Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izdvojio 15 bolesti

Papa Franjo: Svećenici su poput zrakoplova. Jedinstveni su kad padaju

papa
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
22.12.2014.
u 15:51

Papa je ocijenio da, kao i među svim ljudima i u Rimskoj kuriji ima "nevjere" prema Evanđelju te joj prijete bolesti koje treba naučiti liječiti.

Papa Franjo izdvojio je danas 15 bolesti kojih se treba čuvati Crkva i svećenstvo. U govoru Rimskoj kuriji papa je istaknuo kako se Crkva i biskupi, a posebno članovi Rimske kurije moraju čuvati sklonosti površnosti, rivalstva, karijerizma, ogovaranja, klevete i nesloge.

Među bolestima od kojih Kurija pati, Franjo je nabrojio "osjećaj besmrtnosti", "duhovni Alzheimer", "egzistencijalnu shizofreniju", "kameno srce", "lažni narcizam", "sekularni ekshibicionizam", "suparništvo radi slave", "smrtnu ozbiljnost" i "terorizam trača", što sve rezultira "raštimanim orkestrom".

Nakon što je zahvalio kardinalima i biskupima na svim poslovima obavljenim tijekom protekle godine, papa je ocijenio da, kao i među svim ljudima, i u Kuriji ima "nevjere" prema Evanđelju te joj prijete bolesti koje treba naučiti liječiti.

 – Bilo bi lijepo zamisliti Kuriju kao model Crkve, tijelo koje je svakim danom sve više jedinstveno i skladno, složeno tijelo s mnogo različitih elemenata koji nemaju isti posao, ali su usklađeni u primjerenom, učinkovitom radu, unatoč različitostima među sobom – kazao je papa Franjo. No, prije liječenja treba biti svjestan bolesti, rekao je i pozvao biskupe i kardinale da dopuste Svetom Duhu da ih nadahne i ne oslanjaju se samo na svoje intelektualne i organizacijske sposobnosti.

 – Svećenici su poput zrakoplova. Jedinstveni su kad padaju – kazao je Franjo, ali nije spomenuo nikoga posebno.

>> Naš dopisnik Svetom Ocu darovao svoju knjigu Papa Franjo

Komentara 42

NY
nyira
16:16 22.12.2014.

sada će Bozanić i njegova kaptolska banda proglasiti Papu komunjarom.

Avatar emilsalis
emilsalis
18:18 22.12.2014.

neminovni zakljucak da je crkveno drustvo...bar po ovim 15 papinih teza jako bolesno !!! Jednostavno receno puna kuca Psihopata.. Zeljni krvi, patnje, suza, a bogami i batina....

RA
rament123456
23:06 22.12.2014.

Slabo nesto desnicari komentiraju papine izjave, valjda im ga je neugodno nazvati komunjara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije