Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstvo francuskog svećenika

Dramatična poruka pape Franje: Svijet je u ratu!

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
27.07.2016.
u 19:20

"Ovaj sveti svećenik koji je umro u trenutku dok je molio za cijelu Crkvu", njegova je žrtva, rekao je Sveti Otac govoreći o napadu na crkvu u Francuskoj

Svijet je u ratu, ali ono što proživljavamo nije vjerski rat, kazao je papa Franjo novinarima u  zrakoplovu na putu iz Rima u Krakow gdje je večeras stigao na 31. svjetske Dane mladeži. Riječ koja se stalno upotrebljava je "sigurnost", ali ispravna riječ je "rat", kazao je Franjo i to "rat na dijelove".

Bili su svjetski ratovi 1914., pa onaj 1939. – 1945., te ovaj sada, koji nije strukturalni, ali je dobro organiziran. Papa je podsjetio na smrt francuskog svećenika  oca Jacquesa Hamela i kazao kako mnogo nevinih osoba pogiba u tom ratu i naglasio kako se ne trebamo plašiti kazati da je to rat, jer to je istina, "svijet je u ratu jer izgubio mir".  

Po dolasku u Krakow, papa Franjo je dvorcu Wawel, koji je uz katedralu  simbol poljskog identiteta, pozdravio mladog poljskog predsjednika Andrzej Dudu i  ostale državnike i diplomatske predstavnike. Odmah je kazao kako je potrebno prihvatiti osobe koje bježe s ratnih prostora i zbog gladi. Duda je citirao Sv. Ivana Pavla II. i izrazio nadu da će i papa Franjo donijeti dobro svijetu toliko potrebnog.  Franjo je kazao kako prvi put pohodi jednu srednjoeuropsku državu i kako mu je drago  što to započinje u Poljskoj, domovini Sv. Ivana Pavla II., idejnika i promicatelja međunarodnog dana mladeži.

Kada je Wojtyla govorio o narodima, spominjao je je njihovu  povijest i njihovo blago koje se sastoji od humanizma i duhovnosti. Spomenuo je i proslavio 1050. obljetnice pokrštenja Poljske i naglasio kako ne postoji dijalog ako svatko ne pođe s položaja vlastita identiteta. U svakodnevnom životu svakog pojedinca ili društva  postoje dva oblika sjećanja: dobrog i lošeg, pozitivnog i negativnog.

Dobro sjećanje je ono koje Biblija pokazuje u Magnificatu, pjevu Marije koja hvali Gospodina i njegovo djelo. Negativno sjećanje je ono koje drži pogled srca i misli fiksiranim na zlo, prije svega ono koje su počinili drugi – objasnio je Franjo. Kao dobra djela spomenuo je obostrano opraštanje poljskih i njemačkih svećenika poslije Drugog svjetskog rata, kao i zajedničku izjavu poljske Katoličke crkve i Ruske pravoslavne crkve.  

– Današnji izazovi zahtijevaju hrabrost u istini, te stalno etičko zauzimanje, kako bi procesi odlučivanja i djelovanja, kao i ljudski odnosi, bili uvijek u poštovanju dostojanstva osobe. U to je uključena svaka aktivnost, od gospodarske do one u zaštiti okolice, kao i u upravljanju složenim migratorskim fenomenom – kazao je Franjo. Franjo je govorio i o zaštiti života i pozvao je državu i Crkvu na pomaganje svima koji se  nalaze u teškoj situaciji kako se dijete koje dolazi nikada ne bi osjetilo kao opterećenje, već kao dar.

Neka najosjetljivije i najslabije osobe ne budu napuštene, pozvao je papa Franjo.  Apostolsko putovanje pape Franje, koje će trajati do 30. srpnja, ima i značenje da je to  treći papa u pohodu Poljskoj, a prvi jednog ne-Europljanina. Franjo će, kao i prethodna  dvojica, Ivan Pavao II. i Benedikt XVI., posjetiti konc-logor Auschwitz-Birkenau. Za taj  dirljivi trenutak, Papa je tražio „dar suza“.

>> Papu u Poljskoj dočekuje manje vjernika od očekivanog

Komentara 11

BU
Bulaba
19:28 27.07.2016.

Pa to je tvoja ekipa koju si pozvao i još si im i noge oprao, genijalče. Najbolje da daš ostavku.

DU
Deleted user
19:31 27.07.2016.

Sve religije zele mir.Mozes si mislit zato su nam zaklali usred kriscanske Europe naseg svecenika a valjda zato sto nas vole...

NA
naivanivan
20:02 27.07.2016.

Kak smo sad u ratu kad je Papa neki dan rekao da smo svi mi braca i trebamo sve sto se dogega strpat pod svoj krov?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije