Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATIKAN

Papa Franjo: Greška je bila imenovati Baldu i Chaouqui

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
01.12.2015.
u 07:00

Profesionalni tisak treba iznijeti sve, ali bez upadanja u grijehe kao što je dezinformiranje, rekao je Papa

Slobodni tisak, kako laički tako i crkveni, mora biti profesionalni. Važno je da novinari budu profesionalci i da vijesti ne budu manipulirane, izjavio je papa Franjo večeras u zrakoplovu u razgovoru s novinarima na povratku iz Afrike. Razgovaralo se o aferi Vatileaks 2. i procesu koji se u Vatikanu vodi protiv dvojice novinara (Gianluigi Nuzzi i Emiliano Fittipaldi), te protiv bivših vatikanskih službenika (mons. Lucio Vallejo Balda, Francesca Immacolata Chaouqui i tajnik mons. Balde, Nicola Maio) za krađu i širenje povjerljivih informacija iz Vatikana.

- Mislim da su važne prijave nepravdi i korupcije. Profesionalni tisak treba iznijeti sve, ali bez upadanja u grijehe kao što su dezinformiranje, odnosno iznošenje poluistine bez prenošenja druge strane, kao što je kleveta, odnosno kada tisak blati ljude, ogovaranje koje odnosi nekome njegov ugled - objasnio je Franjo tri mane koje ugrožavaju profesionalnost tiska. Potrebujemo profesionalne novinare, a kada novinar zgriješi treba pitati oprost. Na pitanje novinara kako je bio moguće imenovanje mons Lucija Angela Valleje Balda i Francesce Chaouqui u komisiju za ekonomske reforme, papa Franjo je kazao kako je to bila greška. Vallejo je nastavio biti na položaju koji je imao, odnosno bio je tajnik u prefekturi za ekonomska pitanja, te je on predložio žensku (Chaouqui) da uđe u komisiju kao onu koja je poznavala trgovinske odnose. Kada je završio rad komisije neki su članovi ostali raditi u Vatikanu, a gđa. Chaouqui nije. Papa je kazao kako će suci otkriti istinu o njihovim namjerama.

Zatim je Franjo podsjetio kako je još kao kardinal Joseph Ratzinger tijekom Križnog puta, 13 dana prije smrti Ivana Pavla II., govorio o prljavštinama u Crkvi i zatim je kao papa Benedikt XVI. pokrenuo operaciju čišćenja od korupcije. Što treba učiniti da se takvi slučajevi više ne dogode, pitali su novinari.

- Zahvaljujem Bogu da nema više Lucrezije Borgije. Moramo nastaviti rad s kardinalima i komisijama na čišćenju - odgovorio je Franjo.

Glede vjerskog fundamentalizma i napada u Parizu trebaju li vjerski vođe intervenirati i na političkom polju?

- Ne, ako se intervenira na političkom polju onda se djeluje politički. Mi smo svećenici, pastiri, imami, rabini i moramo propovijedati vrijednosti, prave vrijednosti, a najveća od tih vrijednosti je da smo braća. Svi smo Božja djeca, imamo istog Oca. Ne sviđa mi se riječ tolerancija među nama, moramo suživjeti, biti prijatelji. Fundamentalizam je bolest koja postoji u svim religijama. I mi katolici imamo neke, tolike, koji misle da posjeduju apsolutnu istinu i idu naprijed blateći druge klevetama, ogovaranjima, a to je loše. To kažem jer je riječ o mojoj Crkvi. Vjerski fundamentalizam treba suzbijati. To trebaju činiti vjerski čelnici. Kada fundamentalizam počini tragediju ili kaznena djela, onda je to loša stvar, ali toga ima u svim religijama - kazao je Franjo.

Najavio je svoja buduća putovanja, najvjerojatnije u Meksiko, obećao je otići u Armeniju, a glede konferencije UN-a o klimi koja je započela u Parizu, Franjo drži da mora uspjeti jer će se okoliš spasiti sada ili nikad više.

>> Papa kršćane i muslimane nazvao braćom

>> Papa Franjo na mjesto biskupa vojnog ordinarija imenovao Juru Bogdana

Komentara 1

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
10:31 01.12.2015.

O dezinformiranju govori osoba koja prima četničkog vojvodu u državni posjet!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije