Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
komentar iz izraela

Picula: Priznanje Palestine od Švedske doživljavam kao koktel motiva

Tonino Picula,Izrael
Foto: ''
1/2
30.10.2014.
u 17:13

Nitko ne dovodi pravo Izraela da se brani od terorističkih napada, ali na zapadu je otvoreno pitanje koliko je Izrael uopće raspoložen da pregovorima s Palestincima okonča sukob, napominje Tonino Picula

Priznanje palestinske države od Švedske doživljavam kao koktel motiva. Dva su motiva bitna: Jedan je pragmatizam koji se naslanja na demografske promjene u EU, a drugi motiv je principijelnost tj. pokušaj da se stimulira daljnji tok ili obnova pregovora – komentirao je danas portalu Vecernji.hr europarlamentarac Tonino Picula koji se od utorka sa S&D delegacijom nalazi u Izraelu.

– Kada govorimo o švedskom priznanju, moramo istaknuti da je sukob u Gazi utjecao duboko na percepciju Izraela u Europskoj uniji. Nitko ne dovodi pravo Izraela da se brani od terorističkih napada, ali na zapadu je otvoreno pitanje koliko je Izrael uopće raspoložen da pregovorima s Palestincima okonča sukob i mislim da treba kazati da je ova najnovija eskalacija sukoba i ratova na Bliskom istoku izazvala repozicioniranje mnogih država u EU, pogotovo onih s većim udjelom muslimanskih imigranata – pojasnio je Picula. Komentirao je i današnji susret s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom.

– Što se tiče našeg današnjeg susreta s predsjednikom Reuvenom Rivlinom, prenijeli smo mu ponudu da se u Europskom parlamentu otvori nova runda ne pregovora već razgovora između politički srodnih stranaka s izraelske i palestinske strane i budući da je pitanje nepovjerenja postalo veliko opterećenje, socijaldemokrati su spremni organizirati rasprave u Europskom parlamentu kao pripremu za daljnje kontakte kako bi se obnovili pregovori. Predsjednik Rivlin zanimljiv je na političkoj sceni Izraela jer se otvoreno zalaže za princip jedne države, a ne, kao što većina prigovarača želi, dvije države koje bi se trebale pregovorima ostvariti – kazao nam je Picula.

>>Švedska priznala Palestinu

>>Picula: EU treba razvojnu strategiju za Bliski istok i sjevernu Afriku

Komentara 33

AL
AlienattacK
17:51 30.10.2014.

Priznanje doživljava kao 'koktel motiva'????? Blagi Bože gdje samo nalazimo ovakve lumene, prestrašno....

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:40 30.10.2014.

I Hrvatska treba priznati Palestinu, mi bar znamo kako je dobiti priznanje drzave pod teskim ratnim okolnostima.

PA
pacoje
18:19 30.10.2014.

iozrael je najveca teroristicka drzava,okupira, pravi blokade, ne dozvoljava humanitarne pomoci, ubija dijecu i civile,..pa ko koga tu terorise ,ako ne izrael neizraelce

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije