Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Turskoj

Papa se rukovao s Erdoganom, na turskom pozdravio vojnike

Papa u Turskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
28.11.2014.
u 18:05

– Vjerska i sloboda izražavanja, koje su zajamčene svima, potiču cvjetanje prijateljstva i postaju očiti znak mira – kazao je Franjo

Papa Franjo i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rukovali su se danas ispred goleme predsjedničke palače u Ankari, jedne od najvećih predsjedničkih palača na svijetu, u kojoj je u listopadu priređen prvi službeni prijam i koja zbog troškova gradnje i luksuza izaziva polemike.

Turskim vojnicima u počasnom struju papa je na turskome kazao: “Zdravo, vojnici.”

Bogate povijesne veze

Franjo je došao u trodnevni posjet Turskoj i susrest će se s civilnim i vjerskim čelnicima. Muslimani, Židovi i kršćani, prema zakonu, ali i u životu, uživaju jednaka prava i poštuju iste obveze, rekao je Franjo turskim predstavnicima nakon razgovora s Erdoganom. Franjo je inzistirao na vjerskim slobodama.“Vjerska i sloboda izražavanja, koje su zajamčene svima, potiču cvjetanje prijateljstva i postaju očiti znak mira”, kazao je Franjo i izrazio zadovoljstvo posjetom toj zemlji bogatoj kulturom i poviješću u kojoj se rodio sveti Pavao i gdje je održano više koncila.

U Efezu je Marijina kuća u kojoj je, prema tradiciji, živjela Isusova majka. Franjo je spomenuo pohode Turskoj njegovih prethodnika Pavla VI., Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. te posebne zasluge za razvijanje dobrih odnosa te države sa Svetom Stolicom apostolskog nuncija Angela Giuseppea Roncallija, koji je postao Ivanom XXIII.

Fanatizam i solidarnost

“Potrebno je sa strpljenjem izgraditi čvrsti mir temeljen na poštovanju osnovnih ljudskih prava vezanih za dostojanstvo čovjeka. Mogu se pritom prevladati predrasude i lažni strahovi te otvoriti prostori poštovanja, susreta i razvoja odnosa u prilog svima”, kazao je Franjo te naglasio kako se muslimani, Židovi i kršćani, ako imaju jednaka prava, mogu međusobno prepoznati kao braća.“Bliski istok, Europa i cijeli svijet očekuju takav procvat”, kazao je Franjo.

“Fanatizmu i fundamentalizmu, iracionalnim fobijama koje ohrabruju nerazumijevanja i diskriminacije, treba sučeliti solidarnost svih vjernika koja treba imati stupove u poštovanju ljudskih života”, poručio je papa Franjo.

Komentara 22

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:12 28.11.2014.

I Erdogan zna da su muslimani nastali od Krščanstva.

PA
pacoje
22:14 28.11.2014.

prvi covjek,bio je adam a.s,tada nije bilo isusa,znaci oj je vjerovao u Boga, tada Bog po krscanima nije imao nikakvog (subhane Allah) "sina" nije bilo nikakve "majke"..sto se vise ljudi mnozili utoliko su bili postali nedokazni i izmisljavali lazi (sem(sem onih koji vjeruju onako kako je vjerovao Adam, Isus i svi profeti do Muhammeda a.s) i zivotinje znaju instiktivno da ima samo jednog Boga bez ikakve majke ili sina..prvo da bi shvatili oni koji nisu upoznati islamo da jedan Bog nikada ne laze,i nema nuzdu..a u takvog Boga istzinitog vjeruju muslimani, i to kaze i Islam

TA
takitako
22:26 28.11.2014.

da je erdogan onako kako ga medije u zapadu i neki drugi predstavljaju, on ne bi dozvolio posjetu ovog pape...ali on je umjeren..kada bi se drzao strogo onoga cemu ga medije pomenute opisuju,on ne bi dozvolio ni da kroci ,a,a kamo li da nosi krst sa sobom u tijelu..ako hijab koji je samo textil nesto sto "ljudima" smeta,onda ima i onih drugih koji krst ne mogu da vide samo kao "textil" ili suvenir...zivjela demokracija" ali ne onakva kakvu zapad djeli arapima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije