Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan

Papa Franjo reformira kuriju

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
23.11.2014.
u 20:24

Papinska vijeća, kojih sada ima 13, ući će u dvije kongregacije, odnosno u Kongregaciju pravda i mir i u Kongregaciju za evangelizaciju narod

Reforma kurije je spremna, premda još samo na papiru, i predviđa osnivanje samo dva velika dikasterija u koja će biti inkorporirana sadašnja papinska vijeća, koja će praktički nestati.

Papinska vijeća, kojih sada ima 13, ući će u dvije kongregacije, odnosno u Kongregaciju pravda i mir i u Kongregaciju za evangelizaciju narod, nekadašnju Propaganda fide. Predviđeno je osnivanje posebnog ureda za ženska pitanja kojem bi na čelu trebala biti jedna žena.

Vjerojatno će biti osnovan i posebni ured za obitelj, koji će biti povjeren jednom bračnom paru. Navodno je već sve napismeno pripremljeno, a na osnovu djelovanja Kardinalske komisije koja je godinu dana radila i savjetovala se sa svima, kao i s papom Franjom. Pitanje je kako će sada Franjo te napisane prijedloge provesti u kuriji. Doznajemo kako je za ponedjeljak, 24. studenoga, papa Franjo pozvao na sastanak sve voditelje dikasterija. Navodno se neki ne slažu s prijedlozima Kardinalske komisije, pa će sastanak s Papom biti uzbudljiv.

Ta reforma bi trebala biti najveća do sada provedena od one koju je proveo papa Pavao VI. Tijekom konklave, na kojoj je izabran Bergoglio, bilo je mnogo kardinala koji su zagovarali reformu kurije, smanjenje golemog gotovo birokratskog stroja koji se godinama povećavao, posebno u vrijeme Ivana Pavla II. Golemi stroj više nije moguće financijski održavati. Papinska vijeća, kao na primjer, Cor Unum i za kulturu, će biti apsorbirana unutar kongregacija. Jedno od pitanja, na koji će odgovore morati naći papa Franjo, je i gdje će biti smješteni sadašnji šefovi dikasterija.

>> Papa Franjo: Crkva ne smije naplaćivati usluge

Komentara 3

DU
Deleted user
14:22 24.11.2014.

bravo za papu

Avatar spira
spira
08:52 24.11.2014.

Kakva retorma kurija. RKC treba da sruši do temelja i da se izgradi nova ali po Bibliji .da bude siromašna i ponizna i da služi Bogu. Najveće huljenje na Boga da je papa nepogrešiv.da je papa nepogrešiv.

MX
Mister X
10:39 24.11.2014.

Jako je izdrečio oči na djete !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije