Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.11.2015. u 18:12

Licemjerno je od EU što očekuje da migrante zaustavi Makedonija, najmanja država na ruti

Očajni ekonomski migranti, koje više ne žele Njemačka i ostale europske useljeničke zemlje, nemaju sreće. Dalje, prema bogatoj Europi još mogu samo izbjeglice iz Sirije, Iraka, Afganistana. Zasad. Migranti koji žele bolji život, a ne bježe od rata, neće proći dalje, za njih više ne vrijedi "europski san".

Kada je došao signal iz Njemačke da zatvara vrata migrantima, zatvorila se za njih i cijela balkanska ruta. Nitko ih, osim Grčke, za koju ionako vrijede druga, odnosno nikakva pravila, neće prihvaćati. Jer ih nema kamo propustiti. Ni Hrvatska ih neće prihvaćati jer bi automatski postala "hotspot" za migrante, koji bi morali stati u RH, kao što sada stoje na grčko-makedonskoj granici. Kaos na Gevgeliji – gdje je, baš licemjerno od EU, istureni bedem obrane EU postala najmanja i najsiromašnija zemlja balkanske rute – ovaj put neće raznježiti topla srca Europljana.

Neće pomoći ni samoranjavanja (protestno zašivanje usta) Iranaca, Pakistanaca, migranata iz Bangladeša, Afrike. Nakon masakra u Parizu, u trenucima kada u glavnom gradu EU Bruxellesu vlada policijski sat, stanovništvo je u svojevrsnom kućnom pritvoru, a pustim ulicama kreću se samo "duge cijevi", malo je ostalo prostora za empatiju prema migrantima. S obzirom na to da ovi migranti čine možda petinu prijašnjeg "protoka", očito da EU na njima uvježbava potez koji će na kraju uslijediti – zatvaranje ruta za sve, kanaliziranje i izbjeglica prema "hotspotovima", odakle će moći u EU samo po pozivu.

U međuvremenu, Slovenija se odlučila za "Orbanov put" i više od dvije trećine Slovenaca želi postavljanje bodljikave žice duž cijele granice s Hrvatskom. Dosta neugodno za Hrvatsku koja će, obave li to naši zapadni susjedi do kraja, poput Mađara, postati fizički odvojena od prostora EU. U Europi je došlo vrijeme za teške odluke. Druge su države počele s donošenjem odluka. Što će napraviti Hrvatska?

Postupiti u svom interesu? Ili se ufati da će Makedonci i Srbija uspjeti zadržati migrante? 

>> 'Sad postaje jasno da je Bruxelles jedan od, ako ne i glavni džihadistički centar u Europi' 

>> Učiteljica u Bruxellesu: Ovo je kao da smo u ratu

Komentara 4

DU
Deleted user
19:01 24.11.2015.

Hrvatska neće napraviti ništa, nego će po običaju očekivati da joj netko kaže šta da radi, a kukurikavci će se stalno iščuđavati što ih to snađe... Za to vrijeme Ostoja će bauljati uokolo u zelenoj jakni i vikati na smjene Horgoš, Horgoš ili Šentinj, Šentilj i mjeriti jel žica metar lijevo ili desno...

MI
milic12
18:42 24.11.2015.

Nazalost bogate europske zemlje traze da prljavi posao zaustavljanja za njih odrade manje i siromasnije zemlje, cija ekonomija ionako jedva dise i bez opterecenja od izbjeglica. Na ovaj nacin bogati jos jedamput kroje pravila i unistavaju ekonomije siromasnih zemalja. Hrvatska i danas posudjuje novac da bi mogla funkcionirat, ali vise od milijarde kuna je vec potroseno (po Ostojicu bar 2000 kn po izbjeglici je nas trosak) Ovo racunica drzi vodu dok ne postanemo hot spot ili nedaj boze dok nam se ne unisti turizam zbog opasnosti od terorizma. Tada niti cemo imati novaca niti ce nam ih netko posudjivati, a zicana ograda prema ulazu u europu vaziti ce za nas kao i za ostatak svijeta. Mi cemo za dugo ostati balkanska kaljuza u koju nas guraju europa i nasi politicari.

Avatar RexCroatorum32
RexCroatorum32
20:37 24.11.2015.

Netko gadno drži za jaja sve naše političare od 2000. naovamo. Hrvatskog Orbana nema na vidiku. Žalosna situacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije