Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajna operacija

Počinje lov na vođu IS-a Abua Bakra al-Baghdadija

Abu Bakr al-Baghdadi
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
27.08.2014.
u 08:00

Akciju pod kodnim imenom Task Force Black predvodit će SEAL, Delta i SAS uz pomoć lokalnih boraca na terenu

Okrutno smaknuće novinara Jamesa Foleya kojemu je pred kamerama pripadnik ISIL-a odrubio glavu nije samo zgrozilo svijet nego i potaknulo neke vrlo konkretne akcije za uništenje ove terorističke organizacije.

Počinju zračni udari

Američki predsjednik Barack Obama odobrio je uporabu špijunskih letjelica iznad Sirije kako bi se prikupile informacije o aktivnostima na području samoproglašenog Islamskog kalifata. Prvi je ovo korak prema otvaranju mogućnosti za izvođenje zračnih udara na području Sirije, ali ne protiv Assada nego protiv islamističkih trupa koje danas predstavljaju najveću prijetnju globalnoj stabilnosti.

Dapače, Assad i Zapad ovaj su put na istoj strani jer službeni je Damask objavio kako je spreman na suradnju bilo s kim kako bi se zaustavio ISIL. Špijunski letovi nisu jedina mjera koju SAD poduzima. Zajedno s pripadnicima britanskog SAS-a, američke specijalne postrojbe, ponajprije Delta i SEAL, formiraju posebnu tajnu postrojbu koja će biti infiltrirana na područje Sirije i Iraka, područje koje se sada nalazi pod kontrolom islamista, kako bi izvela taktičke udare ograničenog dosega i velikog učinka. Drugim riječima, kako bi smaknuli vođe i istaknute članove terorističke organizacije.

– Ide se u Siriju i Irak kako bi se pobilo što je moguće više članova ISIL-a. S ovim ljudima nema pregovora – kaže obavještajni izvor upoznat s ovom operacijom. Osnovna je premisa “odsjeći glavu otrovnice”, a među prvima je na popisu za odstrel Abu Bakr al-Baghdadi, vođa terorističke organizacije.

Ovakva vrsta operacije, koju će američko-britanska mješovita postrojba provoditi pod kodnim imenom Task Force Black, već je jednom iskušana u Iraku, i to protiv pripadnika Al-Qa’ide. Taktika se pokazala vrlo uspješnom iako za njeno provođenje treba dosta vremena, i to uz opsežne pripreme.

Dugotrajna akcija

– Poraziti ISIL samo zračnim udarima nije moguće. Treba doći na teren i uništiti njihovu zapovjednu strukturu. Tek će se tada ISIL urušiti, no to neće biti lako. To je operacija koja će vjerojatno trajati godinama – kaže obavještajni izvor. Kako bi pripremile teren za skoro djelovanje, zapadne obavještajne službe već su počele graditi obavještajnu mrežu na terenu. Regrutira se cijeli niz špijuna i doušnika koji će Task Force Black opskrbljivati informacijama, dok će špijunske letjelice iznad Sirije i Iraka nadzirati mobilne komunikacije.

Srednje pozicionirani dužnosnici ISIL-a, prema planu grupe, neće biti odmah ubijani na terenu, nego otimani i odvođeni na ispitivanja kako bi se razotkrila puna operativna struktura terorističke organizacije.

Uz relativno malen broj pripadnika Delte, SAS-a i SEAL-a, na terenu će biti i određen broj lokalnih boraca koji već sada prolaze posebnu obuku. Uza sve to u planu je i obuka kurdskih boraca pešmerga koji su vrlo motivirani za borbu protiv ISIL-a.

– Obavještajni rad je ključan, moramo izgraditi mrežu kako bismo uništili mrežu – kažu u obavještajnim krugovima.

Ovome pomaže i psihoza koja već pomalo vlada na područjima koja kontrolira ISIL. Naime, dio članova ISIL-a ne odobrava toliko ekstremnu brutalnost. Sada će im CIA dati novac i novi život, ali prije toga moraju dati informacije.

>>Vođa ISIL-a Abu Bakr Al-Baghdadi postao novi Osama bin Laden

>>'Bit ću sretna dok vam budem odrubljivala glave jer ste nevjernici i bogohulnici'

>>Ubijeni američki novinar u pismu obitelji: Snovi o slobodi moje srce pune srećom

Komentara 41

SE
sestrićna
10:59 27.08.2014.

jako je sličan drugarima koji su okupirali vukovar...

BF
brkonja fra brkati
08:50 27.08.2014.

Dapače, Assad i Zapad ovaj su put na istoj strani jer službeni je Damask objavio kako je spreman na suradnju bilo s kim kako bi se zaustavio ISIL. +++++++++++++++++++++++++ A što reći na ovakve perverzije.ISIL je čedo nastalo uz blagoslov SAD.Mnogi njihovi članovi su trenirani u američkim kampovima za obuku,odakle su slani na front u Siriju, gdje su radili na rušenju vlasti Bashar Assada.Pri tome su često masakrirali civile u područjima koje su zauzeli.Glavni financijeri tih divljaka su bli Saudijska Arabija i Katar,američki saveznici u uzgajanju terora i terorista,koje su tada zvali "borcima za slobodu" !! I sad su Ameri I Britanci kao spasitelji protiv tih istih koje su posijali da rade zlo.Gjnusno i odvratno !

GV
golub Vaso
13:00 27.08.2014.

jedini pravi i osvjedočeni borac protiv ekstremista i jihadista je bashar al assad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije