Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Margrethe Vestager

Plete, peče kolače i ratuje s korporacijama

European Commission President Jean-Claude Juncker greets EU Competition Commissioner Margrethe Vestager (R) during a meeting of the EU's executive body at the EU Commission headquarters in Brussels April 15, 2015. The European Union will accuse Google Inc
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.04.2015.
u 16:38

Njezin prethodnik Joaquin Almunia oklijevao je s dizanjem optužbi

U svojoj domovini Danskoj bila je poznata kao političarka koja se borila za podizanje zakonske dobi za odlazak u mirovinu sa 60 na 65. U Bruxellesu, dok je kao danska ministrica predsjedavala sastancima Ecofina, među ministrima ekonomije i financija ostalih 27 država EU bila je poznata po pletenju za vrijeme ili u pauzama sastanaka. Kad joj je dosadno, iz svoje torbe bi izvadila iglu i vunu i plela.

Milijarde eura kazne

Ovih tjedana Margrethe Vestager poznata je po nečemu što može ostaviti globalne posljedice: kao europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja objavila je najprije da pokreće službenu istragu protiv američkog internetskog diva Googlea, a zatim i da pokreće istragu protiv ruskog energetskog diva Gazproma. Obje istrage divovske su zbog moguće kazne kojima Komisija u budućim fazama istrage može kazniti Google i Gazprom: sa šest milijardi eura, odnosno desetak milijardi eura. U objema istragama Komisija sumnja na zloupotrebu dominantne pozicije na tržištu, odnosno kršenje europskih propisa o zabrani monopola: Google zbog navodnog preferiranja svojih proizvoda i usluga pri izbacivanju rezultata pretrage na internetu, a Gazprom zbog navodnog nametanja nepoštenih cijena plina državama istočne i srednje Europe.

– Smatramo da je moguće da je Gazprom postavio umjetne prepreke kojima se sprečava protok plina iz određenih zemalja u druge, a time se sprečava prekogranično tržišno natjecanje – rekla je europska povjerenica Margrethe Vestager. Gazpromova poslovna praksa koju Komisija smatra spornom jest ograničavanje mogućnosti kupaca da prekogranično preprodaju kupljeni plin.

Oba slučaja dugo su bila u fazi predistrage i prethodnik gospođe Vestager na poziciji europskog povjerenika, Joaquin Almunia, oklijevao je s podizanjem optužbi. U Googleovu slučaju pokušavao je sklopiti nagodbu kojom bi se izbjeglo podizanje optužnice, a u slučaju Gazproma Almunijin šef i bivši predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso tražio je da se optužbe protiv ruske državne kompanije ne iznose dok postoji nada da će se s Rusima ispregovarati mirovno rješenje za Ukrajinu. Geopolika je bila prisutna u obje istrage, no Dankinja nije bila impresionirana geopolitičkim igrama. – Što je više politike prisutno u nekom slučaju, to se više želim držati činjenica. Ako želite raditi na europskom tržištu, morate poštovati europska pravila – rekla je Margrethe Vestager. Osim pletenja, njezin je hobi i pečenje kolača, a rezultat tog svog rada ponekad objavi i na Twitteru.

Inspiracija za Borgen

Danski novinari kažu da je upravo Margrethe Vestager bila inspiracija za pisce i producente popularne danske političke serije Borgen. Serija portretira karizmatičnu dansku političarku iz male stranke koja neočekivano postaje premijerka. Za razliku od junakinje serije, kojoj je politika uništila brak, M. Vestager je u skladnom braku, a obitelj se s njome preselila u Bruxelles kad je u jesen prošle godine postala europska povjerenica za tržišno natjecanje.

>> Željezna Dankinja po kojoj je rađen lik premijerke u Borgenu može srušiti Junckera

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar viki_nuland
viki_nuland
21:43 24.04.2015.

Kako ide "trzisno natjecanje" banaka bi nam mogla odgovoriti ugledna gospodja zastupnica? Koliko znamo te su banke trzisno propale 2008/2009 godine, medjutim onda su gradjani (pardon : porezni obveznici) bili prisiljeni sanirati privatne banke ciji vlasnici oni nisu. O kakvoj se "trzisnoj utakmici" tu radi? je li to mozda utakmica u kojoj je sudac kupljen i rezultat unaprijed namjesten, kao i u Hrvatskom nogometu.

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
22:15 24.04.2015.

Znate li da nam CIA priprema novi rat na Balkanu? Ako Rusija pocne graditi prema Grckoj novi juzni tok, CIA i USA.inc (jezuiti + zionisti) aktivirat ce rat u Makedoniji....inace sve je spremno!!

JO
Jole1958
11:00 25.04.2015.

I gdje će završiti tih 16 mld eura?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije