Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Banguiju

Papa kršćane i muslimane nazvao braćom

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
30.11.2015.
u 11:15

- Kršćani i muslimani su braća i sestre, rekao je Papa tijekom posjeta velikoj džamiji u Banguiju, prijestolnici Srednjoafričke Republike, gdje su u međuvjerskom nasilju ubijene tisuće ljudi od 2013.

Papa Franjo prešao je danas zloglasni „5. km“ u Banguiju, glavnom gradu Srednjoafričke Republike, i ušao u veliku džamiju Koudoukou gdje su ga dočekala petorica imama i kazao kako su „kršćani i muslimani braća“. „Peti kilometar“ je crta koja odvaja muslimane i kršćane, te je poprištem sukoba. Kršćanin koji pređe „5. km“ je osuđen na smrt. Unatoč svim upozorenjima zbog sigurnosne opasnosti, papa Franjo je jutros, prije mise na stadionu u Banguiju, otišao do džamije. Petorica imama su dopratila Franju do postolja postavljenog u džamiji pokraj prostora namjenjenog molitvi.

Papu Franju je pozdravio imam džamije Tidiani Moussa Naibi kazavši kako „srednjoafrički narod nije osuđen na sukobe i nasilja“, te kako „takva situacija neće trajati zauvijek“, već je to „samo trenutak i brzo, vrlo brzo, ponovno ćemo pronaći mir i sigurnost jednog vremena“. Imam je zatražio solidarnost svijeta za stanje u Srednjoafričkoj Republici i naglasio kako se „ta solidarnost manifestira danas s vašom (Papinom) prisutnošću u središnjoj džamiji Banguija“.

Franjo je zahvalio imamu na riječima i pozvao: „Zajedno kažimo ne mržnji, nasilju, osveti i posebno onoj u ime vjere ili jednog Boga. Bog je mir, salam“.

Nakon što je kazao kako su muslimani i kršćani braća, Franjo je pozvao da se takvima bude, „kao takvi se trebamo smatrati i ponašati“. Tko kaže da vjeruje u Boga mora biti muškarac ili žena mira. Kršćani, muslimani i članovi tradicionalnih religija su godinama mirno suživjeli, kazao je Franjo i pozvao na zaustavljanje akcija kojima se, s jedne i s druge strane, unakazuje Božje lice. Poželio je da slijedeći izbori donesu na valst odgovorne osobe koji će znati ujediniti žitelje Srednjoafričke Republike i tako postati simboli nacionalnog jedinstva, a ne predstavnici jedne frakcije. Ohrabrio je državu da postane „udoban dom za svu njezinu djecu, bez etničkih razlikovanja ili političkih i vjerskih pripadanja“.

Po izlasku iz džamije, Franjo je ušao u otvoreni papamobil s kojim je obišao izbjeglice smještene u neposrednoj blizini.

Zatim je Franjo ušao na stadion gdje ga je pljeskom dočekalo oko 20 tisuća kršćana. Jučer je papa Franjo na katedrali u Banguiju, koji je nazvao duhovnim sjedištem svijeta, otvorio Sveta vrata, devet dana prije početka Jubileja milosrđa, na Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije 8. prosinca kada će na bazilici Sv. Petra otvoriti Sveta vrata.  

>> Papa u katedrali u Banguiju otvorio "sveta vrata" 

>> Papa Franjo: Više se bojim komaraca od terorista

Komentara 10

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
22:03 30.11.2015.

Ne daj Bože!

GI
Gips
21:28 30.11.2015.

Uskoro će Papa otkrit toplu vodu, vatru i kotač.

LI
lipnjak
15:54 30.11.2015.

Čisto sumnjam da bi brat bratu išao glavu skidat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije