Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tisuće na ispraćaju

Pokopan vođa ruske oporbe: Sprovod na koji preostali ruski lideri oporbe nisu mogli doći

Sprovod Borisa Njemcova
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/4
03.03.2015.
u 21:37

Lijes s posmrtnim ostacima Borisa Njemcova bio je otkriven i nošen je ulicama

Deseci tisuća ljudi došli su ispratiti na posljednji počinak 55-godišnjeg Borisa Njemcova, ruskog oporbenog lidera koji je u petak noću ubijen u centru Moskve, a ispraćaj je obilježilo to što ruske vlasti nisu dopustile dolazak u Rusiju predsjedniku poljskog senata Bogdanu Boruševiču i letonskoj zastupnici Sandri Kalniete.

Djevojka u Ukrajini

Neki se opozicionari poput Garija Kasparova nisu usudili doći, iz Švicarske nije došao ni Mihail Hodorkovski, a Aleksej Navalni nije mogao doći jer je završio u 15-dnevnom pritvoru jer je dijelio letke kojima je pozivao na prosvjed. Molio je vlast da ga pusti na sprovod, ali nisu ga pustili. Nije došla ni Njemcovljeva djevojka, ukrajinska manekenka Ana Duricka jer je, čini se, jedva dočekala da je ruska policija, koja ju je ispitivala i bez obrazloženja zadržala tri dana, pusti da otputuje kući. Duricka nije vidjela napadače, a kamere koje su svuda okolo nisu zabilježile ubojstvo, osim jedne, ali u trenutku ubojstva žrtvu je zaklonila ralica.

Međutim, bloger Mitja Aleškovski objavio je fotografiju na kojoj se vidi da je kamera kremaljskog osiguranja bila uperena direktno na mjesto zločina. Lijes Borisa Njemcova bio je izložen u Saharovljevu Centru za ljudska prava, a pokopan je na Trojekurovskom groblju, gdje je pokopana i likvidirana novinarka Ana Politkovska. – Pucnjevi su ispaljeni u sve nas, u rusku demokraciju – rekao je oporbeni političar Genadij Gudskov. Nije bilo visokih dužnosnika ruske vlasti, Putina je predstavljao Garry Minh, Putinov predstavnik u ruskoj Dumi, no bio je tu bivši ruski premijer Mihail Kasjanov. Na oproštaju su bili i bivši britanski premijer John Major, američki veleposlanik John Tefft. Bila je tu i Naina Jeljcina, udovica bivšega ruskog predsjednika u čijoj vladi je bio Njemcov.

Ilja Jašin, kolega ubijenog političara, rekao je kako Putin u najmanju ruku ima indirektnu odgovornost za ubojstvo, ciljajući očito na to što se vlast prema protivnicima odnosi kao prema izdajnicima. Među komentarima ubojstva ističe se ocjena Maše Gessen, ruske i američke novinarke, autorice knjige o Vladimiru Putinu, koja kaže kako se i ostali oporbeni lideri imaju razloga bojati za svoj život. Na pitanje novinarke Bloomberga u kojoj mjeri je Putin odgovoran za ubojstvo, Gessen upućuje na nekoliko činjenica.

'Ubojstva u ime Kremlja'

– Pogledajte samo mjesto na kojem se ubojstvo dogodilo. Pokušajte tamo doći s kamerom koja ima zoom i učas će oko vas biti predsjednička garda. Jednom sam kod tog mosta bila s grupom biciklista i odmah je došlo petnaestak pripadnika garde. A sad se dogodilo ubojstvo, Njemcov je ustrijeljen s četiri metka i njegovo tijelo stajalo je tamo deset minuta prije nego što je došla policija, a predsjednička garda nije se potrudila ni pogledati što se događa. To nam govori sve što moramo znati – kaže ova politička aktivistica ističući kako će 'ljude ubijati uime Kremlja, s pogledom na Kremlj, samo zato što su se usudili usprotiviti Kremlju'. Slično govori i šahist i opozicijski aktivist Gari Kasparov. – To je znak svima koji se bave opozicijskim aktivnostima da nemaju nikakve izglede. Nećemo gubiti vrijeme, kažu nam, na suđenja praveći se da poštujemo vladavinu zakona. Jednostavno ćemo vas eliminirati, to nam poručuju – kaže Kasparov dodajući kako politički aktivisti u Rusiji nemaju puno prostora za manevar, a kamoli za stvaranje političke strategije. – Kakva strategija ako možete biti ubijeni? – pita Kasparov.

>> Djevojka Ana prebačena u Ukrajinu: Ne znam ništa, samo želim ići kući k bolesnoj majci

>> Opasna Rusija: Kako su umirali protivnici Vladimira Putina

Komentara 27

LD
lopov drpiga
21:56 03.03.2015.

Evo baš se pitam... ako je diktatoru Putinu podrška 85%, a poslije njega na ljestvici su komunisti i nacionalisti, koliko postotaka otpada na ostale "lidere oporbe" ...

LD
lopov drpiga
21:52 03.03.2015.

Lideri oporbe nisu smjeli doći da ih netko ne ubije i optuži za to Putina... Ispada tako, ovaj se nije ni ohladio a svi su već uprli prstom u krivca... Sada su "lideri oporbe" zabrinuti, tko je sljedeći??? Pravi "liderii oporbe" su komunisti i nacionalisti( ako ćemo gledati popularnost u rusiji, a ne u briselu ili vašingtonu.) ,a oni ne plaču za ovim pokojnikom...

Avatar lvan12
lvan12
00:19 04.03.2015.

Ispravci netočnih navoda: a. Boris Nemtsov nije bio vođa Ruske oporbe b. Kao sto je i mnogim Rusima duže vrijeme (zbog sankcija) zabranjen ulazak u EU, tako je i Borusewiczu i Kalniete duže vrijeme (od 05/2014) zabranjen ulazak u Rusiju,iju, znaju oni dobro zašto samo se prave mutavi... c. Hodorovskog je upravo Putin pomilovao i pustio van iz zatvora pa nema smisla da se boji Putina kad ga se ovaj mogao odavno na puno jednostavniji način riješiti u bespućima sibirskih gulaga. d. Navalny nije završio u zatvoru radi djeljenja letaka, već radi kršenja uvjeta kučnog pritvora u kojem je završio jer je maznuo 425.000,00$ iz kompanije Yves Rocher zajedno sa svojim bratom e. Ana Duricka je svojevoljno otišla u Ukrajinu i nitko joj nije branio da ostane. S druge strane što je čudno u ispitivanju jedinog svjedoka ubojstva koji nije ništa vidio... nakon što je ubojca poštedio jedinog svjedoka tog ubojstva, tj. nju. d. Oporbeni političar Gennady Gudkov je bivši ruski parlamentarac koji izbačen iz dume zbog sukoba interesa i korupcijskog skandala u kojem si je sređivao poslove za svoju građevinsku firmu. e. Ilya Yashin je oporbeni wannabe političar koji se 15 godina učlanjuje u razne stranke (iz nekih su ih i izbacili) i na svim dosadašnjim izborima nije dobio nijedan mandat svojih sugrađana da ga predstavljaju u bilo čemu. f. Masha Gessin, LGBT aktivistica se usudila kao direktorica radia "Slobodna Europa" (financiran od strane vlade SAD-a) dogovoriti intervju sa Putinom nakon kojeg je zbog preblagog stava prema Putinu, 40 njenih kolega dobilo otkaze... Ovaj put je, naučila je lekciju. Sve dostupno za provjeru... Nego što nam novinarka želi reći nabrajenjem mišljenja nebitnih političkih figura u javnom životu Rusa, koji ne predstavljaju nikoga u Rusiji. Zašto se nije prenijelo mišljenje osoba koji zaista predstavljaju Ruski narod, oporbene i vladajuće što su dokazali na izborima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije