Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobri susjedi

Peru poklonio Boliviji izlaz na otvoreno more

Evo Morales
Foto: Press Association/Pixsell
24.11.2015.
u 07:14

Bolivija je nekad bila pomorska zemlja, no izgubila je teritorij u sukobima potkraj 19. stoljeća u kojima su sudjelovali i Peru i Čile

U svijetu u kojem su ratovi i oduzimanje teritorija započinjali zbog banalnih stvari poput bajke ili vica zvuči vijest kako je Peru odlučio susjednoj Boliviji ustupiti dio svoje obale kako bi Bolivija dobila izlaz na otvoreno more. Peruanski predsjednik Alan Garcia i njegov bolivijski kolega Evo Morales potpisali su sporazum kojim Bolivija dobiva pravo na izgradnju i upravljanje malom lukom desetak kilometara južno od peruanske luke Ilo.

– Ovo je početak ostvarenja sna da Bolivija ponovno postane pomorska zemlja – kazao je Morales podsjećajući kako je njegova zemlja nekad imala more, no izgubila ga je u ratovima na Pacifiku 1879. – 1884.

– Nepravedno je da Bolivija nema izlaz na otvoreno more, ovo je također i bolivijski ocean – nadovezao se Garcia. Zanimljivo je kako donedavno socijalist Morales i prokapitalistički orijentirani Garcia nisu imali lijepe riječi jedan za drugoga, no stvari su se promijenile. Oba predsjednika voljeli bi da im se pridruži i Čile, koji zasad odbija vratiti davno osvojene teritorije.

>> Bolivija dopustila ropski dječji rad

Komentara 30

MO
mobitel20
08:34 24.11.2015.

Naslov ne odgovara onome sto se dogodilo ! Ovo nije davanje teritorija nego davanje pristupa moru. To SLO oduvijek ima, a dali smo to i BiH putem posebnog statusa luke Ploce. Samo sto HR okupatori zele nametnuti stav kako smoo mi,eto, sebicni ! Nije Peru "dao izlaz na otvoreno more" nego pristup luci koju ce Bolivija izgraditi o vlastitom trosku. A luku Ploce smo mi izgradili, a BiH ima povlasteni pristup...dajte malo istine !

ST
stefj
09:04 24.11.2015.

He, he, sponzor članka Slovenska vlada...

HR
hrUsrcu
08:20 24.11.2015.

ajde da sad i mi pocmemo poklanjati - sloveniji - crnoj gori - srbiji - BH - (pa ajmo malo madjarskoj, italiji, - ima li jos netko???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije