Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Europi je triput više imigranata nego lani nekontrolirani val

Papa Franjo: Svi oni koji odbijaju primiti izbjeglice kao da su počinili ratni zločin

A child sits on the street as his mother (L) sleeps next to the Tiburtina station in Rome, June 11, 2015. Hundreds of migrants brought to Italy after being rescued at sea in recent weeks camped along the streets near Rome's Tiburtina train station and gat
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
20.08.2015.
u 10:33

Azilanti su svjesni da ih ni u Europi ne čeka med i mlijeko, ali nemaju izbora

U srpnju ove godine u Europu je stiglo 107.500 imigranata, što je trostruko više nego u istom mjesecu 2014. godine, obznanio je Frontex (Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica EU). U prvoj polovici ove godine u države EU ušlo je 340.000 imigranata, u odnosu na 123.500 koliko ih je ušlo u istom razdoblju prošle godine.

Prema tim podacima razvijaju se teorije o mogućem dolasku do milijun imigranata u 2015. Prognoze su jedno, a stvarnost drugo. Na primjer – u Italiji je ove godine bilo 428 iskrcavanja, dolazaka plovila, s ukupno 59.606 imigranata, što je otprilike na istoj razini kao lani. Novi imigranti u države EU dolaze preko zapadnog Balkana, Grčke, Makedonije itd.

Društveno koristan rad

Prema podacima koje je u talijanskom parlamentu iznio ministar unutarnjih poslova Angelino Affari, čak 92 posto imigranata pristiglih u Italiju krenulo je iz Libije.

U 2015. predano je 22.000 molbi za azil, što je 49 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, ali je status izbjeglice dobilo samo šest posto tražitelja, ostalih 18 posto dobilo je zaštitu, a 25 posto humanitarnu dozvolu boravka. Čak 48 posto zahtjeva za azil je odbijeno. Trenutačno ima 78.000 migranata ugošćenih u privremenim prihvatilištima, te prihvatilištima za one koji traže azil i vladinim centrima. Dakle, imigrante se svrstava na različite načine, odnosno na one koji imaju pravo dobivanja azila jer su u svojim zemljama proganjani, na one koji odlaze iz svojih zemalja zbog ratnih žarišta, koji bježe iz ekonomskih razloga itd.

Kako se postupa s osobama koje su stigle do talijanske obale možda se najbolje može razlučiti na primjeru, istina koji ima tragičnu komponentu, dolaska plovila koje je sa 361 imigrantom krenulo iz Libije i ovih dana ferragosta stiglo u Cataniju, na Siciliji, u pratnji talijanske obalne straže koja je plovilo otkrila na pučini. Plovilo od 13 metara bilo je prekrcano. Organizatori tog „putovanja" i voditelji plovila potrpali su u utrobu broda 49 imigranata i uz prijetnju batinama nisu im dopustili izlazak na palubu. Svih 49 migranata se ugušilo. Talijanska policija je ispitala sve i uhitila osam osoba pod optužbom organiziranja tajne imigracije i ubojstva 49 osoba kojima nisu dopuštali izlazak na zrak.

Prije nego što se počnu ispaljivati goleme brojke o najezdi imigranata treba znati da mnogi bivaju vraćeni u svoje zemlje, da neki imaju pravo na azil zbog stanja u državama iz kojih bježe, te da mogu biti i uključeni u društveno korisne poslove.

Vraćaju gostoprimstvo

Neki, posebno s ljevice, i takve poslove nazivaju izrabljivačkim, robovskim, ali ni sami imigranti ne vole prekriženih ruku provoditi dane u prihvatilištu, čekajući na odgovor o traženom azilu. Osim toga time „vraćaju" gostoprimstvo. No, treba znati da ti ljudi riskiraju život da bi došli do Europe, i to ne zato što je vide kao eldorado, jer znaju da ih ni ovdje ne čeka med i milijeko, već zato što bježe iz situacija koje su gore od onih koje ih čekaju na putu u nepoznatu budućnost.

Prihvatiti izbjeglice dužnost je svake osobe (papa Franjo je kazao kako je odbijanje izbjeglica kao ratni zločin), ali države i prije svih EU trebaju djelovati u državama emigranata kako bi oni mogli u njima dostojno živjeti.

Komentara 43

BE
berija
11:13 20.08.2015.

Dragi papa Franjo, primiti izbjeglice -žene, djecu, starce- je sevap. Primiti muškarce u dobi kad su sposobni za borbu je glupo iz dva razloga: 1. Ako su stvarno pobjegli, znači da su protiv ISIL-a i time pomažemo njihovim neprijateljima. Trebaju se vratiti i boriti za slobodu. 2. Ako su poslani (osobno mislim da veliki broj jest poslan) primamo borbene postrojbe među svoju djecu. Njih oružje već čeka (vidi pod Charlie Hebdo). Osim toga, Kzvajt, Iran, Turska, Saudijska Arabija, Egipat, Alžir, Tunis i Maroko su mirni i bliže su im. Dakle, ili su ekonomski migranti ili borci. U oba slučaja: šalji kući.

Avatar istovari
istovari
12:23 20.08.2015.

Europa je Europa jer nije ni Azija ni Afrika....zašto netko hoće u Europi novu Aziju ili Afriku?Našima tamo dolje glave skidaju, a ja njihovima trebam ovdje džamije graditi jer sam uljuđen, tolerantan i civiliziran!? Zar ništa nismo naučili iz povijesti? Hrvatska i jest na karti kifla upravo zbog islamskih osvajanja koja očito ni danas ne prestaju.

NE
nemanatrag
12:33 20.08.2015.

Caro Papa....tko mi garantira da se djeca izbjeglica neće radikalizirati i da nam se neće dogoditi Charlie Hebdo? Bilo bi vrlo naivno vjerovati da neće...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije