Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI DETALJI

Policija otkrila identitet napadača iz Londona, rođen u Britaniji, MI5 ga ranije već istraživao

London
Foto: Reuters/PIXSELL
1/13
23.03.2017.
u 22:23

"Pretražili smo šest adresa i uhitili sedam osoba. Istrage u Birminghamu i u drugim dijelovima zemlje nastavljaju se "

Britanska policija objavila je identitet muškarca koji je ubio tri osobe nedaleko od parlamenta prije nego što ga je ustrijelila policija, priopćivši da se radi o Khalidu Masoodu koji je poznat policiji jer je bio osuđivan. 

Masood (52) je britanski državljanin rođen u Kentu na jugoistoku Engleske, a u posljednje vrijeme je živio u središnjoj Engleskoj, navodi londonska policija.

"Masood trenutačno nije bio ni pod jednom istragom i nema ranijih obavještajnih podataka koji bi upućivali na to da kani izvršiti teroristički napad", stoji u priopćenju. "Međutim, bio je poznat policiji i imao je niz ranijih osuda za napade, uključujući nanošenje teških tjelesnih ozljeda te za posjedovanje oružja i prekršaje vezane uz kršenje javnog reda".

Večeras je preminula još jedna žrtva napada. Radi se o 75-godišnjaku koji je ozlijeđen u napadu te se nalazio u bolnici gdje su mu pružali pomoć, no ozljede su bile preteške. Pojavile su se i informacije o 'sumnjivoj torbici' koja se nalazila u blizini mjesta napada. Policija je pregledala torbu i ustanovila da 'nije sumnjiva'.

Premijerka Theresa May rekla je ranije da je napadač djelovao sam, da je rođen u Britaniji te da ga je MI5 istraživao prije nekoliko godina. May je također rekla da nema razloga vjerovati da prijete novi napadi.

Britanska policija uhitila je sedam osoba u istrazi napada u kojem je jučer ipak poginulo četvero ljudi, a ne petero kao što je javljeno tijekom noći, te vjeruje kako zna identitet napadača, rekao je danas čelnik protuterorističke policije Mark Rowley.

Rowley je rekao da je sedam osoba uhićeno nakon što je pretraženo šest adresa i u Londonu i u Birminghamu nakon napada u blizini parlamenta u kojem je poginulo četvero ljudi, a 29 je ranjeno.

"Pretražili smo šest adresa i uhitili sedam osoba. Istrage u Birminghamu i drugim dijelovima zemlje se nastavljaju", kazao je Mark Rowley novinarima ispred sjedišta londonske policije. Dodao je da je bilo četvero mrtvih, među kojima je i napadač, a 29 ljudi je u bolnici, od kojih je sedam u kritičnom stanju. Policija je u noći na četvrtak pogrešno kazala da je u napadu smrtno stradalo petero ljudi.

Rowley je također kazao kako policija vjeruje da je napadač djelovao sam, da je bio inspiriran "međunarodnim terorizmom" te dodao da policija u ovom trenutku nema specifičnih informacija o mogućim daljnjim prijetnjama za javnost. Rekao je da su žrtve napada policajac pred parlamentom, jedna žena u srednjim 40-tim godinama i muškarac u pedesetima. Četvrti poginuli je napadač. Policija zna njegov identitet, ali ga nije otkrila.

 

BBC je javio da je napadač navodno unajmio vozilo u Birminghamu. U međuvremenu se pojavila i snimka divljanja napadača na Westminsterskom mostu na kojoj se vidi kako auto juri po mostu, a jedna žena se spašava skokom u Temzu:

 

Žena koja je skočila u Temzu spašena je te je hospitalizirana s teškim ozljedama.

Londončani su u četvrtak ujutro upozoreni da pri odlasku na posao izbjegavaju područje Westminstera jer bi neke ulice još uvijek mogle biti zatvorene.

Četrdesetak osoba ozlijeđeno je kada se bradati muškarac u crnom u srijedu poslijepodne zaletio automobilom u mnoštvo na Westminsterskom mostu, preko puta Big Bena, a zatim nožem ubio policajca pokušavajući ući u parlament.

Među ozlijeđenima su troje francuskih učenika koji su bili na školskom izletu, dvoje Rumunja, petero Južnokorejaca i Portugalac, objavile su novinske agencije i vlade zemalja čiji su državljani stradali u napadu.

Premijerka Theresa May, koja je rekla da je napad djelo "izopačenog" uma, istaknula je nakon krizne sjednice vlade da "nas sile zla neće podijeliti".

 

Ovo je najteži napad u Velikoj Britaniji nakon bombaškog napada 7. srpnja 2005., za koji su odgovornost preuzeli simpatizeri Al-Qa’ide, u kojima je u londonskom gradskom prijevozu poginulo 56 ljudi.

"Londončani neće dopustiti da ih terorizam uplaši", poručio je londonski gradonačelnik Sadiq Khan.

>> Kristina: Za pokolj sam doznala od mojih iz Slavonije

>> On je 'apsolutni junak' napada na London. Britanski političar prvi pokušao spasiti život policajcu

Komentara 31

AN
Antiflašist
08:56 23.03.2017.

Odvratne su isprazne floskuletine politicara u stilu 'oni nece pobjediti' ' mi se ne bojimo' itf etc, to strahovito puno znaci obiteljima ubijenih.

Avatar toxic alien
toxic alien
09:07 23.03.2017.

Ha, ha, ha..., pretresli jednu kucu u Birminghamu! Trebali su pretresti cijeli Birmingham, ali nije to vise tako jednostavno..., jer Birmingham vec neko vrijeme nije engleski grad! Tu vlada saria zakon i lokalne vlasti ne vole kad im engleska policija svrlja po gradu.

Avatar bandogcro
bandogcro
09:20 23.03.2017.

Treba zabraniti Šerijatske zakone i svaki oblik nasilnog islama. Kako 62% Britanski muslimana podržavaju šerijatski zakon, 62% treba deportirati ili baciti u more. Nisu svi muslimani teroristi, ali skoro svi teroristi su muslimani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije