Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči godišnjice pontifikata

Papa je promijenio lice Crkve i osvojio svijet skromnošću

papa franjo
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
09.03.2014.
u 21:40

Papa Franjo popularan je zbog pisanja svjetovnih medija

Papa Franjo osvojio je cijeli svijet u godinu dana. Jednodušna je to ocjena u povodu prve obljetnice pontifikata jer Franjo nikoga nije ostavio ravnodušnim svojom evanđeoskom iskrenošću i jednostavnošću. I sama Crkva kaže kako je papa Franjo doslovce promijenio lice Crkve, a to potvrđuje i ekskluzivno istraživanje koje je za katolički mjesečnik „Veritas – glasnik sv. Antuna Padovanskog“ u veljači provela agencija Hendal.

Istraživanje se temelji na odgovorima građana starijih od 15 godina, iz šest hrvatskih regija, metodom slučajnog izbora. Čak 97,9% građana čulo je za papu Franju i većina ga, nakon prve godine pontifikata, ocjenjuje s izvrstan (62,5%). Također, prema mišljenju većine (77,2%), papa Franjo promijenio je sliku Crkve u javnosti na bolje. Papin govor o siromaštvu 68,7% ispitanih smatra najbližim. Možda je tome razlog i trajna borba za egzistenciju sve većeg broja naših građana, pa u papi Franji nalaze nekoga tko ih razumije, saveznika u borbi za pravdu. Iako je Franjo od početka apostol Božjega milosrđa, to doživljava bliskim svega 16,1% građana, gotovo kao i Radost Evanđelja (15,9) – tumači anketu glavni urednik „Veritasa“ fra Ivan Bradarić, dodajući kako je jedan od najvećih uspjeha pape Franje u prvoj godini pontifikata što je Isusa i Radosnu vijest uspio približiti vjernicima, a to kaže i 63% ispitanika.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

(Foto:Reuters/Pixsell)

Bradarić posebno ističe odgovore na pitanje koje izvore koriste građani kada se informiraju o papi Franji, jer svoj stav najviše grade na informacijama iz svjetovnih, a ne crkvenih medija!

Više od polovice anketiranih građana o djelovanju pape Franje informira se iz svjetovnih medija (55,5%), dok ih samo 8,7% kao izvor koristi katoličke medije, a 25,5% kombinira i jedne i druge. Čak 82,5% anketiranih o papi prati samo ono što mediji prenesu, dok samo 2,4% prati papine cjelovite govore. I medije i sve što papa kaže kombinira 8,2% građana – prezentira anketu fra Ivan Bradarić.

>> Papa Franjo odlazi na duhovne vježbe izvan Vatikana

>> Papa Franjo: Ukrao sam križ mrtvom svećeniku

Komentara 5

Avatar EU afrodita
EU afrodita
16:31 11.03.2014.

ono što ljudi najviše vole kod Franje je to što su gotovo sve njegove kritike upućene kleru, a ne toliko vjernicima laicima, a još manje ateistima....nedavno se smijao govoreći kako mu crkvenjaci predbacuju da ih ne podnosi..haha

PO
pogledajseuogledalo
08:26 10.03.2014.

Gdi ste Vi Gospon Pavičiću bili čitavo vrijeme od one TVe emisije s Markićkom i INDEX pisanja o nasilju u braku? Inače ovoga Papu bogata i raskošna crkva nevoli......ne vole crkvenjaci kad im istinu predočavaš...........toliko o crkvenjacima.

VK
vk52
22:13 09.03.2014.

Papa za normalnog i malog covijeka,bog mu dao dug zivit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije