Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Le Pen i Macron zajedno odali počast

Pokopan francuski redarstvenik ubijen u napadu na elizejskim poljanama u Parizu

Sprovod
Foto: Reuters
1/4
25.04.2017.
u 13:17

Nakon ubojstva policajca, dvoje predsjedničkih kandidata reagirali sasvim različito

Dvoje pobjednika prvog kruga francuskih predsjedničkih izbora, Emmanuel Macron i Marine Le Pen zajedno su u utorak odali počast redarstveniku ubijenom u četvrtak u napadu na Elizejskim poljanama u središtu Pariza, dva dana prije prvog izbornog kruga.

Nakon napada koji se dogodio 20. travnja na glasovitoj pariškoj aveniji, dvoje kandidata su reagirali sasvim različito: centrist, liberal i proeuropejac je pozvao Francuze da se "ne daju zastrašiti", a čelnica krajnje desnice je istaknula da se pribojava novih napada i opetovala da je sigurnost građana u središtu njezina programa.

"Ne dopustite podjele i zastrašivanje", istaknuo je Macron koji je obećao da će biti "nemilosrdan" u zaštiti Francuza. Bude li izabran, jačat će obavještajne službe radi borbe s islamističkom radikalizacijom i zaposlit će "10.000 policajaca".

Le Pen je naglasak stavila na zatvaranje granica. Zauzela se i za izgon stranaca koji bi mogli biti prijetnja, ukidanje dvostrukog državljanstva opasnim pojedincima i jačanje policijskih kapaciteta. "U zadnjih deset godina čini se sve da izgubimo rat koji nam je objavljen", istaknula je.

Socijalistički predsjednik Francois Hollande pozvao je oboje kandidata na svečanost koja se u utorak održavala u zgradi policijske uprave u čast redarstvenika Xaviera Jugelea, 239. žrtve džihadističkih napada u Francuskoj od početka 2015.

Ubojica, Karim Cheurfi koji kaže da pripada skupini Islamskoj državi, ubio ga je ispalivši mu u glavu dva hitca na Elizejskim poljanama i ranivši dvojicu policajaca, među kojima jednog teško i njemačku turistkinju, nakon čega ga je policija ustrijelila.

Zbog toga su neki kandidati, među njima Le Pen i Macron, otkazali predizborne skupove u drugim francuskim gradovima a tema borbe s terorizmom opet je iskočila u prvi plan kampanje prije izbora koji su protekli uz jake sigurnosne mjere.

U prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora održanih u nedjelju 23. travnja Emmanuel Macron je osvojio 24,01 posto glasova, a Marine Le Pen 21,3 posto. Drugi krug je 7. svibnja, a novi predsjednik će preuzeti dužnost tijekom svibnja.

>> Napadač automatskom puškom napao policajce, Islamska država preuzela odgovornost

>> Objavljena dramatična snimka pucnjave. Predao se drugi osumnjičeni

Ključne riječi

Komentara 1

ST
stomugromova
13:52 25.04.2017.

Francuske tajne službe su potpuno zakazale i to ne u zadnje vrijeme,nego par godina prije,kad su žmirile na aktivnosti terorista u Siriji,Iraku i Libiji,koji su tamo odlazili iz Francuske i vraćali se nazad.Teško je oteti se dojmu da to nije bilo slučajno jer netko nije namjerno radio svoj posao kako treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije