo u propast. uopće se ne moramo zamarati s pitanjem od kuda toliko malignih bolesti u rh jer ovaj divlji kapitalizam s ovakvim političarima, odnosno svijesti nacije, odgovor je i na pitanje depopulacije stanovništva rh te smjer kojim idemo u tzv. otvorenoj tržišnoj utakmici gdje se fundament otvorenog tržišta nalazi u novcu i samo novcu, odnosno moći. hrvatska jednostavno nema svog ''orbana'' koji može reći ''ne'' u ime svoje nacije već eu poslušnike i slugane novca. pogledajmo samo razlike cijena mesnih proizvoda u trgovinama i sve je jasno.

OB
obivankenobi
12:54 30.08.2016.

Kamo srece da propadne, samo mocnici to nece dozvoliti a nasi "vođe" ionako samo slusaju svoje gospodare...

Avatar anlaser
anlaser
09:29 30.08.2016.

Naša poljoprivreda je ionako osuđena na propast.Preskupa proizvodnja ,nestručno upravljanje OPG-ovima, razbacivanje novca preko poticaja. Zašto se poticaj ne isplačuje po predanom proizvodu umjesto po koliičini zemlje? Zašto uopće dobivaju poticaj oni koji proizvode samo za sebe ? Od rata na ovamo država se razbacuje poticajima , od poticaja su neki stekli kule i vile a da lopatu i zemlju nisu vidjeli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije