Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Africi

Papa u katedrali u Banguiju otvorio "sveta vrata"

papa franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
29.11.2015.
u 23:56

S porukom mira i međuvjerske pomirbe, Papa je doputovao iz Ugande u Srednjoafričku Republiku, najopasniju dionicu afričke turneje, koju nije pristao otkazati bez obzira na opasnosti

Papa Franjo, srdačno dočekan u Banguiju, pozvao je stanovnike Srednjoafričke Republike da polože oružje i prevladaju “strah od drugih”, a u katedrali je otvorio "sveta vrata" u znak pokajanja i pomirenja.

Papin 26-satni posjet Banguiju, glavnom gradu Srednjoafričke Republike, ocrtava njegovu želju da svom snagom podrži zaustavljanje međuetničkog sukoba u zemlji koji traje od 2013. Deseci tisuća vjernika su ga pozdravljali mahanjem granama dok je prolazio cestama na kojima su bile raspoređene brojne snage UN-a i policije.

S porukom mira i međuvjerske pomirbe, Papa je doputovao iz Ugande u Srednjoafričku Republiku, najopasniju dionicu afričke turneje, koju nije pristao otkazati bez obzira na opasnosti.

Papa je pozvao sve koji neopravdano koriste oružje u zemlji da polože "taj instrument smrti".

Aludirajući na etničke podjele koje političari u Africi često instrumentaliziraju, Papa je naglasio da se potrebno osloboditi podjela prema obitelji i krvi.

U nazočnosti prijelazne predsjednice Catherine Samba-Panze, papa Franjo je pozvao stanovnike da se ne zatvaraju u svoje zajednice. “Moramo se kloniti straha od drugih, od onoga što ne pripada našoj skupini, našem političkom opredjeljenju i našoj vjeri".

“Moja najveća želja je da izbori koji će se održati za nekoliko tjedana omoguće zemlji da u miru pokrene novu etapu", naglasio je FranjoPredsjednički i parlamentarni izbori u Srednjoafričkoj Republici su predviđeni za 27. prosinca.

Papa je posjetio izbjeglički centar gdje je ponovio da "nema mira bez opraštanja, bez snošljivosti te da smo bez obzira na etničku pripadnost i društveni položaj, svi braća". U nenajavljenom dijelu programa posjetio je pedijatrijsku bolnicu kojoj je donio lijekove iz jedne katoličke bolnice Rima.

U najsvečanijem dijelu posjeta, papa Franjo je u katedrali u Banguiju otvorio "sveta vrata" oprosta pogrešaka Srednjoafričke Republike, uoči početka "godine milosrđa" koju je proglasio i koja za deset dana počinje u Rimu.

Prijelazna predsjednica Samba-Panza je zatražila oprost za zlo koje su stanovnici Srednjoafričke Republike počinili od 2013.

Neumorni Papa je kasno navečer ispovijedao mlade u katedrali u Banguiju. Sutra ujutro će Papa posjetiti muslimansku enklavu PK-5 gdje se nalazi glavna džamija nakon čega se vraća u Rim.

>>Franjo odao počast svecima, žrtvama kralja homoseksualca

Komentara 1

KI
Kissinger
07:09 30.11.2015.

ta država je opasna za vas jebivjetre.Papa je ljudina i po,reče vam da je imun na ujede komaraca.dao bog njemu dobro zdravlje,a vaša nagađanja objesite mačku o rep.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije