Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO SMO MI DA SUDIMO

Papa: Kršćani bi trebali homoseksualce zamoliti za oprost

papa franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.06.2016.
u 09:14

Kršćani bi se trebali ispričati i zamoliti oprost ne samo od homoseksualaca, već "i siromašnih, iskorištavanih žena, djece prisiljene na rad", na što su žmirili, ali bi trebali tražiti oprost i "zato što su blagoslivljali toliko mnogo oružja", rekao je

Tko smo mi da sudimo, ponovio je papa Franjo ocijenivši da bi kršćani trebali zamoliti oprost homoseksualce, ali i žene i mnoge druge, prenijeli su novinari kojima je rekao da su krivo protumačili njegovu izjavu o ženama đakonicama, a opravdao je i svoju uporabu riječi genocid nad armenskim narodom u doba Osmanskog Carstva. 

Papa je u zrakoplovu kojim se vraćao iz Armenije podsjetio da katolički nauk uči da homoseksualci "ne smiju biti diskriminirani, već poštovani".

– Osoba koja živi u takvim uvjetima, ima dobru volju, traži Boga, pa tko smo mi da je sudimo – zapitao je opetujući izjavu izrečenu na prvoj konferenciji za novinare održanoj u zrakoplovu ljeti 2013., kada se vraćao iz Rio de Janeira u Rim.

Kršćani bi se trebali ispričati i zamoliti oprost ne samo od homoseksualaca već "i siromašnih, iskorištavanih žena, djece prisiljene na rad", na što su žmirili, ali bi trebali tražiti oprost i "zato što su blagoslivljali toliko mnogo oružja", rekao je. 

– Kršćani bi trebali neprestance tražiti oprost – preporučio je Papa.

Istaknuo je da je i sam živio u Buenos Airesu uronjen "u usku katoličku kulturu", no neke homoseksualne osobe ponekad "preagresivno manifestiraju", što "različiti mentaliteti" krivo protumače.

Novinarima je Papa zamjerio što su iskrivili njegovu misao u svibnju kada je pristao na formiranje povjerenstva koje će proučiti ulogu žena đakonica u prvim stoljećima kršćanstva. 

– Bio sam pomalo ljut na novinare, jer objaviti da "Crkva otvara put đakonicama", kao što sam pročitao u novinama nije bila istina – rekao je Franjo.

Ustvrdio je da će uspostaviti povjerenstvo koje će proučiti ulogu đakonica koje su pomagale svećenicima na početku kršćanstva. Njihova je uloga bila zamijeniti svećenike u dužnostima koje oni nisu mogli obavljati: primjerice, utvrditi tragove udaraca na ženi koja se žalila da je muž tuče.

Zaređenje žena đakonica bila bi revolucija za Katoličku crkvu u kojoj samo muškarci mogu davati svete sakramente.

Katolički đakoni mogu obavljati obrede krštenja, vjenčanja i pogreba, ali ne mogu sami slaviti misu niti ispovijedati vjernike.

Papa je u zrakoplovu opravdao uporabu pojma "genocid" tijekom posjeta armenskom glavnom gradu Erevanu u petak kada je opisao masovne pokolje. Rekao je da bi  bilo "čudno" da nije ponovio tu riječ koju je već ranije izrekao u Rimu i tada uvrijedio Tursku. 

– Tu sam riječ uporabio ne da bih uvrijedio, već objektivno – ustvrdio je Papa. 

Zamjenik turskog premijera u subotu je ocijenio "neumjesnim" što je papa Franjo označio kao genocid pokolj Armenaca  iz 1915. koji su počinile osmanske snage te je ocijenio da to odražava "križarski duh" papinstva.

– Uvijek sam govorio o tri genocida u prošlom stoljeću: o genocidu nad Armencima te o genocidima koje su počinili Hitler i Staljin.

Velikim je silama zamjerio "da su skretale poglede" u vrijeme kada su se ti genocidi događali.

Komentara 71

Avatar George Bailey
George Bailey
12:28 27.06.2016.

Zašto?! Zašto bi kršćani trebali tražiti OPROST od homoseksualaca?

DU
Deleted user
11:37 27.06.2016.

može zamolba za oprost...ali kad prestanu paradirati

KA
KapetanMikulaMali
11:55 27.06.2016.

Zaista, kažem vam, meni ste učinili koliko ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije