Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI SUSRET

Franjo u anglikanskoj crkvi u Rimu otkrio da priprema putovanje u Južni Sudan

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
26.02.2017.
u 18:54

Posjet anglikanskoj crkvi u Rimu je povijesni, jer do sada još nijedan papa nije bio u njoj, a koja ove godine slavi 200. obljetnicu prvoga euharistijskog slavlja

Papa Franjo pohodio je u nedjelju poslije podne anglikansku crkvu Svih Svetih (All Saints), koja se nalazi u središtu Rima (u Via del Babuino) nedaleko Španjolskog Trga i gdje je, odgovarajući na jedno pitanje, kazao kako priprema pohod u Južni Sudan.

Posjet anglikanskoj crkvi u Rimu je povijesni, jer do sada još nijedan papa nije bio u njoj, a koja ove godine slavi 200. obljetnicu prvoga euharistijskog slavlja. Povijesni susret koji je protekao u obiteljskom duhu.

Franjo je do crkve Svih Svetih stigao u automobilu Ford Focus. U crkvi su Franju pozdravili, uz ostale, njezin župnik velečasni Jonathan Boardman, žena svećenica velečasna Dana English, biskup Robert Innes, predstavnik nadbiskupa iz Canterburyja pri Svetoj Stolici nadbiskup David Moxon.

„Tijekom ova dva stoljeća mnogo toga je izmijenjeno i između anglikanaca i katolika, koji su se u prošlosti gledali sa sumnjom i neprijateljstvom, a danas, hvala Bogu, prepoznajemo se kakvi smo stvarno: braća i sestre u Kristu preko našeg zajedničkog krštenja. Kao prijatelji i hodočasnici želimo hoditi zajedno, pratiti zajedno načeg Gospodina Isusa Krista“, kazao je papa Franjo u homiliji.

Papa je blagoslovio Kristovu ikonu, a onda je zajedno s biskupima zapalio svijeće ispred nje.

Franjo je ohrabrio katolike i anglikance da postanu sve vjerniji Isusovi učenici, oslobođeni predrasuda iz prošlosti i sve više željni moliti zajedno. Potpisan je i dokument o bratimljenu dvije crkve, anglikanske All Saints i katoličke Ognissanti (obje riječi znače Svih Svetih), koja se također nalazi u Rimu. To bratimljenje, rekao je Papa, omogućuje zajednički, bratski kršćansko hod.

Na koncu, prije razmijene darova, postavljena su pitanja papi Franji i na jedno o kreativnosti u mladim crkvama, Franjo je kazao kako izučava mogućnost pohoda u Južni Sudan gdje anglikanski i katolički svećenici djeluju tjedno.

„Izučavam, moji suradnici izučavaju mogućnost putovanja u Južni Sudan, ali zašto? Jer su me posjetili anglikanski biskup i katolički kazavši mi 'molimo vas Sveti Oče dođite u Južni Sudan, iako samo na jedan dan i nemojte doći samo, već s anglikanskim primasom Justinom Welbyem'.

Od njihove mlade crkve dolazi ta stvar i promišljamo: situacija je jako ružna, ali žele mir, rade zajedno za mir“, kazao je Franjo otkrivši, dakle, da se priprema takvo putovanje.

Podsjetimo da se u listopadu prošle godine Franjo u Vatikanu susreo s primasima anglikanskih pokrajina, na čelu s canterburyjskim nadbiskupom Justinom Welbyem, i to u povodu 50. obljetnice ekumenskoga dijaloga. Dvojica Franjinih prethodnika, Ivan Pavao II. i Benedikt XVI., pohodili su anglikanske crkve, ali tijekom pohoda Engleskoj.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

>> 'Bolje je biti ateist nego licemjeran katolik'

>> Talijanske agencije tvrde: Međugorski turizam propada, a krivnju snosi papa Franjo

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar TheJack
TheJack
22:24 26.02.2017.

Netko je obrisao 4 komentara!?

ST
stomugromova
23:18 26.02.2017.

Pišite sve najbolje o masončini na vrhu RKC.

DU
Deleted user
14:13 27.02.2017.

Che Dio ti benedica Francesco..najbolji papa do sada, jer KC nastoji vratiti izvornom kršćanstvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije