Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posjet Albaniji

Papa Franjo: Neka nitko ne upotrebljava Boga kao štit za svoje napade

papa
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
21.09.2014.
u 13:31

U današnjem vrijeme "skupine ekstremista pogrešno shvaćaju pravi smisao religije", kazao je Papa

 - Neka nitko ne upotrebljava Boga kao štit dok planira i čini nasilja i zlostavljanja, kazao je papa Franjo danas u Tirani. To je njegovo četvrto putovanje izvan Italije u svome pontifikatu i prvo u jednu europsku zemlju. Albaniju je istaknuo kao primjer mirnog suživota žitelja različitih religija.

U današnjem vrijeme "skupine ekstremista pogrešno shvaćaju pravi smisao religije", kazao je Papa i istaknuo Albaniju kao primjer države u kojoj sužive i surađuju pripadnici različitih vjera. "Ozračje štovanja i povjerenja između katolika, pravoslavaca i muslimana je dragocjeno dobro za državu i poprima posebnu važnost u ovo naše doba u kojem ekstremističke skupine pogrešno tumače pravi smisao religije koju izokreću i instrumentaliziraju", kazao je Franjo.

Ti ekstremisti na taj način religiju pretvaraju u opasni faktor sučeljavanja i nasilja. Različite vjeroispovijesti moraju biti prilika za dijalog i štovanje. "Nitko ne bi smio pomišljati da si može načiniti Božji štit dok planira i čini nasilja i zlostavljanja. Neka nitko ne uzima religiju kao razlog za akcije koje su suprotne čovjekovu dostojanstvu i njegovim temeljnim pravima, među kojima je na prvom mjestu život i vjerska sloboda za sve", kazao je papa Franjo.

Više puta je Franjo pohvalio međuvjerski suživot u Albaniji i istaknuo kako je to neprocjenjivo blago za mir i razvitak naroda. Na zračnoj luci u Tirani papu Franjo je pozdravio albanski premijer Edi Rama. U susretu s albanskim čelnicima Franjo je kazao kako je potrebno "na globalizaciju tržišta odgovoriti s globalizacijom solidarnosti", te kako treba učiniti sve da "razvitak i rast budu svima na raspolaganju, a ne samo dijelu pučanstva". U homiliji tijekom mise na Trgu Majke Terezije iz Kalkute, papa Franjo je istaknuo kako su katolici, pravoslavci i muslimani bili proganjani u Albaniji u vrijeme komunizma.

"Možemo kazati kako je Albanija zemlja mučenika. Mnogi biskupi, svećenici, redovnici, laici i vjernici svih religija platili su životima svoju vjeru. Nije nedostajalo dokaza hrabrosti i dosljednosti u iskazivanju vjere. Mnogi kršćani se nisu slomili pred prijetnjama, već su nastavili bez oklijevanja svojim putom", kazao je papa Franjo. Na trgu nisu bili samo katolici, kojih u Albaniji ima 15 posto od ukupnog, 3,2 milijuna, stanovništva. Bilo je mnogo mladih, kojima je papa Franjo, tijekom angelusa, poručio da ne podlegnu "bogu novcu", već neka gaje kulturu suradnje i solidarnosti.

Proteklih dana razne agencije su prenijele kako bi papu Franju tijekom 10 satnog boravka u Albaniji mogli napasti islamski teroristi.

"Nema nikakvih naznaka na osnovu kojih bismo mogli kazati da se priprema napad na Papu", kazao je albanski ministar unutarnjih poslova Saimir Tahiri. Neki su pak prenijeli kako je sigurnost na Trgu sv. Petra u Rimu udvostručena zbog mogućih terorističkih napada. I to je opovrgnuto. Ne postoji posebni razlog za zabrinutost zbog mogućih napada i nije povećana mjera sigurnosti, izjavio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi.

>> Irački veleposlanik: ISIL želi ubiti papu Franju

Komentara 12

MM
mojski.moja
14:13 21.09.2014.

papu su docekali albanci...a bush je rekao u Ime boga vodi rat...srbi kazu boze pomozi i klali su ljude, pocinju sa boze pomozi rjecima..ajmo da vidimo mozeli papa u srbiju, mislim nece, dali da krivimo papu za busha , za obamu, za cetnike ,i za one sve druge, ne ne mozemo...ali i papa bira rjeci i mjesta ,i sagovornike kada govori o tome nemojte u ime Boga, ja bi voleo da papa to govori i izraelu i cjelo zapadu "nemojte ciniti to u ime Boga"..ali ja rekoh papa bira ljude kojima ce to rjeci, izgleda da on misli da nisu svi isti,a ja mislim da smo svi mi ljudi,i trebao bi papa to reci i onima kojima se ne usudjuje reci.

MM
mojski.moja
14:21 21.09.2014.

voleo bi da papa govori to javno svima, bez razlike, svima,i da jos doda zasto legalizirate homosexualnost. zasto odobravate da homosexualci mogu da osvajaju djecu..zar da djete mora da se stidi i laze, dvostruko da laze, da djeci koji igrajuju snjim kaze to je moja "mama" ja nemam mamu kao ti,ali imam dvije mame kao tvoj papa..da kada pita "majku" kaze mama a kako si ti mene dobila, dali si imala veliki stomak

Avatar Bik
Bik
19:11 21.09.2014.

vrlo jednostavno: od kad ima vjere ima i Ratova a da nije vjere nebi bilo ni Ratova toliko. vrati se u istoriju Ratova i provjeri ako lažem ! ja da sam bog digo bi ruke od ove planete..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije