Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izlazi iz vatikana

Papa Franjo noću odlazi dijeliti hranu siromašnima

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
29.11.2013.
u 10:14

Papinski djelitelj milostinje, mons. Konrad Krajewski, dao je naslutiti novinarima kako Sveti Otac s njim noću izlazi na ulice Rima, na što su krenule špekulacije je li se to uistinu dogodilo i koliko često. Službeni Vatikan tvrdi da Papa nije inkognito napuštao zidine.

– Kažem li papi, večeras izlazim pomoći siromašnima, on mi odmah odgovara, idem s tobom – ispričao je novinarima mons. Konrad Krajewski, papinski djelitelj milostinje (elemosiniere).Je li se to dogodilo, je li papa izašao iz Vatikana i na ulicama Rima dijelio pomoć?

Don Corrado, kako Konrada nazivaju u Vatikanu, spustio je pogled i kazao:

– Prijeđimo na drugo pitanje, molim vas.– To znači da je papa izlazio iz Vatikana – inzistirali su novinari na odgovoru.

– Odmah smo shvatili da bi moglo doći do sigurnosnih problema. To je složena stvar, ali on je takav, ne pomišlja na neugodnosti – objašnjava mons. Konrad Krajewski, koji često odlazi navečer pomagati siromašnima i beskućnicima koji noću spavaju na rimskim ulicama.

Beskućnici pred vratima

Čini se da mu se u takvim prilikama nekoliko puta priključio i papa Franjo. Čim nije htio negirati takvo što, znači da je Jorge Mario Bergoglio svoje običaje odlaska u najsiromašnije dijelove Buenos Airesa zadržao i u Rimu kao rimski biskup. Nitko to neće potvrditi, ali, evo, ni opovrgnuti. Ipak, službeni Vatikan objavio je da “papa Franjo nije inkognito napuštao Vatikan”. Istina, papa Franjo ne bi trebao odlaziti daleko od vatikanskih zidina da bi se susreo s onima koji spavaju na ulici.

Naime, pokraj Trga sv. Petra, zapravo odmah ispred ulaza u ured za tisak Svete Stolice, ispod kolonada, noć provode beskućnici, Talijani i prije svega stranci, pokriveni kartonima i novinama. Svaku večer dobrovoljačke organizacije, Crveni križ, Caritas itd., donose tim osobama topli obrok. Dakle, papa Franjo mogao je doći tu, na stotinjak metara od Vatikana, i prisustvovati toj podjeli hrane, razgovarati sa siromašnima, kao što je napisao u svojem programskom dokumentu “Evangelii Gaudium” da bi trebali činiti svećenici. Premda je službeno opovrgnuto da je papa Franjo potajno odlazio sa svojim djeliteljem milostinje izvan Vatikana, novinari su u razgovoru s Krajewskim stekli dojam da se to ipak dogodilo.

Zamijenio automobil

– Papa mi gotovo svaki dan šalje omotnice s molbama za pomoć na kojima napiše poruku: “Ti znaš što trebaš činiti” – kaže papinski djelitelj milostinje Krajewski. Prošle godine podijeljeno je 6500 pomoći u ukupnom iznosu od milijun eura, a sada su te brojke udvostručene. Molbe za pomoć trebaju stizati s potvrdom i pečatom župnika, čime se jamči da nisu lažne.

– Kad utvrdimo da zahtjevi nisu lažni, župniku šaljemo ček koji on unovči i odnosi pomoć u ime pape – objašnjava poljski svećenik Krajewski. Povjerio je novinarima da mu papa Franjo kaže da na “računu djelitelja ne smije biti novac, ne smije ga se zadržavati ili ulagati, već trošiti” i onda pita ima li još potrebitih.

– Pokoji put mi kaže: Tvoj je posao najljepši – otkriva don Krajewski.

U taj svoj “najljepši posao” uključio je i švicarske stražare koji, izvan svog radnog vremena, nose pomoć siromašnima. A da bi se prilagodio stilu života i djelovanja pape Franje, don Krajewski je svoj službeni automobil zamijenio običnim vozilom.

10 poruka pape Franje: Radost evanđelja za sve

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
11:46 29.11.2013.

Svaka čast, kapa dolje, inače sam agnostik ali ovaj papa radi ono što propovijeda.

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
11:34 29.11.2013.

Možda to kod nas radi i Todorić....ali se tak dobro zamaskirao da ga nitko ne prepoznaje....

Avatar __________
__________
11:12 29.11.2013.

Za mene ne bi bila nikakva senzacionalna vijest da ovaj Papa noću izlazi i dijeli hranu beskućnicima. Prava vijest bi bila da to radi Bozanić ili neka druga naša uzorita moralna vertikala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije