Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napustio j. koreju

Papa Franjo u Albaniju s mislima na Balkan

južna koreja
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/11
19.08.2014.
u 12:51

Papa Franjo 21. rujan putuje u Albaniju, a iduće godine planira posjetiti i Filipine i Šri Lanku, a možda i SAD i Meksiko

Poslije Južne Koreje, koju je pohodio od 13. do 18. kolovoza, papa Franjo će ove godini otići i na četvrto putovanje izvan Italije, odnosno 21. rujna u Albaniju.

Prethodno, 13. rujna, posjetit će spomen grobnicu vojnika palih u Prvom svjetskom ratu u mjestu Redipuglia pokraj Trsta, gdje će moliti za mir i sve pale u svim ratovima. Postoji i djelomični plan njegovih putovanja u 2015. godini, odnosno pohodit će Filipine i Šri Lanku, a možda i SAD i Meksiko. Na povratku iz Seula u zrakoplovu je Franjo odgovarao na pitanja novinara, a među kojima je bilo i o planovima njegovih putovanja.

Najprije je kazao utisak iz Južne Koreje. „Gospođa predsjednica Koreje (Park Geun-hye, s.t.) mi je, na odličnom španjolskom jeziku, glede ujedinjenja Koreja kazala: 'Nad posljednja umire'! Možemo se nadati, ali ništa nije odlučeno. Ove godine predviđen je put u Albaniju. Neki kažu kako je Papin stil komunicirati sve stvari s periferije, ali idem u Albaniju iz dva važna razloga. Prvo, jer su uspjeli načiniti jednu vladu, a govorimo u Balkanu, vladu nacionalnog jedinstva između muslimana, pravoslavaca, katolika, uz međuvjersko povjerenstvo koje mnogo pomaže, te je i uravnotežena i skladna, što je dobro. Papina prisutnost znači kazati svim narodima kako se može raditi zajedno. Ja mislim kako će to (papin posjet, s.t.) biti prava pomoć časnom narodu...Ako samo pomislimo na povijest Albanije, jedine među komunističkim zemljama na svijetu koja je u svome Ustavu imala praktični ateizam, odlazak na misu bilo je protuustavno. Jedan od ministara mi je kazao kako je bilo uništeno 1820 crkava. Uništene! Pravoslavne, katoličke. Neke crkve su bile pretvorene u kina, kazališta, plesne dvorane... I, stvarno sam osjetio da moram ići, blizu je, u jednom danu se može učiniti. Sljedeće godine bih htio ići u Philadelphiju na susret obitelji, te me je predsjednik Sjedinjenih Država (Barack Obama, s.t.) pozvao u Kongres u Washington, a tajnik Ujedinjenih naroda (Ban Ki Moon, s.t.) i New York. Možda ću otići u sva tri grada zajedno. Meksiko: Meksikanci žele da dožen u svetište Gospe od Guadalupe, možda se može iskoristiti za to ono putovanje (u SAD, s.t.), ali nije još ništa sigurno. Na koncu Španjolska: Moglo bi se ići u Santiago di Compostela, pozvali me kraljevska kuća, biskupi su me pozvali, postoji kiša poziva iz Španjolske! Možda bi se moglo, ali još nije ništa odlučeno, otputovati ujutro i vratiti se uvečer. Možda“, kazao je papa Franjo.

Evo, to su putovanja koja su u pripremi za papu Franju. Dakle, jedino već programirano putovanje izvan Italije je ono u Albaniju, 21. rujna. Ured za tisak Svete Stolice objavio je program papina boravka u Tirani. Papa Franjo u 7,30 sati polijeće iz rimske zračne luke Fiumicino. Nakon dva sata leta, Papin zrakoplov trebao bi sletjeti u međunarodnu zračnu luku Majke Terezije u Tirani, gdje će ga dočekati albanski premijer Edi Rama. Na trgu ispred predsjedničke palače u devet sati i trideset minuta obavit će se obred dobrodošlice, a potom će Papa posjetiti albanskoga predsjednika Bujaru Nishaniju u Zelenoj sobi predsjedničke palače. U 10 sati u predsjedničkoj palači predviđen je susret s albanskim vlastima, a u 11 sati Papa će predvoditi svetu misu i molitvu Anđeo Gospodnji na Trgu Majke Terezije. Objed i susret s biskupima bit će u Apostolskoj nuncijaturi u 13,30 sati. Popodne će se Papa na katoličkom sveučilištu Naše Gospe dobroga savjeta u 16 sati susresti s čelnicima drugih religija i kršćanskih vjerskih zajednica. Potom će u katedrali predvoditi Večernju na kojoj će sudjelovati svećenici, redovnice i redovnici, te sjemeništarci i predstavnici crkvenih pokreta, a u Centru Betanija Papa će se u 18,30 sati sresti s djecom za koju se skrbe neke albanske karitativne ustanove. U 19,45 sati predviđen je oproštaj u tiranskoj zračnoj luci, a potom polijetanje prema Italiji. Papin bi zrakoplov trebao sletjeti u rimsku zračnu luku Ciampino u 21,30 sati.

Tiranski nadbiskup Rrok Mirdita rekao je kako Albanci za zahvalnošću očekuju Papin posjet. „Papin posjet donosi novu svježinu, on će nas trgnuti iz pospanosti i u nama će obnoviti vječnu novost Evanđelja. I društvo se mnogo promijenilo, premda su uvijek isti neki izazovi, primjerice korupcija, siromaštvo, nezaposlenost, organizirani kriminal i nepravda“, kazao je nadbiskup Mirdita. Na primjedbu da Papa apostolska putovanja po Europi započinje od periferije, nadbiskup Rok Mirdita rekao je kako se Albanija glede siromaštva može smatrati periferijom Europe, ali obzirom na vrijednosti „mi vrlo smo bogati. Imamo najmlađe stanovništvo u Europi. Unatoč seljenima, obitelj je još uvijek čvrsta, u njoj se poštuje, sluša i cijeni starije osobe. Imamo dragocjeni suživot među religijama. Unatoč dugoj diktaturi i velikim patnjama u nedavnoj prošlosti, očuvali smo mir u društvu. Može se reći da papa Franjo stupa na europski kontinent preko susreta sa siromašnom nacijom, koja je puno trpjela, ali koja Europi može puno dati“, zaključio je Rrok Mirdita.

>>Papa nade i nježnosti koji mijenja Rim, Crkvu i svijet

>>'Nalazimo se u Trećem svjetskom ratu, ali na dijelove'

>>Papa Franjo komunističkim državama: Kršćani ne dolaze radi osvajanja

Komentara 1

Avatar whitesox
whitesox
14:17 19.08.2014.

da!dobro rečeno!časnom narodu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije