Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reforma kurije

Papa osniva povjerenstvo za sprečavanje pedofilije!

papa,vatikan,kosti
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
06.12.2013.
u 13:04

Reforma kurije još će potrajati, a papa Franjo odlučio je osnovati posebno povjerenstvo za zaštitu djece nakon današnjeg sastanka

O reformama kurije još se raspravlja, a riječ je o osjetljivom pitanju pa su za radikalne promjene potrebni mjeseci, objasnio je kardinal Seán Patrick O'Malley, nadbiskup Bostona i član kardinalskoga vijeća sastavljenog od osam članova koje je imenovao papa Franjo za reforme u Vatikanu.

Osmočlana komisija imala je drugo zasjedanje protekla tri dana, a nastavit će s radom u veljači. Na sastancima s kardinalima (Oscar Rodriguez Maradiaga, Giuseppe Bertello, Francisco Errázuriz Ossa, Oswald Gracias, Reinhard Marx, Laurent Monsengwo Pasinya, O’Malley i George Pell i biskup Marcello kao tajnik) sudjelovao je i papa Franjo.

Među glavnim točkama reforme su smanjenje uloge i broja ljudi državnog tajništva, koje će postati ''papinsko tajništvo“ za koordinaciju između dikasterija.

Neka papinska vijeća bit će ukinuta, a neka spojena. Zatim se želi ujediniti razne centre troškova, odnosno troškove kontrolirati na jednom mjestu možda uvođenjem neke vrste ministarstva financija kao u državama, ali i znatno smanjiti broj zaposlenika u Vatikanu. No, o tome, kao i o vatikanskoj banci IOR, kardinalska komisija ponovno će raspravljati u veljači (od 17. do 19.).

Nakon sadašnjeg sastanka papa Franjo odlučio je osnovati posebno povjerenstvo za zaštitu djece.

To tijelo trebalo bi savjetovati papu u vezi s zauzimanjem Svete Stolice u zaštiti djece te u pastoralnoj pozornosti prema žrtvama zlostavljanja, najavio je kardinal O'Malley. Praktički će ta komisija, kojoj će sastav i nadležnost odrediti papa posebnim dokumentom, djelovati da bi spriječila pedofiliju.

Komentara 2

OZ
ozzyserb
15:06 06.12.2013.

Znaci deca bez straha mogu na misu...super...

Avatar rajetin
rajetin
13:42 08.12.2013.

Nisam siguran da sam dobro shvatio nadležnosti i svrhu tog novog povjerenstva - spriječiti pedofiliju u svijetu ili u Crkvi? Ako je ono prvo, to je prilično naivno, jer nikakva povjerenstva ne mogu iskorijeniti to zlo. Ako se pak ono odnosi na Crkvu, ni to neće biti lako, ali je inicijativa hvale vrijedna i treba je podržati. Predugo se čekalo i zataškavalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije