Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

Podignuta optužnica zbog ubojstva zarobljenih vojnika JNA 1992. u Sarajevu

SIPA
Foto: Zoran Grizelj/Pixsell
29.12.2016.
u 13:39

Optužnica se odnosi na ubojstvo osam pripadnika JNA koji su u travnju 1992. zarobljeni nakon što se u predgrađu Sarajeva pokvario transporter koji je bio raspoređen radi napada na naselje Dobrinja

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u četvrtak je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Republike BiH Jusufa Pušine i zapovjednika posebne postrojbe MUP-a RBiH Dragana Vikića te još dvije osobe koje tereti za ubojstvo zarobljenih pripadnika bivše JNA počinjeno 1992. u Sarajevu.

Uz Pušinu (67) i Vikića (61) optuženi su i Nermin Uzunović (59) te Mladen Čović (46), potvrđeno je iz sjedišta bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva u Sarajevu.

Optužnica se odnosi na ubojstvo osam pripadnika JNA koji su u travnju 1992. zarobljeni nakon što se u predgrađu Sarajeva pokvario transporter koji je bio raspoređen radi napada na naselje Dobrinja.

Ti su vojnici predani policiji a istragom je utvrđeno kako su ih pripadnici MUP-a RBiH potom strijeljali u Velikom parku u središtu Sarajeva. Trupla ubijenih vojnika potom su sklonjena s ciljem prikrivanja dokaza. Do danas su pronađeni dijelovi kostura dvojice ubijenih a za posmrtnim ostacima drugih ubijenih još se traga.

Optuženi se terete za kršenje Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika.

Pušina i Vikić za taj se zločin terete po zapovjednoj odgovornosti, a Uzunović i Čović kao izravni sudionici likvidacije.

Pušina i Čović, kako se navodi, bili su informirani o zločinu ili su osobno svjedočili počinjenju nakon čega su propustili uhititi, procesuirati i sankcionirati počinitelje i spriječiti uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

Tužiteljstvo BiH u ovom predmetu provelo je dugotrajnu, detaljnu i temeljitu istragu u kojoj je saslušano više desetaka svjedoka a prikupljena je velika količina dokaznog materijala.

Ako Sud BiH potvrdi optužnicu tužiteljstvo će krivnju optuženih dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem oko 400 stranica dokaznog materijala.

>> U Hrvatskoj osuđen na 15 godina: U Tivtu uhićen ratni zločinac Miroslav Jović

Komentara 4

Avatar Banat
Banat
10:00 30.12.2016.

Vecina nas je bila u JNA i dobro zna da smo tada bili klinci, koji su samo brojali dane kada ce se vratiti svojim kucama. Zlocine su cinile paravojne jedinice a ne ta deca. Svaka cast Slovencima, oni su tu decu slali kucama, za razliku od nekih koji su se nad tom decom izivljavali i glumili heroje. Medju tom decom nije bilo samo Srba, vec i mnogih drugih narodnosti bivse YU. Ubijati je trebalo arkanovce sesljoavce i njima slicne, a ne tu decu..

ST
strsica
05:00 30.12.2016.

Ubili su djecu po 19 godina koja nikome nista nazao ucinila nisu. Sramota i bijeda sa nasih postora.

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
05:29 30.12.2016.

Dragan Vikic je Bosanac Srbin koji je branio svoju drzavu od jugosovenske armije.Sad on ide u zatvor a oni Srbi dikani koji su pucali na djecu iz JNA snajpera tj povratnici dobiju donacije za kucu ili stan.Samo u BiH.Bakir balija bi prodao cacin grob samo da njemu bude dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije