Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOBAR BANKA

Podignuta optužnica za propast banke povezane s vlastima Republike Srpske

Milorad Dodik
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
28.09.2016.
u 12:11

Tužiteljstvo BiH je navelo kako je, zbog bankrota banke i propasti depozita u vrijednosti većoj od 130 milijuna konvertibilnih maraka (oko 65 milijuna eura), optuženo više osoba, no njihova imena nisu navedena

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u utorak kako je okončalo istragu i podignulo optužnicu zbog propasti "Bobar banke", čije je sjedište bilo u Bijeljini, što je jedan od velikih slučajeva financijskog kriminala kojega mediji u Bosni i Hercegovini dovode u vezu s vladajućom strukturom u Republici Srpskoj, okupljenoj oko Milorada Dodika.

U priopćenju koje je objavljeno u Sarajevu Tužiteljstvo BiH je navelo kako je, zbog bankrota banke i propasti depozita u vrijednosti većoj od 130 milijuna konvertibilnih maraka (oko 65 milijuna eura), optuženo više osoba, no njihova imena nisu navedena.

Tereti ih se za organizirano djelovanje povezano sa zloporabom ovlasti u gospodarstvu i financijski kriminal.

Ovaj je slučaj, kako ističu iz Tužiteljstva BiH, povezan s još nekim predmetima koji su u fazi istrage, a "imat će posljedice u cijeloj BiH".

Tijekom istrage o ovom slučaju bile su uhićene i direktorica Agencije za bankarstvo RS i Investiciono-razvojne banke RS Slavica Injac i Snežana Vujnić

Istragom koja je trajala godinu i pol utvrđeno je kako su optuženi ciljano plasirali kredite pravnim osobama odnosno tvrtkama koje su na različite načine bile povezane s "Bobar grupom", čiji je banka bila sastavni dio.

Takvi krediti nisu imali gotovo nikakve instrumente osiguranja, a u konačnici nisu se mogli ni naplatiti, što je prouzročilo propast banke.

Osobe koje su bile korisnici ovih kredita, kako je utvrđeno istragom, stekle su nezakonitu imovinsku korist u protuvrijednosti od oko 64 milijuna eura, a zbog toga što nisu vraćali posuđena sredstva propali su ulozi koje su u banci imali građani i brojne tvrtke, ali i entitetske te državne institucije.

Od srpnja ove godine, u sklopu istrage, Sud BiH je blokirao svu imovinu osoba obuhvaćenih istragom.

"Predmet 'Bobar banka' najsloženiji je slučaj financijskog kriminala u postdaytonskoj BiH i predstavlja odlučan korak tužiteljstva i agencija za provedbu zakona u borbi protiv nezakonitog trošenja javnih sredstava i protuzakonitog bogaćenja pojedinaca", stoji u priopćenju.

"Bobar banka" likvidirana je u studenome 2014., a formalno je u stečaju od travnja ove godine. Svoje depozite u njoj u tom je trenutku imalo 450 klijenata koji su zatražili naplatu sredstava u iznosu od 289 milijuna KM (147,8 milijuna eura), no na isplatu su mogli računati samo oni koji su imali položenih do 50 tisuća KM (25,5 tisuća eura), što je iznos čiju isplatu jamči Agencija za osiguranje depozita BiH. Ukupno je riječ u iznosu od 86 milijuna KM, a ostatak sredstava je nenaplativ.

Propast banke uslijedila je nepuna dva mjeseca nakon što je u rujnu 2014. umro njen vlasnik i utemeljitelj Gavrilo Bobar, poduzetnik koji je bio u bliskim vezama s aktualnim predsjednikom RS Dodikom.

U vrijeme kada je umro, Bobar je bio zastupnikom Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini RS.

Uz istragu o "Bobar banci", Tužiteljstvo BiH ispituje i poslovanje "Pavlović banke", čije je sjedište također u Bijeljini. Sumnja se kako je ta banka odobrila fiktivni kredit Miloradu Dodiku, koji mu je poslužio kao pokriće za kupnju vile u Beogradu, vrijedne 750 tisuća eura.

U kaznenoj prijavi koju je Tužiteljstvu BiH podnijela Srpska demokratska stranka (SDS) stoji tvrdnja kako je Dodik kuću na Dedinju zapravo kupio gotovim novcem čije podrijetlo ne može dokazati.

>> Dodik: Referenduma će biti još, a uhićenja se ne bojim! Ministar sigurnosti: Uhitit ćemo Dodika ako odbije dati iskaz

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije