Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MASOVNA UBOJSTVA

Papa Franjo masovna ubojstva Armenaca ponovno nazvao genocidom

papa franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
24.06.2016.
u 17:59

Obraćajući se armenskom predsjedniku i članovima diplomatskog zbora, Franjo je upotrijebio armenski izraz "Metz Yeghern" (Veliko zlo), a potom pripremljenom tekstu dodao riječ "genocid"

Papa Franjo danas je, na početku posjeta Armeniji, masovna ubojstva Armenaca u Osmanskom Carstvu tijekom Prvog svjetskog rata ponovno nazvao genocidom.

Papa se nije potpuno držao pripremljenog teksta u armenskoj katedrali Ečmiadzinu, gdje je, odajući počast deklaraciji koju su 2001. potpisali tadašnji Papa Ivan Pavao II. i poglavar Armenske apostolske crkve Karekin II., upotrijebio riječ "genocid" da bi opisao masovna ubojstva Armenaca 1915., izraz koji je razgnjevio Turke kada ga je izgovorio prije godinu dana. 

Obraćajući se armenskom predsjedniku i članovima diplomatskog zbora, Franjo je upotrijebio armenski izraz "Metz Yeghern" (Veliko zlo), a potom pripremljenom tekstu dodao riječ "genocid" aludirajući na, kako je kazao "prvu u nizu katastrofa koje su obilježile prošlo stoljeće". 

– Nažalost, ta tragedija, taj genocid, bio je prvi u nizu strašnih katastrofa koje su obilježile prošlo stoljeće, a omogućili su ga potpuno iskrivljeni rasni, ideološki i vjerski ciljevi koji su pomračili umove mučitelja do te mjere da su planirali istrebljenje čitavih naroda – rekao je Franjo. 

Zasad nema reakcije Turske, koja je prošle godine nakon što je Papa izgovorio riječ genocid odmah pozvala svojeg veleposlanika u Vatikanu na razgovor. Veleposlanik se na dužnost u Vatikan nije vratio deset mjeseci. 

Po dolasku u Armeniju Franjo je najprije s katolikosom Karekinom II. molio u armenskoj katedrali. I Očenaš je otpjevan na armenskom, a potom je Papa blagoslovio prisutne. 

Katedralni zbor po Papinu ulasku u katedralu intonirao je himnu "Hrašapar" (Čudesno) posvećenu utemeljitelju Armenske apostolske crkve svetome Grguru. 

Jedna od "značajnijh faza ekumenskog angažmana" između Armenske apostolske crkve i Katoličke crkve je "zajednička deklaracija Njegove Svetosti Ivana Pavla II. i Vaše Svetosti, potpisana ovdje u svetom Ečmiadzinu", rekao je Papa, odajući počast "zemlji u kojoj je vjera u Krista bila temeljni dio identiteta, dar od velikog značaja, primljen sa zahvalnošću i čuvan uz velike napore, čak i po cijenu ljudskog života".

Papine se riječi u Armeniji s nestrpljenjem očekuju u susjednoj Turskoj koja za veliki pokolj počinjen nad Armencima u vrijeme Osmanskog Carstva 1915. i 1916. odbija upotrijebiti riječ "genocid".

Komentara 39

NE
nematicedoprasice
12:50 26.06.2016.

o sunce vam vase

Avatar Naravno
Naravno
15:31 25.06.2016.

bf2 ....Nadam se da će tvoj voljeni papica pokajati i priznati da se koriste lažima i falsifikatima kao bi vas zaveli i od vas otimali lovu na razne načine . Papica bi tebao priznati da apostol Petar nikad nije bioostol Petar nikad nije bio u Rim pa tako nemože biti prvi biskup. ......... To su dokazali Istoričari hrišćanstva koji su opovrgli stav i dokazali da apostol Petar nikad nije kročio na tlo Rima, pa prema tome nije ni bio biskup Rimski, ....Ni na jedno mestu u Sv. Pismu ne vezuje se ime apostola Petra za Rim. U čuvenom delu jednog od prvih hrišćanskih istoričara iz 325. godine, nema ni reči o apostolu Petru kao rimskm biskupu. ....... Sobzirom da ima puno laži i falsifikata tebao bi javno dase odrekne .. Isto tako jedan od od mnogih falsifikata je pod azivom «Donatio Constantini» po kome je, navodno, car Konstantin dodelio papi posede zajedno sa imperatorski znamenjem. U falsifikovanom dokumentu se navodi: «Mi naređujemo i propisujemo da Silvester i njegovi naslednici upravljaju nad četiri glavna provincijska sedišta: Antiohijom, Aleksandrijom, Konstantinopoljem i Jerusalimom, kao i nad svim crkvama Božjim u celom svetu»......Opšta poznata stvar da je taj falsifikat otkriven na saboru u Bazelu 1433., kada je zbog zloupotrebe Rima religiozni revolt unutar rimokatoličke crkve dostigao vrhunac. I pored toga što je falsifikat dokazan. malistricek

DU
Deleted user
19:23 24.06.2016.

Hoce li uskoro u Jasenovac?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije