Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Partner Đ. Đakovića

Patria na čelu europske lobističke grupe proizvođača oružja

Patria
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
08.07.2014.
u 20:00

– Jedan od najvećih izazova bit će nam osigurati političku podršku za konkurentnu vojnu industriju u Europi – rekla je Večernjem listu glasnogovornica Patrije Birgitta Salonen

Finski proizvođač vojne opreme Patria, s kojim Đuro Đaković u Slavonskom Brodu izrađuje oklopna vozila, preuzeo je predsjedanje europskom lobističkom grupom koja predstavlja interese proizvođača oružja za kopnenu vojsku. Grupa ELDIG (eng. European Land Defence Industry Group) nastojat će ublažiti pad narudžbi prouzročen gospodarskom krizom, mjerama štednje i manjim državnim proračunima za vojsku.

– S obzirom na opću financijsku situaciju, jedan od najvećih izazova bit će nam kako osigurati političku podršku za konkurentnu vojnu industriju u Europi – rekla je Večernjem listu glasnogovornica Patrije Birgitta Salonen.

Glas koji predstavlja 100.000 zaposlenih

Ona je s predsjednikom uprave Heikki Allonenom boravila na sajmu vojne opreme koji se svake godine održava u Parizu. Ondje je, na španjolskom štandu, Patria preuzela predsjedanje grupacijom čije se vodstvo mijenja svake dvije godine. Dosad ju je vodila španjolska kompanija Expal na čelu s predsjednikom Manuelom Garcijom Sañudom. – Bit ćemo forum, zajednički glas koji predstavlja 100.000 zaposlenih u proizvodnji opreme za kopnenu vojsku – rekao je Allonen. Lobistička grupa ELDIG, u kojoj nema hrvatskih kompanija ni tvrtki s prostora bivše Jugoslavije, nastojat će učvrstiti odnose s administracijom EU-a i institucijama u Bruxellesu, nastojeći ishoditi što bolje uvjete poslovanja za svoje članice.

Zbog gospodarske krize u Europi i mjera štednje mnoge vlade srezale su izdatke za naoružanje. – Pad potrošnje na domaćem i stranim tržištima odrazit će se na poslovanje tijekom 2014. Prihod će ove godine biti manji – navedeno je na internetskoj stranici kompanije sa sjedištem u Helsinkiju. Patria je lani ostvarila prihod od 824,8 milijuna eura, što je 12 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Hrvatska je na javnom natječaju 2007. godine kupila 84 Patrijina oklopna vozila za 112 milijuna eura.

Tada je dogovoreno premještanje proizvodnje u Slavonski Brod, gdje se godišnje može proizvesti oko 50 vozila namijenjenih izvozu. Patria je u Finskoj optužena za podmićivanje hrvatskih dužnosnika prilikom sklapanja posla, a sudski postupak još uvijek traje. Kompanija tvrdi da nije bilo nezakonitih radnji. U siječnju je sud u Finskoj odbacio optužbe o podmićivanju u Sloveniji, čija je vlada 2006. sklopila ugovor o kupnji 135 vozila. Državni odvjetnik uložio je žalbu na odluku suda.

>>Sud u Finskoj odbio zahtjev za spajanjem slovenskog i hrvatskog slučaja

>>Janša Sanaderovim putem, ali iza njega je i dalje 21% birača

Komentara 1

Avatar comparator
comparator
16:22 10.07.2014.

Ako je tako zašto je Janša optužen u Sloveniji ? Kod nas predsjednik nebi ukrao ni lipu jer je bogat i stanove kupuje bez preza,zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije