Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTATI NEOVISNI

Plinskom unijom Europa bježi iz Putinovih kandži

putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
23.04.2014.
u 16:20

Bez obzira na to kako će završiti ukrajinska kriza, jedno je jasno – prevelika ovisnost o ruskom plinu Europu čini slabom. – Možda bi najbolje bilo da se prvo povežu susjedne zemlje – smatra bivši šef Ine

Nakon što je Europska unija počela stvarati bankovnu uniju, nešto slično trebalo bi, uvjeren je poljski premijer Donald Tusk, učiniti i kad je riječ o plinu! Tusk u članku u Financial Timesu predlaže osnivanje energetske unije kako bi se izbjegla ovisnost o ruskom plinu.

– Bez obzira na to kako će završiti ukrajinska kriza, jedno je jasno: prevelika ovisnost o ruskom plinu čini Europu slabom – ističe Tusk. Predlaže četiri elementa unije. Prvo, osnivanje tijela koje bi nabavljalo plin za svih 28 zemalja. Drugo, u slučaju da jednoj zemlji prijeti prekid opskrbe plinom, druge bi uskakale putem mehanizma solidarnosti. Treći element je pomoć u financiranju projekata koji smanjuju ovisnost o ruskom plinu zemalja koje su tu najslabije, tako što bi se gradila skladišta plina i novi plinovodi. Četvrto, EU treba, predlaže Tusk, potpuno koristiti fosilna goriva, ugljen i plin iz škriljevca. Zatim, valjalo bi ugovoriti dopremu plina iz zemalja izvan Europe, iz SAD-a ili Australije. I šesto, EU bi trebao ojačati veze s osam istočnih susjeda.

Politički instrument plin

Istom temom, smanjenjem ovisnosti EU o ruskom plinu, prije punih osam mjeseci proročanski se bavi američki Kongres, za koji su stručnjaci za energetsku politiku, za Europu, Rusiju i Euroaziju, napravili iscrpan izvještaj o tome kako Europa može izbjeći ovisnost o ruskom plinu, jer Rusija je pokazala "sklonost da iskoristi svoje resurse za političke ciljeve". Američki stručnjaci podsjećaju i kako su se Poljska i Litva protivile gradnji Sjevernog toka te su isticale da je upitna pouzdanost Rusije kao dobavljača plina. Sjeverni tok, koji već radi sa 80 posto kapaciteta, kao i Južni tok, čija gradnja treba početi, planirani su kako bi ruski plin mogao stići u Europu zaobilazeći zemlje poput Ukrajine, kojoj su Rusi dvaput isključivali plin. No, i jedan i drugi tok imaju jednog dobavljača, Rusiju, odnosno njihov državni Gazprom, pa Vladimir Putin i Aleksej Miler ostaju i dalje jednako moćni.

Proročanska je i ocjena američkih stručnjaka kako je Sjeverni tok dao Rusiji dodatnu snagu za politički i ekonomski pritisak na zemlje koje je taj plinovod zaobišao. Sad zaista Rusija može nesmetano dobar dio plina puštati izravno u Njemačku, a Ukrajini prijetiti isključenjem i dizati cijene. Odakle bi EU mogao uvoziti plin? Prva mogućnost su zemlje sjeverne Afrike, Libija i Egipat, gdje je Arapsko proljeće otvorilo mogućnosti za povećanje proizvodnje, te Alžir, no tamo se u siječnju 2013. na plinskom postrojenju dogodio teroristički napad i talačka kriza. Pitanja sigurnosti i političke stabilnosti ostaju tako važan faktor kad je riječ o opskrbi iz ovih zemalja.

Alternativni pravci

Druga mogućnost su zemlje kaspijske regije, Azerbajdžan, Kazahstan, Uzbekistan i Turkmenistan, zemlje iznimno bogate plinom, ali da bi plin iz tih zemalja stigao u Europu, mora prijeći Rusiju, a Europa se nije zdušno primila realizacije južnog koridora i transkaspijske veze. Zato su se te zemlje okrenule istočnim tržištima. EU je tako još ovisan o ruskom plinu – iz Rusije stiže 34 posto plina koji se potroši u Uniji, veći dobavljač od Rusije je Norveška sa 35 posto, a manji Alžir sa 14 posto te Katar sa 10 posto. EU je najveći uvoznik energenata na svijetu, uvozi 84 posto nafte i 64 posto plina. Jedno od rješenja je i ukapljeni plin, LNG, čija potrošnja u EU je u četiri godine narasla sa 15 na 25 posto, a tu se kao mogući dobavljač pojavljuje i SAD. Procjenjuje se da bi vjerojatno bilo isplativo ukapljeni plin isporučivati s istočne obale.

>> Europski povjerenik: Ne bismo trebali rezati plinske veze s Rusijom

Komentara 106

BE
Beethoven
16:44 23.04.2014.

Sve je ovo meni sumnjivo, čim u članku piše da se američki kongres i američki stručnjaci već 8 mjeseci bave problemom, kako da riješe ovisnost EU o ruskom plinu. Zar smo mi u EU svi budale i ništa ne znamo pa nam to moraju amerikanci rješavati? Da njih nije bilo EU ne bi niti imala problem snabdijevanja plinom. Još mi bolje zvuči, kako u članku piše, da bi se plin transportirao iz SAD-a. Volio bi vidjeti i tu cijenu plina. Čini mi se da SAD sistematično baca EU pod svoje noge. Neka SAD pusti EU na miru i mi ćemo sami riješiti svoj problem i bez njihove pomoći, jer valjda i kod nas ima pametnih ljudi.

DU
Deleted user
16:35 23.04.2014.

Da to je sve ostvarivo,povezanost moze biti ogromna,ali ako se nema plina i bude europa zavisila od Amerike,onda je sve otislo predaleko,jer ce onda plin iza grijanje biti strasno skup,i toce dugorocno gledano biti neodrzivo za europljane,to je tacno americka igra,da se unisti europsko gospodarstvo,i da europa ekonomski oslabi,da bih onda bila ovisna o americi,pa to je onima u Vrapcu jasno.

QA
qaqsaqer
17:00 23.04.2014.

plinskom unijom , ha ha ha do zime , a onda putine .. molit cu lijepo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije