Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iskreno

Papa Franjo: Bit će još papa koji idu u mirovinu

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
19.08.2014.
u 14:43

Benediktove riječi “Ostario sam, nemam snage” papa Franjo nazvao je gestom plemenitosti, ali i skromnosti i hrabrosti

Nakon Benedikta XVI. i papa Franjo mogao bi otići u mirovinu i postati "papa emeritus". A tako i svaki sljedeći papa kada navrši, primjerice, 80 godina, kao što je za biskupe umirovljenje obvezno sa 75 godina. Dakako, ako papa Franjo doista pokrene inicijativu da odlazak papa u mirovinu postane "institucijom", kao što je rekao novinarima u zrakoplovu po povratku iz Seula u Rim. ­

 – Zašto se vraćam na tu ideju, koja se možda ne sviđa teolozima, no ja nisam teolog: mislim da papa emeritus nije iznimka, već je, poslije mnogo stoljeća, on prvi emeritus. Mislim da je to što je rekao: "Ostario sam, nemam snage", bila lijepa gesta plemenitosti, ali i skromnosti i hrabrosti. Prije 70 godina i biskupi emeritusi su bili iznimka, nisu postojali. Danas su oni institucija. Ja mislim da je papa emeritus institucija – rekao je Papa, pojasnivši da se "naš život produžava i u određenoj dobi prestaje sposobnost dobrog upravljanja jer se tijelo umori, zdravlje je dobro, ali nema sposobnost sučeljavati se sa svim problemima jedne vlade kao što je ona Crkve". ­

 – Vjerujem kako je papa Benedikt XVI. tom gestom de facto utemeljio instituciju pape emeritusa. Ponavljam, neki će teolog možda kazati kako to nije ispravno, ali ja tako mislim. Stoljeća će pokazati je li tako ili nije. Kad bih se osjećao tako, i ja bih učinio isto! Molit ću mnogo, ali učinio bih isto – rekao je papa Franjo, dodavši kako je odnos između njega i Benedikta XVI. ­ bratski. ­

 – Osjećam kao da u kući imam mudroga djeda jer je to čovjek mudrosti, s nijansama, i čini mi dobro slušati ga. I mnogo me ohrabruje. Viđamo se. Prije negoli sam otputovao otišao sam ga posjetiti. Dva tjedna prije poslao mi je zanimljiv zapis i pitao me za mišljenje – rekao je Franjo o svom odnosu s Benediktom XVI.

Ovo nije prvi put kako Franjo spominje da će i ubuduće biti papa koji će odlaziti u mirovinu pa bi takva sudbina mogla i njega zadesiti. Jer, ako biskupi idu sa 75 godina u mirovinu, zašto onda i rimski biskup ne bi mogao postupiti isto? Na pitanje kako se nosi s golemom popularnosti, papa Franjo je rekao kako je proživljava zahvaljivanjem Gospodinu koji želi da njegov narod bude sretan. Kazao je kako razmišlja i o svojim grijesima, pogreškama, kako si ne bi umišljao da je važan (upotrijebio je španjolski izraz: credermela), jer znade kako će „to trajati kratko kao ja, dvije ili tri godine i onda.. .u dom Oca!“ Dakle, nije kazao kako će otići u mirovinu za dvije ili tri godine, a izraz kako će njegova popularnost trajati kao i on, dvije ili tri godine, nije upotrebljen niti u smislu završetka njegova života, kako su prenijeli neki svjetski portali.

Papa Franjo rekao je kako ne odlazi na godišnji odmor od 1975. godine kada je s jezuitskom zajednicom bio izvan svoga grada. Ne odlazi na odmor, ali malo smanjuje aktivnosti ljeti, odnosno čita ono što mu se sviđa, dulje spava i više se zadržava u molitvi. Tako se odmara.

>>Papa nade i nježnosti koji mijenja Rim, Crkvu i svijet

>>Papa Franjo komunističkim državama: Kršćani ne dolaze radi osvajanja

Komentara 31

RT
Rollo Tomasi
14:12 19.08.2014.

Ma naravno da papa koji se svom silom trudi da se Crkva vrati starim (i dobrim) vrijednostima neće dugo ostati. Iako je zaslužio biti papa još barem 50 godina. Stvarno je svijetu suđeno da propadne.

IM
Immanuell
14:17 19.08.2014.

Ima 77 godina, što drugo i očekivati...... On najbolje zna kako se osjeća i s time treba računati. Žao mi je ako to bude tako brzo (nikad se ne zna tko će i kada prije), izuzetan je papa i želim mu sve najbolje. Držim fige da pogriješi u procjeni!

ZG
zorbas.grk
14:17 19.08.2014.

To tako biva sa dobrim ljudima....zli na zalost budu dugovjecniji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije