Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA KARDINALIMA

Papa pobunjenicima: Ne trošite energiju na sučeljavanja

papa Franjo
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
19.09.2014.
u 20:59

O obitelji će se govoriti i na biskupskoj sinodi od 5. do 19. listopada, a jedna od tema je i držanje Crkve prema rastavljenima

Ne trošite energiju na suprotstavljanja i sučeljavanja, već je koristite za stvaranje i ljubav, odgovorio je papa Franjo petorici kardinala koji su javno napali njegovo otvaranje prema rastavljenim i ponovno oženjenim parovima, ali i onima koji šute a protive se njegovu načinu vođenja Crkve. Franjo je to govorio u četvrtak u Vatikanu mladim biskupima, ali su njegove riječi, kao i uvijek, upućene svima.

Kao što smo pisali, kardinali Gerhard Ludwig Müller (pročelnik bivšeg Sant’Uffizio), Walter Brandmüller (bivši predsjednik dikasterija Povijesne znanosti), Raymond Leo Burke (pročelnik Apostolske signature), Velasio De Paolis (bivši pročelnik Prefekture za ekonomske poslove) i Carlo Caffarra (nadbiskup Bologne) usprotivili su se kardinalu Walteru Kasperu koji je govorio, a papi Franji se to svidjelo, o mogućnosti da se, nakon razdoblja pokajanja, rastavljenim i ponovno oženjenim parovima omogući pričest. Na knjigu petorice kardinala Kasper je odgovorio: “Neki na sljedećoj sinodi žele teološki rat. Crkvena doktrina je otvorena, a oni žele kristaliziranu istinu. Cilj polemičkih napada nisam ja, nego papa”. No, u kardinalskom zboru većina je protiv omogućavanja “neregularcima” da prime hostiju.

O obitelji će se govoriti i na biskupskoj sinodi od 5. do 19. listopada, a jedna od tema je i držanje Crkve prema rastavljenim i ponovno oženjenim parovima. Odluke se na toj sinodi neće donositi, ali će se pokrenuti rasprave o obitelji, a možda tražiti i nova konzultacija s biskupskim konferencijama, odnosno s bazom.

>> Papa želi vratiti povjerenje u brak

>> Papa Franjo: Čovječanstvo ima potrebu plakati, a ovo je čas da plačemo

Komentara 7

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
01:52 20.09.2014.

Jos jedna opasna reforma u Vatikanu, to jest u katolickoj crkvi. Franjo take it easy.

Avatar Neron
Neron
09:31 20.09.2014.

Jedna je stvar izaći iz okvira uobičajenog ponašanja (npr. redovničkog, kako je napravila majka Tereza) bez da se zadire u neka dogmatska pitanja. Rimokatolička bi Crkva trebala biti bliže ređenju oženjenih muškaraca nego pričešćivanju drugi put civilno oženjenih jer je prvo pitanje tradicije Crkve, a drugo dogmatski nauk. No, to ne znači da drugi put civilno oženjene treba udaljavati od Crkve kao manje vrijedne, kao nepopravljive grešnike. Već sama njihova želja je pokazatelj da prihvaćaju Krista. Papine riječi ja vidim kao želju da se pomiri naizgled nepomirljivo. Danas ja mogu tvrditi da mi se to neće dogoditi jer sam pravednik i jer se neću rastati od svoje supruge i obitelji - no upravo su to riječi farizeja koji su vikali "Raspni ga!" Ti ljudi su u toj situaciji - što učiniti da se pomiri njihova težnja za Bogom i Božjom blizinom sa stanjem koje objektivno nije u skladu Božjim naukom?

BA
Bananaman
20:55 20.09.2014.

Znaci oni ( kardinali I popovi )koji siluju I maltretiraju djecu diljem svijeta mogu primiti hostiju ,ali onaj tko se rastavio zato sto ne ide zajedno ne moze ??? Vjera I religija ( bilo koja ) je najvece ZLO sadanjice !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije