Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'CRKVA VAS DANAS GLEDA'

Papa u Poljskoj na svjetskom danu mladeži: Žele li mladi promjene?

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
28.07.2016.
u 21:25

Milosrdno srce je sklonište za one koji imali dom i izgubili ga, kazao je Franjo i naglasio kako milosrdno srce znade podijeliti kruh s gladnima i prihvaća izbjeglice

Dragi mladi, konačno smo se susreli!, započeo je svoje obraćanje papa Franjo pred oko 700 tisuća mladih okupljenih na prostoru Blonia u Krakowu i zahvalio im se na srdačnom prihvatu.

To je večeras bio prvi susret pape Franje s mladima iz cijelog svijeta na 31. svjetskom danu mladeži. Franjo je odao počast Sv. Ivanu Pavlu II., koji je inicirao susrete s mladima.

Gleda nas s neba i prati toliko mladih pripadnika raznih naroda, kultura i jezika, rekao je Franjo o Papi Wojtyli i naglasio snagu mladih koji žele promjene. Onda je pitao prisutne: "Ali žele li
mladi promjene?"
i dodao kako nije čuo dobro odgovor i pozvao prisutne da kažu žele li mladi promjene.

"Crkva vas danas gleda, svijet vas gleda i želi naučiti od vas, a i milosrđe ima mladenačko lice", kazao je Franjo. Milosrdno srce je sklonište za one koji imali dom i izgubili ga, kazao je Franjo i
naglasio kako milosrdno srce znade podijeliti kruh s gladnima i prihvaća izbjeglice.

Franjo je pozvao mlade da budu otvoreni, gostoljubivi i da imaju snove. Tijekom današnjeg dana Franjo je pohodio marijansko svetište Jasna Gora u Częstochowi i upozorio da ne popustimo onome što nas privlači kao što su moć, veličina i vidljivost, premda je to tragično ljudski, velika tendencija koja se svugdje pojavljuje, kazao je u propovijedi papa Franjo tijekom mise u tom svetištu povodom 1050. obljetnice „krštenja Poljske“.

No, darivati se drugima, poništavati razlike, boraveći u malome i stanovati u svakodnevnici, je čisto božanstvo, kazao je papa Franjo u Częstochowi, duhovnom srcu Poljske, svetištu
Crne Gospe. To marijansko svetište godišnje pohodi oko četiri milijuna vjernika.

Kada je dolazio na prostor s kojeg je predvodio misu, papa Franjo je zapeo o odoru i pao, ali se odmah ustao.

"Božji ulazak u povijest se nije ostvario trijumfom ili upadljivim dolaskom na scenu, očitovanjem, nego u jednostavnosti. Božje kraljevstvo, suprotno onome što bismo mi očekivali ili možda htjeli,
dolazi u malenosti i poniznosti", objasnio je Papa.

Božji način postupanja nam očituje njegovu bliskost i konkretnost. On je "među nama i brine se o nama, ne odlučujući umjesto nas i ne okupirajući se pitanjima moći". Bog tako radije bira ono što je maleno, suprotno našim ljudskim sklonostima.

Težnja "moći, veličini i vidljivosti je tragično ljudska i velika napast koja svugdje pokušava prodrijeti", kazao je Franjo.

Bog je blizak i ne želi biti vladar kojeg se trebamo bojati, ostajući udaljen na nebeskome prijestolju, nego se voli "spustiti" u naše svakodnevne događaje kako bi hodao s nama.

Papa je istaknuo kako je i Crkva to dužna činiti: slušati, uključiti se i biti bliska, dijeleći radosti i napore naroda. Božja konkretnost odražava se u povijesti Poljske, osobito u prenošenju vjere u obiteljima.

Kazao je kako u "Mariji pronalazimo potpunu usklađenost s Gospodinom", tako da se "božanska nit" u povijesti isprepliće s "marijanskom niti". Preko Blažene Djevice je Bog "sišao k nama kako bi se učinio bliskim i konkretnim".

Dodao je kako Marija "ulijeva želju da se nadiđu zločini i rane iz prošlosti"da bi se "sa svima stvaralo zajedništvo, ne upadajući u iskušenje
izoliranja ili nametanja".

Ona "nije gospodarica ili protagonist, nego Majka i službenica", kazao je Franjo i naglasio: "Molimo za milost da usvojimo njezinu senzibilnost" u služenju potrebnima i trošenju života za druge," bez preferencija i razlikovanja".

Papa Franjo je na koncu poželio da se u svakome dogodi unutarnji prijelaz, uskrs srca tako da djelujemo u "malenosti" s "jednostavnim i otvorenim srcem".

>> VIDEO Papa Franjo se sapleo na stepenici i pao prilikom blagoslivljanja oltara

Ključne riječi

Komentara 7

SA
samoborka
22:31 28.07.2016.

Brijač.

OK
okus
08:02 29.07.2016.

Da. Krscansku Evropu. Posao za sve i to bez raznoraznih Sorosa.... Itd... Itd... Itd.

I1
ing-12345
07:56 29.07.2016.

Ovaj papa zagovara da primimo u kuću ekonomske imigrante koji će nam potom prerezati vratove. Sa njim stvarno nešto nije u redu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije