Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogreb Shimona Peresa

Počast želi odati i Mahmoud Abbas

peres
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.09.2016.
u 07:00

Iz Hrvatske se očekuju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministar Miro Kovač

Izrael se sprema za najveći pogreb i organizacijski najzahtjevniji događaj od pogreba ubijenog premijera Yitzhaka Rabina 1995. godine. U petak se, naime, na pogrebu legendarnog Shimona Peresa (93), bivšeg predsjednika i jednog od osnivača Izraela u Jeruzalemu, te nobelovca i političara s gotovo 70-godišnjom karijerom, očekuje cijeli niz svjetskih lidera i uglednika.

Državnici iz cijelog svijeta

Očekuje se dolazak američkog predsjednika Baracka Obame, koji će održati i govor, kao i bivšeg predsjednika Billa Clintona (on je među prvima stigao u Jeruzalem i već u četvrtak prijepodne došao do parlamenta odati počast pred izloženim lijesom), zatim francuskog predsjednika Françoisa Hollandea, kanadskog premijera Justina Trudeaua... Snažno je odjeknula vijest da je i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zatražio od Izraela da on i njegova delegacija prisustvuju pogrebu. U Jeruzalemu se očekuju i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te ministar vanjskih poslova Miro Kovač. Očekuju se i stotine tisuća građana Jeruzalema i cijelog Izraela te niza drugih zemalja. – Cijeli Jeruzalem doći će odati počast Shimonu Peresu – kažu nam stanovnici Jeruzalema. Peres je bio omiljen u javnosti. Dan prije pogreba ispred parlamenta Knesseta cijeli je dan bio izložen Peresov lijes za javnost.

Omiljen u narodu

Ispred Knesseta smo zatekli i Dvoru Weinstein (80), koja je došla odati počast svojem omiljenom političaru kojeg je slijedila gotovo 70 godina.

– Preživjela sam holokaust kao jedino od četvero djece u našoj obitelji. Rođena sam u Ukrajini, a s 12 godina, 1948., došla sam u Izrael i ovdje ostala. Za mene je Izrael jedino mjesto koje mogu zvati domovinom. Peres je za mene bio baklja koju sam slijedila. A pratila sam ga od 1948. Bio je otvorena uma. Nisam zadovoljna današnjom situacijom u Izraelu, ali nadam se da će budući političari slijediti Shimona Peresa i da će raditi za ljude, a ne da ljudi rade za političare – rekla je za Večernji list Dvora Weinstein. Opozicijska Radnička stranka kojoj je Shimon Peres pripadao bijesna je što nitko iz njihove stranke nije dobio poziv da održi govor na pogrebu.

“Pola Izraela neće biti zastupljeno jer će govoriti samo oni koji nisu dijelili Shimonove osnovne principe”, javlja Jerusalem Post citirajući izvore iz Peresove stranke. Osim američkog predsjednika Baracka Obame i Peresove obitelji, samo će još tri političara održati govor na pogrebu i sva su tri iz vladajuće stranke Likud: premijer Benjamin Netanyahu, predsjednik Reuven Revlin i predsjednik Knesseta Yuli Edelstein.     

>> Izrael i svijet oplakuju Gandhija s Bliskog istoka

>> Izrael počeo odavati posljednju počast Peresu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije