Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smjene u Vatikanu

Papa imenovao Taurana na položaj kamerlenga umjesto Bertonea

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
20.12.2014.
u 14:39

Za zamjenika kamerlenga Papa Franjo je imenovao mons. Giampiera Glodera

Papa Franjo imenovao je kardinala Jean Louis Taurana (71) novim kamerlengom na položaj koji je do sada držao kardinal Tarcisio Bertone (80).  Jean Louis Tauran bio je ministrom vanjskih osnova za vrijeme pontifikata Ivana Pavla II., a sada je bio predsjednik Papinskog vijeća za međuvjerski dijalog.

Bertone je 2. prosinca navršio 80 godina i ne bi mogao sudjelovati na eventualnoj konklavi, pošto  birati papu i biti izabrani za papu mogu samo kardinali s manje od 80 godina.

Za zamjenika kamerlenga Papa Franjo je imenovao mons. Giampiera Glodera.

Francuski kardinal Tauran je kao protodiakon najavio na balkonu pročelja bazilike sv. Petra kako je na konklavi 13. ožujka 2013. godine za novog papu izabran argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio, koji je uzeo ime Franjo. Tauran je proteklih mjeseci bio blizak suradnik papi Franji.

>> Papa Franjo će bodriti San Lorenzo protiv Reala

Komentara 3

Avatar Ross_Komersant
Ross_Komersant
14:47 20.12.2014.

" poslednji papa na čelu RKC " ... Malahija !

Avatar spira
spira
16:14 20.12.2014.

postavi nekog muftiju ili rabina . Oni su ti odani

Avatar emilsalis
emilsalis
16:45 22.12.2014.

Vl Postao kao Glas Konzila uvode neke termine koje ni u Wikipediji nema....sta mu to dodje Kamerlenga....nesto mi udara na ciganski ...kamerav caje sukarije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije