Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAIROBI

Papa osudio aroganciju i prezir muškaraca prema ženama

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
26.11.2015.
u 11:18

Kenijsko društvo blagoslovljeno je čvrstim obiteljskim životom i dubokim poštovanjem prema mudrosti starijih osoba, rekao je Franjo

Nakon što je osudio radikalizaciju mladih u ime Boga, papa Franjo je na misi pred stotinama tisuća vjernika u Nairobiju danas aroganciju i prezir muškaraca prema ženama te pozvao na zaštitu obitelji i nerođenih.

"Pozvani smo oduprijeti se praksama koje u muškaraca potiču aroganciju, vrijeđaju i preziru žene, ne skrbe se za ostarjele i prijete životu nevine nerođene" djece, rekao je Franjo na misi u kampusu sveučilišta u Nairobiju, prenosi agencija dpa.

"Kenijsko društvo blagoslovljeno je čvrstim obiteljskim životom" i "dubokim poštovanjem prema mudrosti starijih osoba", rekao je nadalje Franjo, drugoga dana afričke turneje, koja se smatra najriskantnijim putovanjem njegova pontifikata.

Nakon sinode o obitelji održane u listopadu u Rimu na kojoj su afrički biskupi zamjerili Zapadu laksizam i napuštanje tradicionalnih kršćanskih vrijednosti, Papa je na misi u Keniji pohvalio čvrstinu afričke obitelji, podsjeća agencija AFP.

"To je napose važno danas kada svjedočimo novim pustinjama koje stvara kultura materijalizma, egoizma i ravnodušnosti", rekao je.

Pozvao je mlade da poštuju "velike afričke vrijednosti, mudrost i istinu Božje riječi" da bi stvarali "sve pravednije, sve inkluzivnije društvo koje poštuje ljudsko dostojanstvo". 

Također je pozvao mlade da odbace sve što vodi u "predrasude i diskriminaciju" u Keniji, gdje su česte međuvjerske napetosti. 

Prije mise je Franjo u obraćanju predstavnicima anglikanske, luteranske, metodističke, pentakostne crkve kao i dostojanstvenicima islama i animizma pozvao mlade da se odupru radikalizaciji jer se Božje ime ne smije nikada koristiti za opravdanje nasilja i mržnje.

Premošćivanje razlika između muslimana i kršćana glavna je tema Franjina prvog pohoda afričkom kontinentu gdje će posjetiti i Ugandu, koja je kao i Kenija  poprište brojnih napada islamskih terorističkih skupina. Također će Franjo posjetiti i Srednjoafričku Republiku razdiranu sektaškim sukobima. 

U obraćanju predstavnicima različitih vjerskih zajednica poručio je da međuvjerski dijalog "nije luksuz". 

Trećinu kenijskog stanovništva od 45 milijuna ljudi čine katolici, a općenito katolička populacija u Africi raste te se očekuje da do 2050. dosegne pola milijarde ljudi. 

Tijekom afričke turneje papa Franjo treba održati ukupno 19 govora i saslušati svjedočanstva djece vojnika, žrtava AIDS-a i žrtava ratova i bijede.

>> Papa Franjo: Više se bojim komaraca od terorista

>> Papa će tijekom posjeta Africi biti u otvorenom papamobilu i bez pancir košulje

Komentara 8

ST
Starotopoljanin
12:11 26.11.2015.

koji si ti bjednik;vjeruj svojim ocima;.mora da si crveno komunisticki provokator.

SA
sampras
21:09 26.11.2015.

da, ti znaš najbolje o ženama Francek, prosvijetli nas Presvijetli.

KI
KITONJA
01:31 27.11.2015.

Najviše me nervira kad ova ateističko-komunistička Govna daju komentare tamo gdje ih se ne tiče

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije