Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UN UPOZORAVA

Pola milijuna stanovnika Mosula pred 'katastrofalnom' nestašicom vode

Mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.11.2016.
u 18:56

"Nemamo vode ni struje. Pijemo vodu iz zdenaca, ali nam to nije dovoljno"

Petsto tisuća civila u Mosulu u opasnosti je pred "katastrofalnom" nestašicom pitke vode dok iračke snage napreduju u borbi sa skupinom Islamskom državom (IS) u tom gradu, upozorili su u srijedu Ujedinjeni narodi.

"Gotovo pola milijuna civila koji su se i dosad iz dana u dan borili da se prehrane, sada nemaju pristup pitkoj vodi. Posljedice za djecu, žene i obitelji bit će katastrofalne", rekla je Lise Grande, UN-ova koordinatorica za humanitarnu pomoć u Iraku.

U vojnim operacijama oslobađanja drugog po veličini iračkog grada ovih dana je stradao vodovod i stanovnici na istoku Mosula kažu da crpe vodu iz zdenaca.

"Nemamo vode ni struje. Pijemo vodu iz zdenaca, ali nam to nije dovoljno", rekao je stanovnik Mosula Mohamed Khalil (25).

Irački zapovjednici su rekli da je oko 40 posto istočne polovine Mosula oslobođeno od džihadista u velikoj ofenzivi što je počela 17. listopada.

Vojnici su pozvali civile da ostanu u svojim domovima kako bi se spriječio masovni odlazak iz grada koji je, procjenjuje se, prije početka operacije imao više od milijun stanovnika.

>> IS preuzeo odgovornost za napad u Ohiju

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar lvan12
lvan12
07:58 01.12.2016.

I hoce li francuz sazvati UN sjednicu vijeca sigurnosti zbog zabrinutosti za civile? Predloziti zatvaranje zracnog prostora? Hoce li itko predloziti uspostavu primirja sa oporbom poradi civila? Hoce li itko uvesti sankcije Iraku i saveznicima zbog poginulih civila u Mosulu? Zasto novine ne pisu o stradavanju civila? Gdje je UN veleposlanik za Irak? Sto je s mirovnim pregovorima? Do kada cemo biti ovako licemjerni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije