Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
križni put

Papa Franjo: Pronađimo nadu pod teretom križa

papa
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/4
18.04.2014.
u 23:59

Računa se kako je oko Koloseuma bilo više od 40 tisuća hodočasnika, a izravno su prenosile tv-postaje iz više od 60 zemalja

Križ je teret svih nepravdi. Pronađimo nadu pod teretom križa, kazao je papa Franjo u kratkom govoru po završetku obreda Križnog puta kod Koloseuma. Meditacije za 14 postaja ovogodišnjeg  obreda Via Crucis, kojem je prisustvovao papa Franjo, napisao je msgr. Giancarlo Bregantini,  nadbiskup talijanskog grada Campobassa, a u njima razmatra drame današnjega svijeta i posljedice  gospodarske krize. Naslov meditacija je „Lice Krista, lice čovjeka“. Nikada u 40 godina, od kada se ponovno organiziraju obredi Križnoga puta kod Koloseuma, nije bilo toliko hodočasnika. Računa se kako je oko Koloseuma bilo više od 40 tisuća hodočasnika, a izravno su prenosile tv-postaje iz više od 60 zemalja. Franjo je s brežuljka Palatinuma, ispod baldahina, pratio obred. To je bio drugi obred Križnog puta u Franjinu pontifikatu.

Nije bilo predviđeno da Franjo govori poslije 14. postaje Križnog puta. Ipak je papa Franjo pročitao tekst u kojem je istaknuo kako sve nepravde svijeta, od Kajinova ubojstva svoga brata, do Judina izdajstva i današnjih zala, monstruoznosti čovjeka, na križu. Ali Bog je milosrdan, voli nas i s našim grijesima, kazao je papa Franjo.

Križni put je isprepleten boli ali i nadom, suzama ali i osobama koje ih brišu, dramom ali i hrabrosti. Svi primjeri na 14 postaja predstavljaju današnje drame. A, nada je Isus koji uzima taj teret, a uzimajući križ preuzima na sebe krizu i pokazuje nam put, objasnio je Bregantini

Do prve postaje i do 14 postaje, križ je nosio rimski papin vikar Agostino Vallini. Križ su nosili radnik i poduzetnik, dva beskućnika, te djeca, starije i bolesne osobe, ali i zatvorenici u pratnji zatvorskog kapelana. 

Križ je kao teret svih nepravdi koje je proizvela ekonomska kriza, sa svojim teškim društvenim posljedicama od davanja otkaza do povećanja broja nezaposlenih, a novac zapovijeda umjesto da služi. Financijske spekulacije, samoubojstva poduzetnika, korupcija i zelenašenje. Tvornice se zatvaraju. Moli se za solidarnost i nadu, za nalaženje izlaska iz krize. 

Osuda Isusa je kao današnje osude izricane prelagano s površnom istragom. Predrasude zatvaraju srca i stvara se rasistička kultura. Optužuju se osobe i to odmah dolazi na prve stranice glasila, a kada se te iste osobe oslobodi, onda se to objavljuje na zadnjim stranicama. 

Poziva se da se vrata ne zatvaraju pred onima koji traže azil, domovinu i dostojanstvo, da se ne bude indiferentnima. Majke proživljavaju tragediju zbog smiriti njihove djece oboljele od tumora zbog toksičnog otpada. Ili umrlih zbog droge, alkohola. Na Križnom putu se plače i zbog žena iskorištavanih kao ropkinja i primoranih na prostituciju.

Ključne riječi

Komentara 12

AA
aabbcc
10:04 19.04.2014.

Pronađimo nadu pod teretom Križa___ili bolje :___Pronađimo nadu pod teretom Kapitalista.

QW
qwas33333
09:58 19.04.2014.

uzdaj se u se i u svoje kljuse. okanite se ćorava posla.

PR
ProfStipe
08:02 19.04.2014.

A zašto vi vjernici uopće zbog nečeg brinete? Zar ne znate da vas čeka vječni život u raju kad umrete? Pa strpite se još malo i onda počinje vječno ludilo od zabave i sreće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije