Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvo otvoreno 'ne'

Pobuna petorice kardinala protiv pape: Ne žele pričest za osobe u drugom braku!

Papa Franjo
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/7
18.09.2014.
u 10:57

Knjiga kojom petorica kardinala spočitavaju papi Franji otvaranje prema rastavljenim i ponovno vjenčanim osobama bit će objavljena 1. listopada u Italiji i SAD-u

“Milosrđe ne oslobađa od zapovijedi”, osnovno je obrazloženje kojim su se petorica kardinala suprotstavila papi Franji oko pitanja davanja pričesti rastavljenim osobama. Knjiga kojom petorica kardinala spočitavaju papi Franji otvaranje prema rastavljenim i ponovno vjenčanim osobama bit će objavljena 1. listopada u Italiji i SAD-u, dakle nekoliko dana uoči biskupske sinode o obitelji, što se održava od 5. do 19. listopada u Vatikanu i na koju su pozvana 253 sudionika, od kojih 192 s pravom glasa.

Slijedi sučeljavanje

Kardinali koji su napisali knjigu pod naslovom “Ostati u Kristovoj istini. Brak i pričest za rastavljene” nisu “drugorazredni”, naprotiv. Među njima je pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Ludwig Müller, kojeg je na taj položaj 2012. postavio Benedikt XVI. Dakle, on je čuvar katoličkog nauka, katoličkog pravovjerstva. Zatim je tu i kardinal Raymond Leo Burke, pročelnik Apostolske signature, što je vrhovni sud Katoličke crkve. Može se stoga predvidjeti veliko sučeljavanje između pape Franje i onih poput kardinala Waltera Kaspera, bivšeg pročelnika Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana te člana više kongregacija, među kojima i one za nauk vjere, zbog omogućavanja rastavljenim i ponovno vjenčanim ljudima da primaju hostiju.

Knjiga kardinala prvo je otvoreno „ne“ papi Franji.

Nalazimo li se pred novim „Non possumus“, kako je odgovorio papa Klement VII. kralju Henriku VIII. koji je htio papinsko odobrenje za rastavu i što je dovelo do raskola anglikanaca s Rimskom crkvom?

Knjiga sadrži tekstove petorice kardinala i četvorice znanstvenika kao odgovor na tekst kardinala Waltera Kaspera, koji je, po nalogu pape Franje, pred izvanrednim konzistorijem 20. i 21. veljače pozvao na usuglašavanje Božjeg milosrđa s pastoralom prema rastavljenim i ponovno vjenčanim osobama. To će pitanje biti među ključnima u raspravi na biskupskoj sinodi. Knjiga petorice kardinala otvorena je kritika papi Franji. I ne samo kritika nego „zatvaranje“ njegovih otvorenih teza kako je Božje milosrđe iznad odbacivanja grešnih parova iz crkvenih sakramenata.

Urednik knjige Robert Dodaro, predsjednik ustanove Augustinianum u Rimu, zaključuje da njezini autori odlučno potvrđuju da Novi zavjet pokazuje Krista koji jasno, nedvosmisleno, zabranjuje rastavu i novi brak, i to na temelju izvornog Božjeg plana o braku koji je Bog odredio u Knjizi postanka 1,27 i 2,24.

Idi i ne griješi više

Dodaro iznosi kako milosrdno rješenje glede rastave, koje podupire kardinal Kasper, nije nepoznato ni u staroj Crkvi, ali autori knjige takvo mišljenje ne brane, dapače. Petorica kardinala iznose u knjizi i kako je Krist ženi preljubnici kazao: „Idi i ne griješi više“ (Iv 8,11). Božje milosrđe ne oslobađa od zapovijedi pa građanski brak koji se sklapa poslije rastave predstavlja oblik preljuba, što znači da moralno onemogućuje primanje pričesti. Par u drugom braku može primiti hostiju tijekom mise jedino ako je seksualno suzdržan, ako ne vode ljubav, drže petorica kardinala i ističu kako to nisu crkvena pravila koja bi se onda mogla i mijenjati, nije ih Crkva izmislila, nego su Božji zakoni koje Crkva ne može mijenjati. Bit će zanimljivo vidjeti sučeljavanje dvaju mišljenja. Ta je knjiga, zapravo, prvi veliki i otvoreni napad na papu Franju.

>> Papa Franjo drugi je papa koji će posjetiti Europski parlament

Komentara 204

DA
daneK
12:23 18.09.2014.

Naslov kao i obično senzacijonalistički koji nema nikakve veze s istinom. Navikli smo na to kad se piše o Crkvi. Naime, pobuna bi nastala da je ova knjiga o kojoj se govori izašla nakon takve nekakve Papine odluke. Međutim, Papa nije donio nikakvu odluku o pričesti za rastavljene i ponovno civilno vjenčane osobe. Papa je samo sazvao izvanrednu sinodu biskupa koja će raspravljati o obitelji na kojoj će jedna od tema sigurno biti i pastoralna briga o rastavljenim i ponovno civilno vjenčanim osobama.

AG
aggelos
11:28 18.09.2014.

Ako je pristajanje uz nauk Isusa Krista, koji sam kaže: "Tko god otpusti svoju ženu pa se oženi drugom, čini preljub. I tko se god oženi otpuštenom, čini preljub.", tada su ovi kardinali pobunjenici prve klase!

DO
dobar
13:06 18.09.2014.

To pobunu bi rijesio lako jednostavno diskvalificirao kardinale oduzeo im cast kardinala i smijenio sa duznosti pa sto su oni da sude nekome. Papa treba dalje nastaviti sa reformama , jos samo treba odobriti zenidbu svecenicima i niti ce biti manjak zvanja i vise reda u crkvi. Slazem se potpuno sa Papom Franjom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije